4. 6. 2011

Slovenke čaka v nedeljo ob 18. uri zahtevno gostovanje pri svetovnih podprvakinjah

Žensko člansko reprezentanco Slovenije čaka v nedeljo, 5. junija 2011, prva tekma dodatnih kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji. Ob 18. uri bodo slovenske rokometašice gostovale pri aktualnih svetovnih podprvakinjah Francozinjah v mestu Pau.

 

Francozinje so na zadnjem svetovnem prvenstvu na Kitajskem leta 2009 osvojile srebrno kolajno, na lanskem evropskem prvenstvu na Danskem in Norveškem pa so bile pete (Slovenija je bila zadnja, 16.). Zato je jasno, da jim v dvoboju s Slovenkami pripada vloga favoritinj, česar se dobro zaveda tudi selektor Tone Tiselj: "Če bi Slovenija v dodatnih kvalifikacijah izločila Francijo, bi bil to seveda eden največjih rokometnih čudežev. Francija je rokometna velesila, v reprezentanci ima na vsakem igralnem mestu po dve vrhunski rokometašici, v zadnjih petih letih pa je sedanji igralski kader doživel le manjše spremembe."

 

Tiselj, ki se je na čelo ženske reprezentance Slovenije vrnil po devetih letih, na selektorskem stolčku pa je nasledil Hrvata Ivico Rimanića, je dobro preučil igro aktualnih svetovnih podprvakinj. "Imamo vse podatke z zadnjih tekem, ki so jih odigrale Francozinje. Njihova igra je precej nepredvidljiva, tako v obrambi kot v napadu. Igrajo različne obrambne sisteme in njihov selektor veliko rotira igralke," pojasnjuje selektor Tiselj.

 

Selektor Tiselj je zadovoljen tudi z opravljenim delom na pripravah v Zrečah in Termah Olimia. "Dobro smo izkoristili priprave, toda po drugi strani seveda ni bilo dovolj časa, da bi lahko uigrali prav vse stvari. Za pravo uigranost so potrebna dolga leta. Največ poudarka na tokratnih pripravah smo dali obrambi, ki je bila v prejšnjih obdobjih šibkejša v primerjavi z drugimi reprezentancami," pravi Tiselj, ki opozarja še na nekaj: "V primerjavi z nastopom na lanskem evropskem prvenstvu v Skandinaviji smo sicer močnejši, a ne smemo pozabiti, da se v novi sestavi nismo pripravljali niti dva tedna, Francozinje pa so skupaj že nekaj let."

V selektorski vlogi izbrane vrste Francije je že več kot deset let Olivier Krumbholz, ki je bil nedavno v anketi na spletni strani Mednarodne rokometne zveze (IHF) izbran za najboljšega trenerja v konkurenci ženskih ekip, dobil pa je kar 45 odstotkov glasov. Poleg srebrne kolajne na SP 2009 na Kitajskem se lahko Francija v zadnjih letih pohvali še z dvema kolajnama z velikih tekmovanj: leta 2003 je na Hrvaškem osvojila naslov svetovnih prvakinj, na evropskem prvenstvu leta 2006 na Švedskem pa bronasto kolajno.

 

Medtem ko so se slovenske reprezentantke zbrale na pripravah že 23. maja, so se Francozinje šele pet dni kasneje začele pripravljati v Capbretonu. Za tekmi dodatnih kvalifikacij s Slovenijo je selektor Krumbholz na pripravah zbral 19 igralk, od katerih jih večina nastopa v domači ligi. Kar šest jih je članic Metza, v tujini pa igrajo Marion Limal (Hypo, Avstrija), Mariama Signate (Aalborg, Danska) in Raphaelle Tervel (Itxako, Španija).

 

 

 

Selektor Tone Tiselj izbral šestnajst igralk za nedeljsko kvalifikacijsko tekmo s FrancijoOglejte si video (napovednik) za dvojni reprezentančni spektakel v dvorani v StožicahFotoreportaža s snemanja reklamnega spota za junijski reprezentančni spektakel v Stožicah