10. 1. 2011

Selektor Denič: V Švici so nekateri dokazali, da velja v prihodnosti nanje resno računati

Selektor moške reprezentance Slovenije Boris Denič je imel po turnirju v Švici upravičene razloge za zadovoljstvo. V konkurenci z gostitelji in dvema reprezentancama, ki bosta čez nekaj dni nastopili na SP, je Slovenija dvakrat zmagala (Romunija, Švica) in enkrat izgubila (Norveška) ter osvojila drugo mesto v Winterthurju.

 

 

"Vsekakor sem zadovoljen. Fantom moram čestitati za predstave na turnirju v Winterthurju, še posebej zaradi dejstva, da smo nastopili v zelo oslabljeni in pomlajeni igralski zasedbi. Ocena nastopa v Švici je v vsakem primeru pozitivna, saj so naši igralci dokazali, da se lahko tudi v takšni zasedbi najmanj enakovredno kosajo z reprezentancami, ki so na papirju močnejše,"  je mednarodni turnir "Yellow Cup" v Winterthurju ocenil slovenski selektor Boris Denič, ki je imel med osemnajstimi igralci (če ne štejemo tekme proti Bahrajnu v Hrpeljah dan pred odhodom v Švico) kar šest debitantov: Simona Razgorja (Maribor Branik), Črta Abrahamsberga (Ribnica Riko hiše), Mateja Flajsa (Krka), Deana Bombača (Cimos Koper), Jureta Sušina (Trimo Trebnje) in Matevža Čemasa (Slovan).

 

 

Edini poraz na treh tekmah v Švici so slovenski rokometaši doživeli proti Norveški (33:36), ki ima visoke ambicije tudi na bližnjem SP na Švedskem. "Veseli me dejstvo, da smo nasprotnika, ki je bil na generalki za svetovno prvenstvo v popolni zasedbi, s svojo igro prisilili, da je vseh šestdeset minut igral z najboljšim kadrom in na polno. V končnici tekme je vendarle prišla do izraza kakovostna razlika v korist Norvežanov, ki so trenutno pač boljši. Toda če bi tekma trajala še deset minut, bi se mogoče lahko celo drugače razpletla,"  je uvodni dvoboj proti Norvežanom (na SP bodo igrali v skupini B, v kateri bodo njihovi nasprotniki Madžarska, Islandija, Japonska, Brazilija in Avstrija) opisal selektor Denič.

 

Tudi Romunija, s katero se je Slovenija pomerila v drugem krogu, je udeleženka letošnjega SP, v skupini C pa bo igrala s Hrvaško, Dansko, Srbijo, Alžirijo in Avstralijo. Toda Romuni, ki so v lanskih dodatnih kvalifikacijah poskrbeli za največje presenečenje (izločili so Rusijo), so bili proti Deničevi četi povsem nebogljeni. Medtem ko je slovenska reprezentanca proti Norvežanom ves čas igrala obrambo 6-0, je proti Romuniji večji del tekme pokazala sistem 3-2-1 in  suvereno opravila z nasprotniki. "Prepričljivo smo vodili od prve do zadnje minute tekme. Romunski rokometaši nikakor niso našli odgovora in rešitev za našo obrambo 3-2-1. Na koncu smo suvereno zmagali," je o tekmi, ki se je končala z zmago Slovenije z 28:20, dejal Denič.

 

 

V zadnjem krogu se je slovenska izbrana vrsta pomerila z gostitelji Švicarji, medsebojni dvoboj pa je odločal o končnem drugem mestu na turnirju, kajti prvega so si že predčasno zagotovili Norvežani. Čeprav je imela Švica vajeti igre v svojih rokah več kot 50 minut, se je končne zmage (predvsem po zaslugi odlične obrambe 5-1) veselila Slovenija (39:37) in si priigrala drugo mesto. "Čeprav smo zaostajali skoraj 55 minut, se nismo predajali. V zadnjem delu sta prišli do izraza volja in trma mojih igralcev. Ne glede na visok zaostanek so se borili do konca, za kar so bili tudi poplačani s pomembno zmago," ni varčeval Denič s pohvalami na račun svojih igralcev.

 

 

Glede na močne nasprotnike in dejstvo, da je Slovenija nastopila v zelo oslabljeni in pomlajeni zasedbi, je dosežek na turnirju "Yellow Cup" še toliko vrednejši in pomembnejši. Brez skoraj deseterice nosilcev igre (Uroš Zorman, Gorazd Škof, David Špiler, Luka Žvižej, Miha Žvižej, Vid Kavtičnik, Dragan Gajič, Matjaž Brumen, Jure Natek...) je Slovenija potrdila, da vendarle ima dober igralski potencial. "Brez dvoma so takšne reprezentančne akcije prava poteza in naložba za prihodnost. Igralci so si pridobili pomembne izkušnje in samozavest. Na turnirju v Švici so nekateri posamezniki pokazali in dokazali, da velja v prihodnosti nanje resno računati," je oceno nastopa v Winterthurju končal selektor slovenske reprezentance Boris Denič.

 

 

V zadnjem krogu turnirja Slovenija premagala gostitelje in osvojila drugo mesto, Bilbija prvi strelecSlovenski rokometaši v drugem krogu suvereno opravili z RomunijoČlanska reprezentanca Slovenije v prvem krogu izgubila proti NorveškiSpremembe parov in terminov tekem na "Yellow Cupu" v ŠviciV Winterthurju se bo Slovenija pomerila z gostitelji, Romuni in NorvežaniV Hrpeljah slovenski rokometaši povsem nadigrali BahrajnModra dvorana bo gostila reprezentanci Slovenije in BahrajnaPoškodovanega Cehteta je zamenjal mladi ČemasMatej Flajs: Vpoklica selektorja Deniča ne doživljam kot dariloReprezentančni zbor v ponedeljek v Kozini, v sredo z BahrajnomRazpisa za generalnega sekretarja RZS in direktorja moških reprezentancSelektor Denič objavil seznam 18 igralcev za januarske reprezentančne akcijeRazpis za organizacijo kvalifikacijske tekme moške reprezentance s PoljskoDenič uradno selektor, mandat štirileten, funkcija profesionalna, pomočnik ČotarNa seji predsedstva RZS tudi o selektorju moške reprezentance