8. 6. 2011

Portugalci na šestih dosedanjih medsebojnih tekmah proti Sloveniji zmagali samo enkrat

Članski reprezentanci Slovenije in Portugalske sta doslej v moški članski konkurenci odigrali šest medsebojnih tekem. Precej uspešnejši so bili Slovenci, ki so zmagali petkrat, Portugalci pa samo enkrat.

Prvič so se slovenski in portugalski rokometaši pomerili na evropskem prvenstvu leta 1994, ki ga je gostila prav Portugalska, Slovenija pa je v Portu zmagala s 23:22. Najvišja razlika na dosedanjih medsebojnih tekmah je bila leta 1999 v Koldingu na Danskem, ko so Slovenci na pripravljalni tekmi zmagali kar z devetimi zadetki razlike (28:19).

Portugalci so edino zmago dosegli pred enajstimi leti na evropskem prvenstvu na Hrvaškem. V skupini na Reki so slavili z 28.27. Od skupno šestih tekem so se kar štiri končale z razliko samo enega zadetka (tri v korist Slovenije in ena v korist Portugalske).

DOSEDANJE MEDSEBOJNE TEKME SLOVENIJE IN PORTUGALSKE:

Slovenija – Portugalska 34:31 (17:14) – 27. oktober 2010, kvalifikacije za EP 2012, Celje

(Slovenija: Gajič 9, Natek 9, Skube 7, L. Žvižej 4, Dobelšek 2, Bajram 1, Špiler 1, Zorman 1, Barišić, Miklavčič, Pucelj, Cehte, Podvršič, Marguč, Skok, Prošt; selektor: Denič)

Slovenija – Portugalska 29:28 (15:14) – 12. januar 2002, pripravljalna tekma, Guimaraes

(Slovenija: Lubej 8, Pungartnik 6, Pajovič 5, Sokolov 4, Kastelic 2, Bedekovič 2, Praznik 2, Kozomara, Brumen, Oštir, Zorman, L. Žvižej, Podpečan, Pušnik; selektor: Tominec)

Slovenija – Portugalska 27:28 (12:12) – 21. januar 2000, evropsko prvenstvo, Reka

(Slovenija: Lubej 8, Puc 5, Pajovič 5, Pungartnik 3, Tomšič 3, Šerbec 2, Jovičić 1, Vugrinec, Banfro, Cvijič, Lapajne, Pušnik; selektor: Tominec)

Slovenija – Portugalska 26:25 (9:11) – 9. januar 2000, pripravljalna tekma, Las Palmas

(Slovenija: Puc 9, Lubej 4, Kastelic 3, Vugrinec 2, Jovičić 2, Tomšič 2, Pajovič 2, Banfro 1, Pungartnik 1, Šavrič, Šerbec, Bedekovič, Imperl, Lapajne; selektor: Jeras)

Slovenija – Portugalska 28:19 (13:6) – 22. marec 1999, pripravljalna tekma, Kolding

(Slovenija: Tomšič 7, Vugrinec 6, Pungartnik 3, Bedekovič 2, Ficko 2, Šavrič 1, Jovičić 1, Kastelic 1, Zorman 1, Lubej 1, Pajovič 1, Lapajne, Imperl; selektor: Jeras)

Slovenija – Portugalska 23:22 (8:10) – 8. junij 1994, evropsko prvenstvo, Porto