8. 1. 2011

Z uspehom proti Norveški slovenski mladinci le še korak do prvega mesta in uvrstitve na SP

V drugem krogu kvalifikacijskega turnirja na Češkem za nastop na SP 2001 je moška mladinska reprezentanca Slovenije visoko premagala Norveško (35:20). Moštvo selektorja Slavka Iveziča si je že pred nedeljsko zadnjo tekmo proti Češki verjetno zagotovilo uvrstitev na SP.

 

 

Norveška - Slovenija 20:35 (11:18)

 

Nove Veseli - Športna dvorana, gledalcev: 300, sodnika: Schaller in Wutzler (oba Nemčija).

 

Norveška: Saeboe, Johansen, Gabrielsen, Alm 3, O'Sullivan, Merg 2, Reinkind, Stroemberg, Soerheim 3, Benevoli 3, Hippe  5, Toennsen 7, Haldorsen, Hakaj; selektor: Mika Nurmi.

 

Slovenija: Lesjak (20 obramb), Taletovič (1 obramba), Cingesar 3, Mlakar 8, Marguč 5 (3), Šoštarič, Stegne, Gaber 3, Poklar 3, Smolnik 3, Zarabec 4, Nosan 5, Papež 2 (1), Jelovčan; selektor:Slavko Ivezič.

 

Sedemmetrovke: Norveška 5 (4), Slovenija 5 (4).

 

Izključitve: Norveška 4 minute, Slovenija 8 minut.

 

 

Po zmagi proti Veliki Britaniji (46:14) v prvem krogu kvalifikacijskega turnirja v češkem mestu Nove Veseli za nastop na svetovnem prvenstvu so bili slovenski mladinci uspešni tudi v drugem. Izbranci selektorja Iveziča so povsem dotolkli rokometno velesilo Norveško s 35:20 in si že pred zadnjo tekmo (v nedeljo, 9. januarja, ob 16. uri se bodo pomerili s Češko) verjetno zagotovili prvo mesto na kvalifikacijskem turnirju in napredovanje na julijsko SP v Grčiji. Če bi gostitelji turnirja Čehi želeli prehiteti Slovenijo, bi jo morali na nedeljskem medsebojnem dvoboju premagati kar z enajstimi zadetki razlike, kar pa bo za češke rokometaše (v prvem krogu so izgubili proti Norvežanom s 24:30) seveda misija nemogoče.

 

Proti Norveški so slovenski rokometaši že od začetka prevzeli pobudo na igrišču in svojo prednost večali iz minute v minuto. Z odlično igro v obrambi in napadu so povsem dotolkli Skandinavce, ki so lahko le nemo opazovali fantastično predstavo Ivezičeve čete. Že po prvih tridesetih minutah je imela Slovenija kar sedem zadetkov prednosti (18:11), do zadnjega znaka sirene pa jo je več kot podvojila (35:20). Čeprav gre pohvala prav vsem igralcem slovenske izbrane vrste za igro proti Norvežanom, sta vendarle nekoliko izstopala igralca Celja Pivovarne Laško: Urban Lesjak je zbral 20 obramb, Žiga Mlakar pa je dosegel osem zadetkov.

 

Slavko Ivezič, selektor reprezentance Slovenije: "Norveško smo seveda spoštovali kot rokometno velesilo. Tako smo pripravili tudi taktiko in odigrali eno najboljših tekem te generacije v zadnjih dveh letih. Prav zaradi tega je bila malce nepričakovano visoka razlika, a je več kot zaslužena. Odprli smo si vrata na svetovno prvenstvo, toda vozovnico moramo potrditi še na tekmi s Češko. Verjamem, da smo tega sposobni in da si ta generacija zasluži nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. S tem bi na najlepši možni način zaključila igranje v mladinski kategoriji."

 

Urban Lesjak, vratar reprezentance Slovenije: "Zmago smo si priigrali predvsem s stoodstotno angažiranostjo v obrambi. Norvežanov smo se glede na prikazano igro na včerajšnji tekmi proti Češki celo malce bali, saj igrajo svoj sistem igre in od njega ne odstopajo. A celotno srečanje smo odigrali na visoki ravni in zasluženo zmagali. Zdaj nas čakajo še Čehi, na katere se moramo prav tako temeljito pripraviti. Verjamem, da bomo ob pomoči naših navijačev premagali tudi zadnje nasprotnike kvalifikacij in s tem na najlepši način potrdili vstopnico za svetovno prvenstvo."

 

 

 

SPORED TEKEM KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA NA ČEŠKEM:

 

 

Petek, 7. januarja 2011:

 

Slovenija - Velika Britanija 46:14 (20:6)

 

Češka - Norveška 24:30 (12:12)

 

 

Sobota, 8. januarja 2011:

 

Norveška - Slovenija 20:35 (11:18)

 

Velika Britanija - Češka 29:41 (13:15)

 

 

Nedelja, 9. januarja 2011:

 

ob 14.00: Velika Britanija - Norveška

 

ob 16.00: Slovenija - Češka

 

 

Tekst in foto: Andrej Feldin

 

 

 

Kvalifikacije za SP 2011 mladinci začeli z visoko zmago proti Veliki BritanijiV boj za vozovnico za SP s Češko, Veliko Britanijo in NorveškoMladinci premagali Ormožane, selektor Ivezič izbral 16 igralcevSlovenci tudi na drugi pripravljalni tekmi nadigrali MadžareV Veliki Nedelji slovenski mladinci visoko premagali MadžarskoMoška mladinska reprezentanca v Ormožu začenja priprave na kvalifikacije za SP