12. 6. 2011

Moška reprezentanca Slovenije v zadnjem krogu premagala Ukrajino in potrdila uvrstitev na EP, Gaber dobil opornico in zadržan na opazovanju

Slovenski rokometaši so se uvrstili na EP 2012 v Srbiji! V zadnjem krogu kvalifikacij so v Stožicah premagali Ukrajino (43:32), že pred tem pa je bila Poljska boljša od Portugalske (30:22). Slovenija je osvojila drugo mesto v skupini 3 in si priigrala vozovnico za Euro.

 

 

Slovenija – Ukrajina 43:32 (22:16)

 

Ljubljana – Dvorana ŠRC Stožice, gledalcev: 4000, sodnika: Stolarovs in Licis (oba Latvija).

 

Slovenija: Skok (3 obrambe), Škof (11 obramb), Bilbija 3, Dobelšek 1, Pucelj, Bezjak 3, Natek 3, Skube 2, Špiler 3, Brumen 7 (3), Sušin 2, Gajič 9 (1), Bundalo 2, Zorman 1, Dolenec 6 (1), Gaber 1.

 

Ukrajina: Bražnik, Komok (14 obramb), Ljubčenko 2, Petričko 1, Gančev 1, Krivčikov 3, Doroščuk 5, Ostrouško 5, Južbabenko 1, Mankovski 6 (5), Karamišev 2, Biegal 3, Žuk 3, Girkovski, Konstantinov.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (5), Ukrajina 5 (5).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Ukrajina 14 minut.

 

 

Ker se je že pred začetkom tekme v Stožicah končal drugi dvoboj v skupini 3 med Poljsko in Portugalsko, ki so ga dobili gostitelji s 30:22 (14:11), je bilo jasno, da so Slovenci - ne glede na razplet z Ukrajinci - osvojili drugo mesto in se uvrstili na evropsko prvenstvo, ki ga bo januarja 2012 gostila Srbija.

 

Glede na sredin poraz proti Portugalski v Espinhu (29:31) se je slovenski selektor Boris Denič odločil proti Ukrajini le za eno spremembo v igralskem kadru: namesto vratarja Primoža Prošta je bil med šestnajsterico proti Ukrajini vratar Matevž Skok. Deničeva četa je odlično začela obračun v Stožicah in že v drugi minuti je vodila kar s 3:1.

 

Toda gostje so hitro vzpostavili rezultatsko ravnotežje (3:3), kljub temu pa so slovenski rokometaši po izenačenju na 4:4 dosegli štiri zadetke in si v osmi minuti priigrali prvo občutnejšo prednost (8:4). Kljub zelo učinkovitemu Draganu Gajiču, ki je že do 14. minute dosegel kar šest zadetkov, so nasprotniki razpolovili zaostanek (6:8, 7:9, 8:10, 9:11, 10:12), vendar so si Slovenci v 16. minuti po zaporednih zadetkih Jureta Dolenca in Mateja Gabra spet priigrali štiri gole naskoka (14:10).

 

Selektor Denič je s pogostimi menjavali držal visok ritem igre, ki so ga visoki in počasnejši Ukrajinci vedno težje dohajali. To se je seveda poznalo tudi na semaforju: pri vodstvu s 16:20 so slovenski reprezentanti v dobrih treh minutah naredili delni izid 4:0 in pet minut pred koncem prvega polčasa je zaostanek Ukrajine znašal že velikih osem zadetkov (12:20). V končnici prvega dela je ekipa selektorja Leonida Zaharova kljub igralcu manj (izključen je bil Maksim Biegal) dosegla dva zadetka in nekoliko zmanjšala visok zaostanek (16:22).

Na začetku drugega polčasa so Ukrajinci dobro izkoristili izključitev Petra Puclja in po dveh doseženih zadetkih spet prišli na štiri zadetke minusa (18:22). Enako se je zgodilo malce kasneje (19:23), nato pa je slovenska reprezentanca štirikrat zapored zadela v polno (trikrat Dragan Gajič, enkrat David Špiler) in v 37. minuti je bilo spet osem za gostitelje (27:19).

 

V 43. minuti je Slovenija ostala brez Mateja Gabra, ki so ga morali po prekršku nasprotnikovega igralca Maksima Biegala z nosili odnesti z igrišča. A tudi to ni zlomilo domače reprezentance, ki si je štiri minute kasneje z zadetkom Matjaža Brumna priigrala prvo desetico (34:24). Kljub visoki razliki in zagotovljeni zmagi slovenski fantje niso popuščali, ampak so še dodali plin.

 

Ob bučni spodbudi s tribun je Uroš Bundalo štiri minute pred zadnjim znakom sirene poskrbel za najvišjo prednost v Stožicah – neverjetnih trinajst zadetkov (41:28). Zadnje minute na tekmi so skoraj vsi navijači pričakali na nogah in z glasnim skandiranjem, po koncu dvoboja pa je kapetan Uroš Zorman med slavjem selektorja Borisa Deniča polil s polno posodo vode.

 

ZADNJA VEST: Po prekršku ukrajinskega reprezentanta Maksima Biegala, ki je sredi drugega polčasa s kolenom zadel v glavo Mateja Gabra, so igralca Loke odpeljali v bolnišnico. Po sporočilu Uroša Mohoriča, vodje slovenske moške reprezentance, so prvi pregledi na srečo pokazali, da Gaber nima hujših poškodb (kosti, živci...). Kljub temu je dobil opornico za vrat, poleg tega pa so ga zadržali na opazovanju.