20. 10. 2011

Slovenske rokometašice na prvi tekmi v kvalifikacijah za EP 2012 izgubile s Švedsko

Kvalifikacije za nastop na evropskem prvenstvu na Nizozemskem leta 2012 je ženska članska reprezentanca Slovenije začela s porazom. Slovenske rokometašice so v prvem krogu skupine 5 gostovale na Švedskem in v Skövdeju izgubile proti gostiteljicam z 20:27 (10:15).

Švedska - Slovenija 27:20 (15:10)

Skövde - Dvorana Arena Skövde, gledalcev: 1800, sodnici: Guseva in Vartanjan (obe Rusija).

Švedska: Kain, Grubström, Ägren 3, Flognman, Boson 1, Islas 4, Roberts, Wiel 2, Karlsson, Ahlm 5 (2), Wiberg 1, Helleberg 3, Hagman, Wallen 2, Alm 3, Johansson 3.

Slovenija: Marinček, Zec, Šoberl, Guberinič 1, Krhlikar 1, Gros 4, Šon 3, Jeriček 2, Hrnjič 3 (1), Čerenjak, Ferfolja, Irman 2, Jankovič 1, Gregorc, Petrinja 3.

Sedemmetrovke: Švedska 2 (2), Slovenija 2 (1).

Izključitve: Švedska 0 minut, Slovenija 6 minut.

Slovenske rokometašice so na prvo kvalifikacijsko tekmo v Skövde pripotovale brez številnih pomembnih igralk (manjkale so Maja Zrnec, Laura Gerič, Neža Mitruševska, Tamara Mavsar in Alja Koren), navkljub temu pa so sijajno začele obračun proti Švedinjam. Z granitno obrambo 5-1 in učinkovito rekonvalescentko Ano Gros, ki je dosegla kar tri gole, so v deseti minuti povedle s 5:1.

Favorizirane gostiteljice, ki niso mogle računati na poškodovano prvo zvezdnico in igralko danskega Viborga Isabelle Gullden, so v nadaljevanju vendarle strnile svoje vrste. Z ostro obrambo so povsem ustavile varovanke Toneta Tislja, ki so naredile tudi kakšno tehnično napako več, z bliskovitimi nasprotnimi napadi pa neusmiljeno polnile mrežo slovenske vratarke Miše Marinček (skupaj 11 obramb).

Švedinje so po delnem izidu 5:0 v dvajseti minuti povedle z 8:6, na odmor pa odšle s prednostjo petih zadetkov (15:10), kar je bila tudi najvišja razlika v prvih tridesetih minutah. Slovenke so bile na začetku drugega polčasa konkurenčne Švedinjam, v 35. minuti so se tekmicam približale na štiri zadetke razlike (12:16).

Toda v nadaljevanju so iz minute v minuto izgubljale stik s tekmicami. Obramba je bila na zadovoljivi ravni, a močno je škripalo v napadu, po štirih zaporednih zapravljenih napadih v nizu pa so jim Skandinavke ušle za sedem golov (20:13 in 21:14).

Maja Šon in njene reprezentančne soigralke v zadnjih petnajstih minutah tekme niso bile kos evropskim podprvakinjam, ki so z enostavnimi akcijami zaključevale svoje napade in tekmice držale na varni rezultatski razdalji. Najvišja prednost Skandinavk, pri katerih je prav tako manjkalo nekaj pomembnih nosilk igre, je trikrat znašala kar devet zadetkov: prvič pri 23:14 v 50. minuti, nato pri 25:16 in nazadnje pri 26:17 v 55. minuti.

Slovenija se bo v drugem skrogu skupine 5 v nedeljo, 23. oktobra, v Ljubljani pomerila z Avstrijo. Ta je v uvodnem krogu na domačem igrišču visoko izgubila s Češko s 26:36 (13:16).

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 - ŽENSKE (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)Nina Jeriček: Domov se lahko vrnemo z zmago; Maja Šon: Papirnati favoriti vedno ne zmagujejoKvalifikacije za EP 2012: Avstrijke doma izgubile z desetimi zadetki razlike proti ČeškiSlovenske rokometašice v četrtek ob 19.15 v Skövdeju čaka obračun s favorizirano ŠvedskoPosebna ponudba za nakup vstopnic za ogled tekme ženskih članskih reprezentanc Slovenije in AvstrijeAkreditacijski obrazec za tekmo ženskih članskih reprezentanc Slovenije in Avstrije v LjubljaniSelektor Tone Tiselj izbral 18 igralk za priprave na kvalifikacijski tekmi s Švedsko in AvstrijoNasprotnice Slovenk v kvalifikacijah za EP 2012 nastopile na svetovnem pokalu, prve Rusinje