20. 11. 2010

Celjani bodo v petem krogu lige prvakov v nedeljo ob 17. uri gostovali v Chamberyju

Po več kot enomesečnem premoru se nadaljuje tekmovanje v evropski ligi prvakov. V petem krogu skupine A bodo rokometaši Celja Pivovarne Laško v nedeljo ob 17. uri gostovali pri Chamberyju v Franciji.

Po debitantskem nastopu v slovenski ligi (sredin poraz na derbiju proti Gorenju) čaka novega trenerja Mira Požuna premiera tudi v Evropi. Njihov nasprotnik bo Chambery, ki ima po štirih tekmah polovičen točkovni izkupiček: na domačem igrišču je premagal Kielce in Barcelono (oba z izidom 27:26), v gosteh pa visoko izgubil proti Kielu (23:35) in Rheinu Neckarju (22:37). Chambery, za katerega je nekoč igral tudi slovenski reprezentant Jure Natek, je še uspešnejši v francoski ligi, kjer je med drugim spravil na kolena tudi Montpellierja in je trenutno na prvem mestu na prvenstveni lestvici.

"Chambery je ekipa, ki sicer nima izrazitih zvezdnikov, kljub temu pa gre za zelo kakovostno zasedbo. Ob ogledu posnetkov tekem sem ugotovil, da Francozi igrajo podobno kot Gorenje – hitro, atraktivno, kombinatorno in učinkovito. Zavedamo se, da nas čaka zelo težko delo, zagotavljam pa, da bomo pustili srce na igrišču. Skušali bomo iztržiti ugoden izid, česa pa smo dejansko sposobni, pa bo pokazala šele tekma," pravi trener Miro Požun, ki v nedeljo v dvorani La Phare zanesljivo ne bo mogel računati na Luka Žvižeja in Aleša Pajoviča, poškodovana Uroš Zorman in Edvard Kokšarov bosta stisnila zobe in igrala, medtem ko je nastop Dragana Gajiča pod vprašajem.

Francoska ekipa, ki ima pet tujcev (Karel Nočar – Češka, Damir Bičanić – Hrvaška, Edin Bašić in Nebojša Grahovac – oba Bosna in Hercegovina, Patrick Chevallaz – Švica), igra obrambne sisteme 6-0, 5-1 in 3-2-1. "Vse obrambe igrajo dokaj kakovostno. Gre za spoštovanja vredno ekipo, toda to seveda ne pomeni, da nas je strah. Če bomo zmagali, bomo s tem naredili veliko delo, a tudi morebiten poraz ne bi bil tragedija. Toda potem bomo morali v Zlatorogu premagati tako Kielce kot Chambery, ob tem pa ne smemo pozabiti, da je celjski klub sposoben presenetiti tudi kakšnega velikana, kar je v preteklosti že velikokrat dokazal," napoveduje trener Požun.

Požun naj bi se odločil za obrambo 6-0, kajti pri 5-1 na "špici" trenutno nima pravega igralca. "Kokšarov zaradi poškodbe še vedno ne more dovolj kakovostno odigrati te vloge, kajti njegovo bočno gibanje je zaradi poškodovane noge omejeno. Razgor je sicer hiter igralec, toda za to igralno mesto je prelahek, zaradi česar ga nasprotnikov močnejši napadalec enostavno odnese s seboj do območja, ki je že nevarno za sedemmetrovko," pojasnjuje Požun, ki pravi, da ekipa potrebuje samo eno zmago proti uglednemu nasprotniku in potem si bo precej dvignila samozavest.

Celjani so se doslej dvakrat pomerili s Chamberyjem in obe tekmi v sezoni 2008/09 izgubili s sedmimi zadetki razlike: v Franciji (gostitelji so takrat še igrali v olimpijski dvorani v Albertvillu) je bilo 37:30, v Zlatorogu pa 32:27. Edvard Kokšarov je na obeh tekmah skupaj dosegel deset zadetkov (za Chambery je bil Jure Natek učinkovit kar 12-krat): "Chambery je kakovostno moštvo, kar potrjujejo tudi njegovi rezultati, ki pa mene niti niso presenetili. Še posebno je nevaren na domačem igrišču, kar so občutili tudi rokometaši Kielc in Barcelone, na gostovanjih pa so očitno precej slabši."

Kljub številnim neprijetnim dogodkom v klubu in okoli njega v zadnjem času Kokšarov ostaja optimist pred tekmo s klubom, ki je doslej osvojil po en naslov državnega prvaka (leta 2001; kar osemkrat je bil drugi) in pokalnega zmagovalca Francije. "V naših glavah je samo ena misel – zmagati. Poskusili bomo našo igro dvigniti še na višji nivo in prikazati čim boljšo igro. Če bomo na igrišču pravi, lahko iztržimo ugoden izid," ocenjuje Kokšarov, ki kljub porazu v Rdeči dvorani v Velenju opozarja na pozitiven premik v igri in pristopu pivovarjev: "Očitno je bilo, da se v ekipo vračata borbenost ter želja po igri in zmagi. Mogoče smo celo pregoreli v preveliki želji za uspehom, zato smo naredili veliko napak in zgrešili precej strelov. Toda zavedamo se, da teh stvari, ki so v krizi očitne, ne moremo odpraviti kar čez noč, ampak da gre za daljši in postopen proces. Prepričan sem, da bodo sčasoma vse te stvari šle samo še navzgor in na boljše ter da smo že izkoristili bonus porazov v letošnji sezoni."

Tekma Chambery – Celje Pivovarna Laško bo v nedeljo, 21. novembra 2010, ob 17. uri. Sodila jo bosta Norvežana Kenneth Abrahamsen in Arne Kristiansen, delegat pa bo Belgijec Klaus Dieter Convents.

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (celoten spored - skupine, datumi, ure, pari tekem, izidi in lestvice)