30. 1. 2011

V finalu SP so Francozi po podaljških premagali Dance in četrtič postali svetovni prvaki

V velikem finalu SP je Francija v Malmöju po podaljških premagala Dansko s 37:35 (31:31, 15:12). Francozi so tako že četrtič v zgodovini postali svetovni prvaki, poleg zlate kolajne pa so si priigrali tudi neposredno uvrstitev na olimpijske igre v Londonu leta 2012.

 

 

Francija - Danska 37:35 (31:31, 15:12)

 

Malmö - Dvorana Arena Malmö, gledalcev 13.000, sodnika: Lopez in Ramirez (oba Španija).

 

Francija: Omeyer (10 obramb), Karaboue, Fernandez 5 (1), Dinart, Barachet 3, Gille 4, Joli 1 (1), Honrubia, Karabatić 10, Junillon, Accambray 2, Abalo 5, Sorhaindo, Guigou 7 (2), Bosquet, Bingo.

 

Danska: Landin (19 obramb), Rasmussen (1 obramba), M. Christiansen 1, Boesen 2, Lauge Schmidt, L. Christiansen 5 (2), Eggert Jensen 3 (1), Spellerberg 4, Knudsen 2, Noddesbo 3, S. Hansen, Lindberg 3, T. Hansen 2, Soendergaard, M. Hansen 10, Nielsen.

 

Sedemmetrovke: Francija 7 (4), Danska 3 (3).

 

Izključitve: Francija 8 minut, Danska 10 minut.

 

 

Začetek boja za naslov svetovnega prvaka v Malmöju je pripadel aktualnim prvakom Francozom, ki so v peti minuti povedli z 2:0. Tudi v nadaljevanju si je francoska reprezentanca šestkrat zapored priigrala dva zadetka prednosti (3:1, 4:2, 5:3, 6:4, 7:5, 8:6), v 16. minuti pa po Jolijevem zadetku s črte sedmih metrov prvič tudi tri (9:6). Toda Danci so odgovorili s tremi zaporednimi zadetki in prvič na tekmi izenačili (9:9), vendar je bilo njihovega uspešnega obdobja hitro konec.

 

V manj kot štirih minutah je moštvo selektorja Clauda Oneste naredilo delni izid 4:0 in pet minut pred odhodom na odmor je imelo prvič štiri gole naskoka (14:10). Skandinavcem je v zadnjem delu prvega dela tekme uspelo prepoloviti zaostanek (12:14), kljub temu pa so Francozi prvih trideset minut (vratarja Omeyer in Landin sta zbrala samo po pet obramb) uspeli končati z občutno prednostjo. Ta bi bila še višja, če Danska v svojih vrstah ne bi imela strelsko učinkovitega Hansna, ki je v prvem polčasu dosegel pet zadetkov.

 

Tudi začetek drugega dela igre je pripadel izbrani vrsti Francije, ki je v 45. minuti še vedno vodila s 23:20. A danska reprezentanca ni popuščala, kar se ji je obrestovalo in štiri minute kasneje je – prvič po izidu 9:9 – vendarle izenačila na 24:24. Ko so si nato francoski rokometaši še trikrat priigrali dva zadetka razlike, je kazalo, da je finale vendarle odločen.

A tako niso mislili Skandinavci, ki so med izključitvijo Fernandeza dvakrat zadeli v polno in v 57. minuti znova ujeli rezultatski priključek (29:29). Pri Dancih je moral zatem na klop za kaznovane igralce Spellerberg, Guigou je izkoristil sedemmetrovko, po obrambi fantastičnega vratarja Landina (skupaj kar 19 obramb) pa so njegovi soigralci v polju dobro minuto pred koncem in z igralcem manj spet izenačili (30:30).

 

Na začetku zadnje minute je Karabatić priigral reprezentanci iz dežele galskega petelina ponovno minimalno vodstvo (31:30), Dancem pa je po minuto odmora ostalo za zadnji napad okoli 25 sekund. Danski selektor Wilbek je namesto vratarja poslal v polje sedmega igralca, pet sekund pred koncem pa sta španska sodnika izključila še Gilla. Wilbekova četa je tako imela dva igralca več v polju, kar je izkoristil Spellerberg, tri sekunde pred znakom sirene premagal vratarja Omeyerja in izsilil podaljške.

 

Ko je v 64. minuti v polno zadel Knudsen, si je Danska priigrala šele prvo vodstvo v velikem finalu (33:32). A Karabatić in Guigou sta poskrbela za manjši preobrat (34:33), v 67. minuti pa je L. Christiansen z uspešno izvedeno sedemmetrovko dosegel zadnje izenačenje na tekmi (34:34). Že v naslednji minuti je Fernandez najprej zadel s črte sedmih metrov, minuto in dvajset sekund pred koncem podaljška pa še iz igre in Francija je vodila s 36:34.

 

Nasprotniki so se z desetim zadetkom M. Hansna dobrih dvajset sekund pred koncem finala približali zgolj na zadetek minusa (35:36), toda francosko zmago je v zadnjih trenutkih tekme potrdil Guigou. Francija je tako osvojila že četrti naslov svetovnega prvaka (pred tem je bila najboljša v letih 1995, 2001 in 2009), se po številu zlatih kolajn v zgodovini svetovnih prvenstev izenačila s Švedsko in Romunijo ter si priigrala tudi neposredno uvrstitev na olimpijske igre v Londonu leta 2012.

 

 

Foto: Reuters

 

 

 

SP 2011 ZA MOŠKE - CELOTEN SPORED, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICESP: Bronasto kolajno osvojila Španija po tesni zmagi proti gostiteljem ŠvedomSP: Karabatić izbran za najkoristnejšega igralca (MVP), znana tudi idealna sedmerkaSP - 2. polfinale: Danci v končnici nadigrali Špance, Hrvaška osvojila končno peto mestoSP - 1. polfinale: Francija uspešnejša od Švedske, Madžarom vozovnica za olimpijske kvalifikacijeSP 2015 v Katarju in na DanskemSP: Podaljški odločili tekmi za deveto in enajsto mesto, zmagali Norveška in NemčijaSP: Na lestvici strelcev na vrhu Srb Vujin, med vratarji še vedno prvi Francoz KaraboueSP: Zaključni del tekmovanja začenjata reprezentanci Argentine in NemčijeSP: Polfinala para sta Francija - Švedska in Danska - Španija, za peto mesto Islandija in HrvaškaSP - 2. krog glavnega dela (skupina I): V polfinale sta se predčasno uvrstili tudi Francija in ŠpanijaSP - 2. krog glavnega dela (skupina II): Danska in Švedska že krog pred koncem napredovali v polfinaleSP - 1. krog glavnega dela: Danci minimalno premagali Poljake, prvi poraz Islandije, Srbi izgubili proti ŠvedomSP: Avstralci z najslabšo obrambo, Danci imajo najučinkovitejši napad, med strelci vodi Norvežan TvedtenSP: Glavni del začenjata s popolnim točkovnim izkupičkom le Islandija in DanskaSP - 5. krog: Danci nadigrali Hrvate, Francija in Španija remizirali, med dvanajst še Argentina in NemčijaJužna Koreja ne bo gostila SP 2015 za moškeSP - 4. krog (skupini A in C): Derbi Srbija - Hrvaška brez zmagovalca, Francozi suvereno opravili z NemciSP - 4. krog (skupini B in D): Švedi izgubili proti Argentini, Avstrijci zapravili dobljeno tekmo z IslandijoSP - 3. krog: Na derbijih Španci premagali Nemčijo, Danci pa Srbijo, na tekmi Alžirija - Romunija le 29 zadetkovSP - 2. krog (skupini A in C): Svetovni prvaki Francozi nadigrali Egipt, Španci so se namučili s TunizijciSP - 2. krog (skupini B in D): Poljaki v dramatični končnici strli Argentince, derbi dobili MadžariSP - 1. krog: Alžirija korak do senzacije proti Srbiji, Slovaki namučili Poljake, Danci dosegli 47 zadetkovNajboljša sta Romunka Neagujeva in Čeh JichaKlubski rekorder na SP 2011 je nemški Rhein Neckar LöwenNaslov prvakov branijo Francozi, po štirikrat doslej na vrhu Švedska in RomunijaZačenja se SP 2011 za moške na Švedskem