7. 6. 2011

Selektor Denič: Ne ubadamo se s kalkulacijami, saj želimo osvojiti prvo mesto v skupini

Predzadnjo tekmo v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v Srbiji leta 2012 v Srbiji bo moška članska reprezentanca Slovenije odigrala na Portugalskem. V Espinhu se bo v sredo, 8. junija 2011, ob 21.30 pomerila z domačo izbrano vrsto Portugalske.

 

Slovenski rokometaši so kvalifikacije v skupini 3 za nastop na EP v Srbiji začeli prav z zmago proti Portugalcem v Celju s 34:31 (17:14), takrat pa so bili najučinkovitejši Dragan Gajič, Jure Natek (po 9 zadetkov) in Sebastian Skube (7). "V Zlatorogu smo nekajkrat vodili že s šestimi zadetki prednosti, a Portugalci se niso predali do konca tekme. Od tekme, ki je bila oktobra lani, so še dodatno napredovali. Imajo mlad in kakovosten igralski kader, Portugalci pa že dolgo čakajo na uvrstitev na veliko tekmovanje," ocenjuje slovenski selektor Boris Denič.

 

Čeprav Sloveniji za uvrstitev na tekmovanje v Srbiji zadošča že točka z zadnjih dveh tekem proti Portugalski in Ukrajini, selektor Denič ne odobrava takšnega razmišljanja. "Naš cilj je jasen in ga ne skrivamo - zmagati na obeh tekmah. Ne zanimajo nas nasprotniki, ampak se ukvarjamo zgolj s sabo in z mislijo na zmago. Ne ubadamo se z nobenimi kalkulacijami, saj želimo osvojiti prvo mesto v skupini in s tem dobiti vlogo nosilca na žrebanju skupin za EP," pravi Denič in dodaja: "Zmaga na Portugalskem prinaša potrditev uvrstitve na EP, uspeh proti Ukrajini pa še prvo mesto v skupini."

 

V precej slabšem položaju je Portugalska, kajti glede na vrstni red pred zadnjima dvema krogoma (Slovenija 6 točk, Poljska 5, Portugalska 3, Ukrajina 2) za uvrstitev na Euro 2012 potrebuje dve zmagi - najprej proti Sloveniji doma, nato pa še proti Poljakom v gosteh. "Večji pritisk je seveda na njihovih ramenih, kajti zgolj zmaga proti Sloveniji jim ohranja upanje za odhod v Srbijo. V vsakem primeru smo mi v boljši poziciji kot naši gostitelji, toda to še nič ne pomeni. Kajti v športu je vse mogoče," opozarja Denič.

V kvalifikacijah Portugalska na domačem igrišču še ni izgubila: premagala je Ukrajino z 28:16 in remizirali s favorizirano Poljsko (27:27), čeprav so ob polčasu vodili kar s petimi zadetki razlike (17:12). "Moram priznati, da statistika v športu ne pomeni pravzaprav ničesar in ne igra nobene vloge. Vse moramo narediti, da bomo mi prvi, ki jih bomo premagali na njihovem igrišču," napoveduje selektor Denič, ki ne priznava utrujenosti po dolgi in naporni sezoni: "Če hočemo uresničiti svoje cilje, ne smemo razmišljati o utrujenosti. Drži, da sedanji del kvalifikacij prihaja v neprimernem času, ko so igralci že precej iztrošeni, a je za vse reprezentance enako."

 

Portugalci, ki jih vodi selektor Mats Olsson, so po Deničevih besedah tako individualno kot kolektivno slabši od Slovenije, vendar bodo morali naši fantje to premoč potrditi tudi na igrišču. "Največji adut Portugalcev je sistem igre, od katerega ne odstopajo. In prav zaradi tega jih je zelo težko zlomiti. So dobri v obrambi in napadu, zelo hitri in imajo dober prehod v (pol)protinapad. V njihovi igri ni nobenih naključij, kajti vse, kar se dogaja na igrišču, je posledica izdelanega sistema. Zato mora naša obramba ustaviti ta sistem, v napadu pa jim moramo vsiliti naš način in sistem igre," zaključuje selektor Denič.