18. 2. 2011

Gorenje v vlogi favorita proti Bregenzu

Avstrijski klub Bregenz bo nasprotnik rokometašev Gorenja v osmini finala evropskega pokala EHF. Prva tekma med predstavnikoma sosednjih držav bo v soboto, 19. februarja 2011, ob 16.30 v Rdeči dvorani v Velenju.

 

V taboru Gorenja, vodilnega moštva slovenskega državnega prvenstva, se zavedajo vloge favorita, vendar opozarjajo na nevarnega tekmeca iz Avstrije. Velenjčani so dobro formo potrdili v zadnjem krogu ligaškega tekmovanja na domačem igrišču proti ekipi Šmartno Herz Factor banka, ki so jo odpravili visoko s 30:22, a je prvi polčas (14:12), predvsem pa derbi pred tednom dni v Kopru (25:28) pokazal, da so tudi rokometaši Gorenja ranljivi.

 

Velenjčani težav s poškodbami pred sobotnim dvobojem z Bregenzom nimajo, upajo pa tudi na pomoč svojih zvestih navijačev s tribun. Kapetan ekipe Marko Bezjak pred obračunom pravi: "Avstrijci so za nas dokaj nepoznana ekipa, vseeno pa smo se v tem tednu na njih kakovostno pripravili. Gremo na zmago, že na prvi tekmi pa si bomo skušali priigrati solidno razliko, tako da bi bilo gostovanje pri naših severnih sosedih potem lažje. Tokratni obračun je le prvi del zgodbe, tudi na povratni tekmi bo potrebno dati vse od sebe, da dosežemo svoj cilj - uvrstitev v četrtfinale pokala EHF."

 

Za Bregenz lahko zapišemo, da je v zadnjem desetletju absolutni vladar v avstrijskem klubskem rokometu. V zadnjih desetih letih je namreč kar devetkrat osvojil naslov državnega prvaka (to mu ni uspelo le leta 2003), poleg tega pa je bil štirikrat tudi pokalni prvak Avstrije. Bregenz je prav tako štirikrat nastopil tudi v elitni evropski ligi prvakov, vendar je vedno obstal v skupinskem delu tekmovanja. V sezoni 2004/2005 je rokometašem tega kluba uspelo napredovanje med osem najboljših ekip v pokalu EHF. Trenutno so na drugem mestu končnice avstrijske lige, nazadnje pa so v sredo v gosteh kar z desetimi goli razlike ugnali Hard (31:21).

 

Toda po drugi strani tudi Bregenz (njegov trener je Slovak Martin Liptak) še ni v stoodstotni formi, saj si je pred tednom dni privoščil spodrsljaj doma proti Schwazu (29:35). Resda je imelo moštvo težave z nekaterimi poškodbami in obolelim novincem v ekipi makedonskim reprezentantom Risom Arnautovskim, zaradi česar na lestvici za dve točki zaostaja za Kremsom.

 

Tekma Gorenje Velenje - Bregenz bo v soboto, 19. februarja 2011, ob 16.30. Sodila jo bosta Madžara Miklos Andorka in Robert Hucker, delegat pa bo Nemec Hans Thomas. Povratni dvoboj bo v nedeljo, 27. februarja 2011, ob 17. uri.