12. 1. 2011

Klubski rekorder na svetovnem prvenstvu na Švedskem je nemški Rhein Neckar Löwen

Med klubi, ki igrajo v evropski ligi prvakov, ima največ reprezentantov na letošnjem SP na Švedskem nemški Rhein Neckar Löwen – kar 15. Sledi mu Hamburg (14), iz Celja Pivovarne Laško pa bodo v Skandinaviji igrali trije: Mirko Alilović (Hrvaška), Momir Rnić in Alem Toskić (oba Srbija).

 

Poleg Alilovića, Rnića in Toskića (na širšem seznamu reprezentance Španije je bil tudi Carlos Prieto) bodo na SP igrali še trije, ki si rokometni klub služijo v Sloveniji: Željko Musa (Hrvaška – Gorenje Velenje), Darko Stanić (Srbija – Cimos Koper) in Janko Božović (Avstrija – Slovan). Iz klubov, ki v letošnji sezoni nastopajo v najelitnejšem evropskem tekmovanju (liga prvakov), bo na Švedskem reprezentančni dres obleklo kar 181 igralcev. Od 24 klubov v ligi prvakov samo štirje nimajo svojih igralcev na SP 2011: Čehovski medvedi, St. Petersburg (oba Rusija), Bosna Sarajevo (Bosna in Hercegovina) in Dinamo Minsk (Belorusija).

 

Rhein Neckar Löwen je tudi rekorder po številu igralcev, ki prihajajo iz različnih reprezentanc – iz nemškega kluba prihaja kar sedem predstavnikov izbranih vrst, ki sodelujejo na letošnjem SP. Sledita mu Flensburg in Barcelona s po šestimi, Hamburg in Kiel pa imata v svojih vrst reprezentante petih različnih držav. Klubska rekorderja po številu reprezentantov, ki prihajajo iz ene države, sta Kielce in Veszprem – za izbrano vrsto Poljske in Madžarske nastopa po deset rokometašev iz teh klubov. Za Kielcami in Veszpremom so trije klubi, ki imajo po osem reprezentantov ene države: Ciudad Real, Zagreb in Constanta.

 

Vsaka nacionalna zveza je morala prvotno objaviti širši seznam 28 igralcev, ki imajo pravico nastopa na SP na Švedskem. Med reprezentancami je po številu igralcev, ki nastopajo v letošnji evropski ligi prvakov, na prvem mestu Madžarska (22 igralcev), za njo pa sta se uvrstili Francija (20) in Španija (18). Med desetimi neevropskimi reprezentancami sta samo dve takšni, ki imata v svojih vrstah igralce iz lige prvakov: Tunizija (Hmam in Hammad v Montpellierju) in Čile (Antonio Oneto Zuniga v Barceloni).

 

 

Vrstni red klubov iz evropske lige prvakov po številu reprezentantov: 1. Rhein Neckar Löwen (Nemčija) 15, 2. Hamburg (Nemčija) 14, 3. Flensburg (Nemčija), Ciudad Real (Španija) in Veszprem (Madžarska) po 13, 6. Barcelona (Španija) 12, 7. Kielce (Poljska) 11, 8. Montpellier (Francija), Pick Szeged (Madžarska), Zagreb (Hrvaška) in Constanta (Romunija) po 10, 12. Kiel (Nemčija) 9, 13. Chambery (Francija), Kolding (Danska) in AaB Handbold (Danska) po 7, 16. Valladolid (Španija) 5, 17. Tatran Prešov (Slovaška) 4, 18. Celje Pivovarna Laško (Slovenija), Sävehof (Švedska) in Kadetten (Švica) po 3.

 

 

Vrstni red reprezentanc po številu igralcev, ki nastopajo v letošnji evropski ligi prvakov: 1. Madžarska 22, 2. Francija 20, 3. Španija 18, 4. Danska, Švedska in Poljska po 16, 7. Hrvaška 15, 8. Nemčija 13, 9. Romunija in Slovaška po 10, 11. Srbija 9, 12. Norveška 6, 13. Islandija 5, 14. Tunizija 2, 15. Čile in Avstrija po 1, 17. Egipt, Japonska, Brazilija, Alžirija, Avstralija, Južna Koreja, Argentina in Bahrajn po 0.

Na Švedskem začetek 22. svetovnega prvenstva za moškeNaslov branijo Francozi, po štirikrat doslej na vrhu Švedska in Romunija