30. 1. 2011

Španski rokometaši osvojili bronasto kolajno po tesni zmagi proti gostiteljem Švedom

Bronasto kolajno na letošnjem svetovnem prvenstvu na Švedskem so v zanimivi končnici osvojili rokometaši Španije. Na tekmi za končno tretje mesto v Malmöju so premagali gostitelje Švede s 24:23 (11:11).

 

 

Švedska – Španija 23:24 (11:11)

 

Malmö – Dvorana Arena Malmö, gledalcev: 12.500, sodnika: Krstič in Ljubič (oba Slovenija).

 

Švedska: Sjöstrand (17 obramb), Andersson, Gustafsson, Källman 6, Jernemyr, Lennartsson, Ekberg 1, Doder 2, Arrhenius, Larholm 5, Carlen 4, Karlsson 1, Jakobsson 1, Larsson, Petersen, Ekdahl Du Rietz 3.

 

Španija: Šterbik (15 obramb), Hombrados, A. Entrerrios 3, Gurbindo 4, Rocas, Maqueda 1, Garabaya, R. Entrerrios 2, Aguinagalde 4, Garcia Parrondo 2, Ugalde 1, Garcia Lorenzana 1 (1), Romero 4 (1), Rodriguez, Canellas 2, Morros 0.

 

Sedemmetrovke: Švedska 0, Španija 4 (2).

 

Izključitve: Švedska 10 minut, Španija 8 minut.

 

 

Dvoboj za bronasto kolajno - sodila sta ga Slovenca Ljubič in Krstič - so boljše začeli Španci, svetovni prvaki iz leta 2005 v Tuniziji, ki so povedli s 3:1 in 4:2. Čeprav so Švedi takrat začasno ostali še brez prvega organizatorja igre Doderja (zaradi poškodbe noge se je v igro vrnil šele sredi drugega polčasa), jim je uspel preobrat. Predvsem po zaslugi odličnega vratarja Sjöstranda, ki je že v prvem polčasu zbral kar dvanajst obramb, Španija kar osem minut ni dosegla zadetka.

 

V tem obdobju so gostitelji trikrat zadeli v polno in si v 16. minuti priigrali prvo vodstvo na tekmi v Malmöju (5:4). Kljub veliki španski neučinkovitosti (le en zadetek med deveto in 23. minuto) so sledila štiri izenačenja (5:5, 6:6, 7:7, 8:8), Švedi pa so kljub izključitvi svojega igralca Jakobssona in po zgrešeni sedemmetrovki Romera prvič povedli z dvema zadetkoma prednosti (10:10). Toda moštvo selektorja Valera Rivere jih je hitro ujelo (10:10), prav tako pa se je tudi prvi polčas končal brez zmagovalca (11:11).

Čeprav domači vratar Sjöstrand v drugem polčasu ni bil tako uspešen (le štiri obrambe), v španskih vratih pa je Šterbik pridno zbiral obrambe (skupaj 15), si je švedska reprezentanca predvsem po zaslugi treh zaporednih zadetkov levorokega Carlena prvič priigrala tri zadetke naskoka (16:13 v 37. minuti).

 

Nato je moral na kazensko klop za dve minuti Källman, kar so Španci spretno izkoristili, dosegli tri zadetke zapored in spet poskrbeli za izenačenje (16:16). Toda črne serije Švedov še ni bilo konec, kajti Španija je še trikrat zadela v polno in si s skupnim delnim izidom priigrala visoko vodstvo (19:16 v 44. minuti).

 

Po minuti odmora, ki jo je zahtevala švedska klop, so se Skandinavci znova zbrali in šest minut pred koncem tekme je Källman spet izenačil (21:21). Ob tem je moral Šved zaradi poškodbe z igrišča, Aguinagalde pa zaradi prekrška za njim za dve minuti na kazensko klop. Kljub igralcu manj so Španci zadeli za 22:21, a je Ekberg v 56. minuti znova izenačil. V naslednjih dveh minutah sta se pri Španiji med strelce vpisala Aguinagalde in A. Entrerrios, poleg tega pa je Šterbik tik pred iztekom predzadnje minute ubranil tudi Doderjev strel.

 

Španska reprezentanca je nato zapravila svoj napad, štirideset sekund pred koncem pa je domači reprezentant Larholm znova zmanjšal zaostanek samo na zadetek (23:24). Gostujoči selektor Rivera je vzel minuto odmora, zatem pa je njegova reprezentanca dobre pol minute pred zadnjim znakom sirene krenila v napad. Kljub pasivni igri (slovenska sodnika sta imela dvignjeni roki) se je igralni čas prej iztekel in Španci so se veselili bronaste kolajne na letošnjem svetovnem prvenstvu, Švedska pa je pred domačimi gledalci osvojila nehvaležno četrto mesto.

 

 

Foto: AP, Reuters

 

 

 

SP 2011 ZA MOŠKE - CELOTEN SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICESP: Karabatić izbran za najkoristnejšega igralca (MVP), znana tudi idealna sedmerkaSP - 2. polfinale: Danci v končnici nadigrali Špance, Hrvaška osvojila končno peto mestoSP - 1. polfinale: Francija uspešnejša od Švedske, Madžarom vozovnica za olimpijske kvalifikacijeSP 2015 v Katarju in na DanskemSP: Podaljški odločili tekmi za deveto in enajsto mesto, zmagali Norveška in NemčijaSP: Na lestvici strelcev na vrhu Srb Vujin, med vratarji še vedno prvi Francoz KaraboueSP: Zaključni del tekmovanja začenjata reprezentanci Argentine in NemčijeSP: Polfinalna para sta Francija - Švedska in Danska - Španija, za peto mesto Islandija in HrvaškaSP - 2. krog glavnega dela (skupina I): V polfinale sta se predčasno uvrstili tudi Francija in ŠpanijaSP - 2. krog glavnega dela (skupina II): Danska in Švedska že krog pred koncem napredovali v polfinaleSP - 1. krog glavnega dela: Danci minimalno premagali Poljake, prvi poraz Islandije, Srbi izgubili proti ŠvedomSP: Avstralci z najslabšo obrambo, Danci imajo najučinkovitejši napad, med strelci vodi Norvežan TvedtenSP: Glavni del začenjata s popolnim točkovnim izkupičkom le Islandija in Danska