19. 2. 2011

Senzacija v Zlatorogu: Celjani v evropski ligi prvakov premagali poljski klub Kielce

Oslabljeni rokometaši Celja Pivovarne Laško so v osmem krogu lige prvakov poskrbeli za senzacijo. V Zlatorogu so v dramatični končnici premagali favorizirani poljski klub Kielce s 30:29 (12:14).

 

 

Celje Pivovarna Laško – Kielce 30:29 (12:14)

 

Celje – Dvorana Zlatorog, gledalcev: 1800, sodnika: Stolarovs in Licis (oba Latvija).

 

Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Rezar, Alilović (15 obramb), Potočnik, Prieto, Poteko, Mlakar 1, Marguč 10 (2), Razgor 5, Toskić 6, Ranevski, Poklar 2, Metličić 2, Rnić 4, Savič.

 

Kielce: Cleverly (12 obramb), Kotlinski (1 obramba), Grabarczyk 1, Zaremba 1, Podsiadlo 1, Kuchczynski 2, Džomba 4 (1), Jurasik 4, Jachlewski 3, Stojković 2, Glinski, Zoltak, Knudsen 5, Rosinski 6, Nat.

 

Sedemmetrovke: Celje Pivovarna Laško 3 (2), Kielce 2 (2).

 

Izključitve: Celje Pivovarna Laško 4 minute, Kielce 6 minut.

 

 

Celjani so letošnjo ligo prvakov začeli prav z zmago proti Kielcam na Poljskem (36:30), toda v primerjavi s tekmo, ki je bila septembra lani, so bili tokrat kar brez sedmih nosilcev igre. Glede na igralski kader takratnega trenerja Zvonimirja Serdarušića njegov naslednik Miro Požun ni mogel računati na peterico, ki ni več v klubu (Uroš Zorman, Aleš Pajovič, Dragan Gajič, Renato Vugrinec, Miladin Kozlina) ter poškodovana Edvarda Kokšarova in Luka Žvižeja.

 

Prvi zadetek v Zlatorogu so dosegli gostitelji (že v prvi minuti je bil uspešen Momir Rnić), nato pa so sledila štiri zaporedna izenačenja. Prvo občutnejšo prednost (7:4) so si rokometaši Kielc priigrali potem, ko so dosegli štiri zadetke zapored, njihov nalet pa je skušal domači trener Miro Požun ustaviti z minuto odmora. Ta sprva ni obrodila sadov, kajti prednost Poljakov je še venomer znašala tri zadetke (8:5), toda kmalu zatem je bilo drugače.

 

Po zaslugi vratarja Mirka Alilovića (7 obramb v prvem polčasu) in učinkovitega Gašperja Marguča (5 zadetkov v prvih tridesetih minutah) so gostitelji prav po uspešno izvedeni Margučevi sedemmetrovki v 16. minuti izenačili na 8:8. In to z igralcem manj, kajti na kazensko klop je moral Carlos Prieto. Gostje pod vodstvom trenerja Bogdana Wente so si zatem znova priigrali manjšo prednost dveh zadetkov, toda vztrajni, borbeni in igralsko zdesetkani Celjani se niso predali.

Med izključitvijo na strani Kielc (za dve minuti je moral na klop Piotr Grabarczyk) so – kljub očitni naklonjenosti latvijskih sodnikov poljskemu moštvu - spet vzpostavili rezultatsko ravnotežje (11:11). Toda v končnici prvega polčasa so bili Poljaki uspešnejši in na odmor odšli z dvema zadetkoma prednosti (14:12).

 

Začetek drugega polčasa je minil v znamenju odličnih obramb Mirka Alilovića in Marcusa Cleverlyja, domače moštvo pa se je hitro približalo le na zadetek zaostanka. Poleg tega je zapravilo odlično priložnost za izenačenje, kajti med izključitvijo Daniela Zoltaka so Celjani celo prejeli zadetek, nato pa niso izkoristili še sedemmetrovke.

 

Kielce so znova pobegnile na tri zadetke prednosti (18:15, 21:18), toda celjska vztrajnost se je spet obrestovala. Sredi drugega polčasa so gostitelji z igralcem manj (izključen je bil Nejc Poklar) najprej izenačili na 20:20, v 50. minuti pa so imeli prvič na tekmi dva zadetka prednosti (24:22).

 

Na krilih glasnih navijačev so si domači rokometaši (v odločilnih trenutkih so blesteli Mirko Alilović, Gašper Marguč, David Razgor in Alem Toskić) v nadaljevanju še nekajkrat priigrali dva zadetka naskoka, nazadnje pri 30:28, nato pa je sledila dramatična končnica. Ob koncu predzadnje minute je Danec Henrik Knudsen znižal zaostanek Kielc samo na zadetek (29:30), 25 sekund pred koncem pa je trener Miro Požun med napadom svojih igralcev vzel minuto odmora, kajti latvijska sodnika sta imela zaradi pasivne igre dvignjeni roki.

 

Po minuti odmora sta sodnika v zadnjem celjskem napadu piskala Davidu Razgorju prekršek v napadu, Poljakom pa je za njihov zadnji napad ostalo deset sekund. Strel Henrika Knudsna je vratar Mirko Alilović ustavil, po odbiti žogi pa je celjska obramba naredila prekršek. Kielcam je po izteku igralnega časa ostal samo še strel z devetih metrov, toda poskus visokega Mateusza Zarembe na srečo ni našel poti do celjskih vrat. Skupina poljskih navijačev je obnemela, medtem ko se je na igrišču in tribunah začelo veliko in povsem zasluženo slavje domačih igralcev in navijačev.

 

Vodstvo celjskega kluba se je takoj po koncu tekme odločilo za posebno nagrado zvestim navijačem, ki so svoje ljubljence spodbujali proti Kielcam. Vsi tisti, ki bodo po 22. februarju v klubske prostore prinesli odrezek od vstopnice za tekmo s Poljaki, bodo dobili BREZPLAČNO vstopnico za dvoboj z Barcelono, ki bo v soboto, 5. marca 2011.

 

 

 

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2010/11 (CELOTEN SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Požun: Vsi so pričakovali celjski poraz; Wenta: Igrali smo drugače, kot je bil dogovor