18. 12. 2011

Španske rokometašice na tekmi za bronasto kolajno na SP visoko premagale Dansko

Za bronasto kolajno na letošnjem svetovnem prvenstvu za ženske v Braziliji sta se pomerili Španija in Danska. Po izenačenem prvem polčasu (9:9) so v drugem Španke povsem zagospodarile na igrišču in si na koncu priigrale visoko zmago (24:18).

Danska - Španija 18:24 (9:9)

Sao Paulo - Dvorana Ibirapuera Gymnasium, gledalcev: 2000, sodnika: Cohen in Peretz (oba Izrael).

Danska: Toft, Mortensen (1 obramba), Pedersen (9 obramb), Melgaard 1, Thorsgaard, Fisker 1, Krogshede 3, Bille 2, Larsen, Burgaard 3, L. Jorgensen 1, Kristiansen, Troelsen 2, Norgaard 4 (3), Spellerberg 1, S. Jorgensen.

Španija: Gonzalez (1 obramba), Navarro (19 obramb), Ciobanu, Barno, Martin 10 (7), Alberto 2, Cuadrado, Mangue 2, Aguilar 3, Alonso, Chavez, E. Pinedo 2, Amoros 1, Pena 4, P. Pinedo, Elorza.

Sedemmetrovke: Danska 3 (3), Španija 7 (7).

Izključitve: Danska 8 minut, Španija 6 minut.

Začetek tekme za bronasto kolajno med reprezentancama, ki sta izgubili v petkovem polfinalu (Španija proti Norveški z 22:30, Danska proti Franciji s 23:28), je pripadel španskim rokometašicam. Povedle so z 2:0 in 3:1, toda Danke so v deveti minuti poskrbele za prvo izenačenje.

Tudi v nadaljevanju prvega polčasa je bila igra bolja ali manj enakovredna, najvišjo prednost dveh zadetkov pa so si priigrale Skandinavke, ki so v 20. minuti vodile z 8:6. Kljub temu se je prvi polčas, v katerem je bilo kar šest izenačenj, končal brez zmagovalca (9:9).

Uvodni del drugega polčasa je pripadel rokometašicam Danske, ki so po petih minutah igre vodile z 12:10. A nato je sledilo obdobje popolne premoči Špank, ki so v osmih minutah naredile delni izid 6:0 (po trikrat sta zadeli v polno Carmen Martin in Nerea Pena) in sredi drugega polčasa je njihova prednost znašala 16:12.

Danke so zatem sicer dosegle dva zaporedna zadetka za zmanjšanje zaostanka na 14:16, vendar so Španke učinkovito odgovorile z delnim izidom 4:0. Osem minut pred koncem tekme so imele tako že velikih in nedosegljivih šest zadetkov naskoka (20:14).

Za to sta bili najzaslužnejši vratarka Silvia Navarro z 19 obrambami (ustavila je kar 54 odstotkov strelov nasprotnic) in strelsko razpoložena Carmen Martin z desetimi goli (sedemmetrovke je izvajala 7-7).

V zadnjih minutah tekme se Danke niso uspele približati na manj kot štiri zadetke zaostanka in so ostale brez kolajne na letošnjem SP, Španke pa so se zasluženo veselile bronastega odličja. Španija je tako osvojila prvo kolajno na SP v zgodovini svojega ženskega rokometa, na prejšnjem SP 2009 na Kitajskem pa je bila četrta.

Norvežanke v velikem finalu v Braziliji nadigrale Francijo in drugič postale svetovne prvakinjeAndrea Penezić v idealni sedmerki SP, najboljša vratarka Navarro, prva strelka NascimentoSvetovne kolajne za Norveško, Francijo in Španijo, Rusinje končale šele na šestem mestuNorveška in Francija v velikem finalu SP v Braziliji, za bronasto kolajno Španke in DankeV polfinalu SP štiri evropske reprezentance: Španija, Norveška, Francija in DanskaDanke po podaljšku izločile Japonsko, Hrvatice ugnale Romunijo, med osem tudi Francija in BrazilijaŠpanija, Norveška, Angola in Rusija prve četrtfinalistke svetovnega prvenstva v BrazilijiNa svetovnem prvenstvu za ženske v Braziliji znane vse udeleženke osmine finalaHrvatice z zadetkom razlike premagale Švedsko, Brazilke proti Romuniji dosegle že četrto zmagoRusinje na SP v Braziliji še naprej zmagujejo, Nemčija je izgubila tudi proti IslandijiRusija, Brazilija, Danska in Švedska po treh krogih SP v Braziliji še brez izgubljene točkeNa SP v Braziliji po dveh krogih osem reprezentanc s popolnim točkovnim izkupičkomČrnogorke z zmago proti favorizirani Nemčiji poskrbele za presenečenje na SP v BrazilijiRuske rokometašice bodo v Braziliji lovile že četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinjV Londonu odprli dvorano, v kateri bo na olimpijskih igrah 2012 potekal rokometni turnir