1. 10. 2011

Cimos začenja nastop v evropski ligi prvakov z gostovanjem pri Metalurgu v Skopju

Tekmovanje v evropski ligi prvakov v sezoni 2011/12 bodo rokometaši Cimosa začeli v Makedoniji. V prvem krogu v skupini B čaka aktualne slovenske prvake iz Kopra v soboto, 1. oktobra 2011, ob 18. uri tekma z Metalurgom v Skopju.

Koprčani so v elitni ligi prvakov prvič nastopili v sezoni 2008/09, ko je igralo še 32 klubov. V skupini E s Čehovskimi medvedi (Rusija), Portlandom SA (Španija) in Steauo (Romunija) so Primorci osvojil zadnje (četrto mesto), potem ko so na šestih tekmah petkrat izgubili in le enkrat zmagali (doma so premagali Portlnad SA z 31:29) ter ostali brez napredovanja med 16 najboljših klubov v Evropi. "V letošnji sezoni pa je cilj jasen in ga ne skrivamo - uvrstitev med šestnajsterico. Skupina je zgolj navidezno najlažja izmed vseh štirih. Brez dvoma je Hamburg absolutni favorit, vsak izmed ostalih petih klubov pa meni, da lahko premaga vsakega," pravi klubski direktor Aleš Koršič.

Dobre predstave v slovenski ligi so po mnenju Cimosovega trenerja Fredija Radojkoviča dobra popotnica pred gostovanjem pri Metalurgu. "Če bomo uspeli v Skopju ohraniti mirne živce in se pripraviti na vse možne peripetije, ki nas tam čakajo, lahko ligo prvakov začnemu z ugodnim izidom. Igramo hitrejši rokomet kot Metalurg in imamo kakovostnejše igralce. Pri Makedoncih se v igri vse vrti okoli zunanje linije Mojsovski-Mirkulovski-Žarković, pri čemer je slednji edini izrazitejši "šuter", medtem ko sta prva dva bolj prodorna. Igrajo predvsem na krožnega napadalca, medtem ko krila dobivajo zelo malo žog. V obrambi nimajo glavnega sistema, ampak igrajo 6-0, 5-1, 3-2-1...," ocenjuje Cimosov trener Fredi Radojkovič, ki mu preglavice povzroča le poškodba krožnega napadalca Matjaža Mlakarja (že trenira, a še ni povsem pripravljen).

Poleg Miladina Kozline (proti Cimosu ne bo igral) in Damirja Batinovića (v minuli sezoni član Maribora Branika) je slovenskim ljubiteljem najbolj znan Darko Stanić, nekdanji vratar koprskega kluba. "Gre za vrhunskega vratarja, ki na nekaterih tekmah brani skoraj vse, na drugih pa skoraj ničesar. Zagotovo bo proti nam še dodatno motiviran, kar pa je seveda lahko tudi dvorezen meč. saj lahko v takšnih trenutkih tudi "pregori". Za razliko od njega je naš vratar Gorazd Škof konstanten in vedno brani dobro," se glasi analiza trenerja Radojkoviča. Cimosov strateg ima le malo informacij o Metalurgu: "Nikakor nismo mogli priti do posnetkov njihovih tekem. Celo tistih, ki so jih nedavno igrali v kvalifikacijah za ligo prvakov, na sedežu EHF na Dunaju, nimajo, čeprav bi jih morali imeti. Dobili smo le posnetek Metalurgovega igranja na avgustovskem turnirju v Doboju."

Desnokrilni igralec Matjaž Brumen je v koprskem dresu igral že v uvodni sezoni v ligi prvakov. "Prepričan sem, da je uvrstitev v drugi del tekmovanja med šestnajst najboljših povsem realen in diosegljiv. Z izjemo Hamburga, ki izstopa, je ostalih pet klubov v naši skupini dokaj izenačenih. Zmaga na prvi tekmi v Skopju bi bila zelo lepa popotnica pred nadaljevanjem tekmovanja, istočasno pa bi pomenila tudi psihološko razbremenitev," napoveduje Matjaž Brumen. Ljubljančan na začasnem delu na Primorskem še dodaja: "Zavedamo se, da nas čaka naporen ritem tekem zaradi nastopanja na večih frontah. Zato upam, da ne bomo imeli težav s poškodbami in da bomo zdravi. Potem bo vse skupaj precej lažje."

Tudi Robi Konečnik že ima izkušnje z igranjem v ligi prvakov, kajti to je že njegova tretja sezona v njej - druga v dresu Cimosa, pred tem pa je med elito igral že kot član Gold Cluba iz Hrpelj. "Vemo, da nas čakajo težke tekme in da bo na vsaki šlo na nož. Naš cilj je seveda uvrstitev na najmnaj četrto mesto v skupini, ki prinaša uvrstitev v drugi del tekmovanja. Upamo, da se bo izšlo po naših željah," si želi Robi Konečnik. Prva ovira bo makedonski Metalurg, za katerega Konečnik meni: "To je za nas bolj ali manj velika neznanka, saj imamo zelo malo podatkov in posnetkov o njem. Kljub temu upam na najboljše. Za nas so najtežje tekme tiste, ki so na papirju najlažje. Na njih se ponavadi preveč psihološko sprostimo, kar se hitro maščuje. A prepričan sem, da se to v Skopju ne bo zgodilo."

Tekma Metalurg - Cimos Koper bo v soboto, 1. oktobra 2011, ob 18. uri v Skopju. Sodila jo bosta Hrvata Dalibor Jurinović in Marko Mrvica, delegat pa bo Srb Božidar Djurković.

LIGA PRVAKOV - SEZONA 2011/12 (SPORED - SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)