26. 2. 2012

Danes mineva dvajset let od prve uradne tekme moške članske reprezentance Slovenije

Danes, 26. februarja 2012, mineva natanko dvajset let od prve uradne tekme moške članske rokometne reprezentance Slovenije po osamosvojitvi. V Sutinskih vrelih v Zagrebu so se Slovenci pomerili s Hrvaško in izgubili z 18:21 (6:10).

 

 

Bilo je 26. februarja 1992. V dvorani v Sutinskih vrelih v Zagrebu je moška članska reprezentanca odigrala prvo uradno tekmo po osamosvojitvi Slovenije. Ko je bila država še v povojih, vsi pa v neverjetnem zanosu.  Tekmeci so bili naši južni sosedje Hrvati.

 

 

Moško reprezentanco je vodil Tone Tiselj, takrat trener Celja Pivovarne Laško. Hrvaška je slavila z 21:18 (10:6), Štefan Jug je bil direktor slovenske reprezentance, Miro Požun pomočnik selektorja, zdravnik pa Silvo Krelj.

 

 

Za Slovenijo so takrat igrali: Rolando Pušnik (z zadetkom se je celo vpisal med strelce), Jani Čop (2), Uroš Šerbec (3), Bojan Voglar (3), Vito Selčan, Gregor Glavač (5), Borut Plaskan, Tomaž Jeršič (1), Tomaž Čater (1), Roman Pungartnik, Tone Medved (2), Aleš Levc in Boris Denič.

 

 

Na drugi strani so stali: Šola, Ožbolt (3), Obrvan (3), Babić, Čavar (5), Farkaš, Kljajić, Tomljanović  1, Gudelj 6, Goluža 1, Markota (2), Kuže in Vujović. Hrvaški selektor je bil Josip Miljković, njegov pomočnik pa Zdravko Zovko.

"To je bila ena od sprememb, v katero dolgo časa ni nihče verjel. Slovenski šport je dobil novo priložnost, igralci in trenerji smo čutili velik ponos, predvsem pa pripadnost. Volje in energije je bilo ogromno. Občutki ob poslušanju slovenske himne so bili nepopisni," se danes spominja tedanji selektor Tone Tiselj.

 

 

Naslednji tekmi je ta generacija odigrala na Islandiji, 10. in 11. marca 1992: prvo je Islandija v Reykjaviku izgubila z 22:19 (14:10), druga se je končala brez zmagovalca - bilo je 15:15 (8:6). Prvo zmago je moška članska reprezentanca Slovenije dočakala teden dni kasneje v nabito polnem Golovcu v Celju, kjer je bila odigrana prva uradna reprezentančna tekma v Sloveniji. Gostili smo Italijo in slavili z 19:13 (9:8).

 

 

Za člane prve slovenske reprezentance, ki je odigrala tekmo v Zagrebu, bo predsednik RZS Franjo Bobinac pripravil sprejem, ki bo 8. marca 2012 v prostorih RZS v Ljubljani.

 

 

 

Foto: Nace Bizilj