9. 1. 2011

Mladinci z zmago proti Češki potrdili prvo mesto in uvrstitev na svetovno prvenstvo v Grčiji

Slovenska moška mladinska reprezentanca je na tretji tekmi kvalifiakcijskega turnirja za SP dosegla še tretjo zmago. Izbranci selektorja Slavka Iveziča so premagali gostiteljico Češko (31:23) ter potrdili prvo mesto in uvrstitev na julijsko SP v Grčiji.

 

 

Slovenija - Češka 31:23 (15:12)

 

Nove Veseli - Športna dvorana, gledalcev: 200, sodnika: E. Vitaku in A. Vitaku (oba Kosovo).

 

Slovenija: Lesjak (9 obramb), Taletovič (7 obramb), Cingesar 4, Mlakar 5, Marguč 4 (1), Šoštarič 2, Stegne, Gaber 1, Poklar 4, Smolnik 1, Zarabec 9 (1), Nosan 1, Papež, Jelovčan; selektor: Slavko Ivezič.

 

Češka: Suchy, Adamik, Kveton 2, Hrstka 2, Horky 1, Monczka 3, Sustek 2, Škvaril 1, Chudoba 7, Vanek 2, Kastner 3, Sustacek, Vinkelhofer, Broz; selektor: Vojtech Srba.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (2), Češka 6 (5).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Češka 8 minut.

 

 

Slovenski mladinci so nastop na kvalifikacijskem turnirju na Češkem za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v Grčiji končali s prvim mestom in brez izgubljene točke. Po dveh visokih zmagah proti Veliki Britaniji (46:14) in Norveški (35:20) so na zadnji tekmi kvalifikacij premagali še gostitelje (31:23) in potrdili vozovnico za SP, ki bo od 17. do 31. julija.

 

Moštvo selektorja Slavka Iveziča si je prvo mesto v češkem mestu Nove Veseli pravzaprav zagotovilo že po dveh tekmah, kajti proti gostiteljem si bi lahko privoščilo tudi poraz z desetimi zadetki razlike, pa bi kljub temu ostalo na vodilnem položaju. Toda slovenska reprezentanca vseeno ni kalkulirala in je tudi zadnjo tekmo kvalifikacijskega turnirja odigrala na polno. Kljub na trenutke  grobi in nešportni igri Čehov ter čudnih odločitvah kosovskih sodnikov so Slovenci ohranili mirno kri in zasluženo slavili.

 

Že od uvodnih minutah so bili Slovenci boljši, kljub temu pa si vse do polčasa (končal se je s 15:12) niso uspeli priigrati občutnejše prednosti. Toda na začetku drugega je Ivezičeva ekipa naredila delni izid 3:0 in prednost podvojila na šest zadetkov. Kljub visokemu zaostanku se Čehi niso predali in so želeli kvalifikacije končati vsaj z minimalno in prestižno zmago proti Sloveniji, a se jim na več kot štiri gole zaostanka ni uspelo približati. Tudi po zaslugi strelsko razpoloženega Miha Zarabca, strelca devetih zadetkov, ki je bil po koncu dvoboja proglašen tudi za najboljšega igralca.

 

Slavko Ivezič, selektor mladinske reprezentance Slovenije: "Zavedali smo se, da nas čaka težka tekma, saj so gostitelji želeli pred domačo publiko na vsak način priti vsaj do prestižne zmage. Veseli me, da fantje tudi danes niso popustili in tako v treh dneh zabeležili tri zaslužene zmage ter dokazali, da si zaslužijo nastop na mladinskem svetovnem prvenstvu. Vsekakor je vstopnica za prvenstvo poplačilo za njihov trud, nastop na tekmovanju v Grčiji pa bo neprecenljiva izkušnja na njihovi rokometni poti."

 

 

 

SPORED IN IZIDI TEKEM KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA NA ČEŠKEM:

 

 

Petek, 7. januarja 2011:

 

Slovenija - Velika Britanija 46:14 (20:6)

 

Češka - Norveška 24:30 (12:12)

 

 

Sobota, 8. januarja 2011:

 

Norveška - Slovenija 20:35 (11:18)

 

Velika Britanija - Češka 29:41 (13:15)

 

 

Nedelja, 9. januarja 2011:

 

Velika Britanija - Norveška 28:47 (13:20)

 

Slovenija - Češka 31:23 (15:12)

 

 

Končni vrstni red: 1. Slovenija 6 točk, 2. Norveška 4, 3. Češka 2, 4. Velika Britanija 0.

 

 

 

Tekst in foto: Andrej Feldin

 

 

 

Znani zmagovalci vseh osmih kvalifikacijskih turnirjev za SP v GrčijiSlovenski mladinci po zmagi proti Norveški le še korak do prvega mesta na ČeškemKvalifikacije za SP 2011 je Slovenija začela z visoko zmago proti Veliki BritanijiV boj za SP s Češko, Veliko Britanijo in NorveškoMladinci premagali Ormožane, selektor Ivezič izbral 16 igralcevSlovenci tudi na drugi pripravljalni tekmi uspešnejši od MadžarovV Veliki Nedelji slovenski mladinci premagali MadžarskoMoška mladinska reprezentanca v Ormožu začenja priprave na kvalifikacije za SP