13. 4. 2011

ZROPS: Izjava za javnost o prisilni poravnavi moškega rokometnega kluba Maribor Branik

Združenje rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) je podalo izjavo za javnost o prisilni poravnavi v klubu Maribor Branik. ZROPS je med drugim zapisal, da je odgovoren tudi za to, da imajo vsi prvoligaški klubi enake pravice in obveznosti.

Izjavo za javnost ZROPS-a objavljamo v celoti in brez slovničnih, pravopisnih in vsebinskih popravkov:

Vsak rokometni klub, ki je polnopravni član ZROPS in ima s tem pravico nastopanja v 1. SRL, se je s svojo pristopno izjavo zavezal, da bo spoštoval vse akte in pravilnike. Če se je RK Maribor Branik odločil za postopek prisilne poravnave in poplačilo vseh upnikov v višini 3 %, je to sicer njegova legitimna pravica, za ZROPS pa nesprejemljivo dejstvo s stališča neenakopravnosti do vseh ostalih članov ZROPS in 1. SRL, ki vse svoje finančne obveznosti poravnavajo in od katerih se marsikdo od njih nahaja v enaki ali še hujši finančni krizi kot RK Maribor Branik.

Postopek prisilne poravnave na noben način ne opravičuje nadaljnjega nastopanja RK Maribor Branik v 1. SRL pod takšnimi pogoji, ampak le v skladu s Tekmovalnim pravilnikom ZROPS ter s poravnavanjem vseh predpisanih in s strani RK Maribor Branik sprejetih finančnih obveznosti na začetku tekmovanja v 1. SRL.

Je pa pri tem zanimivo in hkrati več kot nerazumljivo, da je RK Maribor Branik v premoru pred nadaljevanjem sezone 2010/11 (januarja 2011), ko se je, sicer zavedajoč dolgov iz preteklosti, prav gotovo že odločal za uvedbo postopka prisilne poravnave, podpisal pogodbe s štirimi novimi igralci, med njimi z Draganom Gajičem, slovenskim reprezentantom in enim naših najboljših krilnih igralcev.

Odločno zavračamo tudi namigovanja (Delo, 13.4.2011, stran 23, izjava Romana Pungartnika), da je ZROPS v preteklosti komu kaj tudi spregledal. Takšna trditev je daleč od resnice, kar je nenazadnje razvidno tudi iz dokumentacije in odločb ZROPS.

Zavedamo se, kako velika škoda bi bila, če bi ugasnil rokomet v Mariboru, a smo tudi odgovorni za to, da so vsi prvoligaški klubi deležni enakega obravnavanja, da imajo torej vsi enake pravice in obveznosti. Če torej sedimo na isti veji, potem bi bilo res neumno, da bi si jo žagali s takšnim privilegiranim statusom kakšnega od naših članov.

Foto: Spletna stran RK Maribor Branik