19. 5. 2011

Rokometaši Kiela zmagovalci neuradnega klubskega svetovnega prvenstva v Katarju

V finalu neuradnega klubskega svetovnega prvenstva v Katarju sta se pomerila Kiel in Ciudad Real. Uspešnejši je bil nemški klub, ki je zmagal z 28:25, tretje mesto pa je osvojil egiptovski Zamalek.

 

Rokometaši Kiela so na petem tovrstnem tekmovanju, imenovanem Super Globe, prvič stopili na najvišjo stopničko. Z zmagoslavjem v Dohi (katarsko mesto je že tretjič gostilo neuradno klubsko svetovno prvenstvo) so se pridružili Santanderju (Dunaj, 1997), Al Saddu (Doha, 2002) in Ciudadu Realu (Kairo, 2007; Doha, 2010), ki so bili najboljšina prejšnjih štirih tekmovanjih.

 

Nemški klub, ki je v letošnji sezoni ostal tako brez naslova državnega prvaka kot uvrstitve na zaključni turnir najboljše četverice v evropski ligi prvakov, je Ciudadu Realu preprečil tretji zaporedni naslov najboljšega na svetu. Potem ko je španski klub na prejšnjih dveh tekmovanjih v finalu premagal Al Ahlyja (29:28) in Zamaleka (28:22), je moral tokrat priznati premoč Kielu (28:29).

 

V velikem finalu je Ciudad Real ob polčasu vodil s štirimi zadetki prednosti (14:10), toda nemški klub je drugega dobil kar s sedmimi goli razlike (18:11) in se veselil nove lovorike. Za Kiel sta v finalu, ki si ga je ogledalo 3.000 gledalcev, največ zadetkov dosegla Marcus Ahlm (7) in Dominik Klein (6), za Ciudad Real pa Kiril Lazarov (6) in Jonas Kallman (5). Nemci so za naslov neuradnega svetovnega prvaka prejeli nagrado v višini 400.000 dolarjev, Španci pa 200.000.

V Katarju je nastopilo tudi nekaj slovenskih rokometašev in tudi igralcev, ki si trenutno rokometni kruh služijo v Sloveniji. David Špiler (Zagreb) in Dragan Gajič sta igrala za katarski Al Rayyan, Nenad Bilbija za libanonski Al Sadd, medtem ko je Renato Vugrinec že nekaj časa član katarskega Al Sadda. Poleg slovenske četverice sta v Dohi igrala tudi Alem Toskić in Mirko Alilović, člana Celja Pivovarne Laško, ki sta nosila dres katarskega Al Rayyana.

 

Za najboljšega vratarja tekmovanja Super Globe je bil izbran Thierry Omeyer, Francoz v vratih Kiela, za najboljšega igralca pa Mustafa Ahmed Al Hamr (Zamalek), ki je bil istočasno tudi prvi strelec.

 

Končni vrstni red: 1. Kiel, 2. Ciudad Real, 3. Zamalek, 4. Al Sadd (Libanon), 5. Pinheiros, 6. Al Sadd (Katar), 7. Al Rayyan, 8. Southern Stars.

 

 

Foto: Reuters