27. 4. 2011

Slovenke rokometašice v kvalifikacijah za EP 2012 v skupini s Švedsko, Avstrijo in Češko; selektor Tone Tiselj: Favoritinje so Švedinje

Ženska članska reprezentanca Slovenije je na žrebanju dobila nasprotnice v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu, ki bo od 2. do 16. decembra leta 2012 na Nizozemskem. V skupini 5 se bodo Slovenke pomerile s Švedsko, Avstrijo in Češko.

Pred žrebanjem v mestu Leek na Nizozemskem je EHF 28 reprezentanc, ki bodo sodelovale v kvalifikacijah za Euro 2012, razdelila v štiri bobne s po sedmimi reprezentancami. V prvem bobnu so bile Rusija, Romunija, Španija, Francija, Danska, Švedska in Nemčija, v drugem pa Madžarska, Hrvaška, Črna gora, Ukrajina, Makedonija, Avstrija in Srbija.

V tretjem bobnu so bile poleg Slovenije še Belorusija, Slovaška, Portugalska, Islandija, Turčija in Poljska, v zadnjem (četrtem) pa Češka, Litva, Italija, Švica, Azerbajdžan, zmagovalec predkvalifikacij in drugouvrščeni v predkvalifikacijah. V predkvalifikacijah se bodo za dve prosti mesti v kvalifikacijah potegovale Velika Britanija, Izrael, Finska in Grčija.

Kroglice so 28 reprezentanc razdelile v sedem kvalifikacijskih skupin s po štirimi ekipami, na Euro 2012 pa se bosta iz vsake skupine uvrstili po dve najboljši. Poleg teh 14 reprezentanc, ki si bodo še morale priigrati sodelovanje na EP, sta si neposredno uvrstitev že zagotovili Norveška (aktualni evropski prvak) in Nizozemska (gostiteljica tekmovanja). Šestnajst najboljših reprezentanc bo na EP tekmovalo od 2. do 16. decembra leta 2012.


Kvalifikacije bodo potekale v treh terminih s po dvema tekmama:

1. termin: 19. ali 20. oktober 2011, 22. ali 23. oktober 2011

2. termin: 21. ali 22. marec 2012, 24. ali 25. marec 2012

3. termin: 30. ali 31. maj 2012, 2. ali 3. junij 2012.



KVALIFIKACIJSKE SKUPINE ZA EP 2012:


Skupina 1: Nemčija, Madžarska, Belorusija, Azerbajdžan

Skupina 2: Romunija, Srbija, Portugalska, zmagovalec predkvalifikacij

Skupina 3: Rusija, Črna gora, Poljska, drugouvrščeni predkvalifikacij

Skupina 4: Francija Makedonija, Turčija, Litva

Skupina 5: Švedska, Avstrija, Slovenija, Češka

Skupina 6: Danska, Hrvaška, Slovaška, Italija

Skupina 7: Španija, Ukrajina, Islandija, Švica.



Tone Tiselj, selektor ženske reprezentance Slovenije: "Švedska reprezentanca je v zadnjih letih in predvsem v tej sezoni naredila velik preskok. Največjega so Švedinje naredile prav zaradi tega, ker so vadile skupaj z najboljšo norveško ekipo in so ugotovile, kaj moraš imeti, če hočeš biti med najboljšimi. Švedska je absolutno favorit. Kar zadeva drugi dve reprezentanci, nimam pravih informacij. Za Češko bomo pravočasno dobili ustrezne podatke, za avstrijsko pa težko rečem, kje je. Zagotovo pa ni tako kakovostna kot v preteklosti. Tudi one - tako kot mi - sestavljajo novo ekipo. Zagotovo nismo favoriti: najmočnejša je Švedska, ostali dve sta slabši. Za nas je najbolj pomembno, da se iz vsake tekme nekaj naučimo in poskušamo igrati čim bolje. Kakšno pa je trenutno razmerje moči med nami, Češko in Avstrijo, bi v tem trenutku težko povedal."