23. 3. 2012

Na 14. seji predsedstva RZS o revidiranju plana za 2012, ligi SEHA, dopisu ministrstva...

Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije je v prostorih na Leskoškovi 9 e v Ljubljani izpeljalo 14. sejo. Na dnevnem redu je bilo osem točk, naslednja seja bo 9. maja 2012 v Ljubljani, skupščina RZS pa 31. maja 2012 v Velenju.


 

Po potrditvi zapisnikov 10. redne seje predsedstva ter 11., 12. in 13. korespondenčne seje se je v drugi točki dnevnega reda začela razprava o revidiranem planu RZS za leto 2012. "Družbene okoliščine na žalost niso naklonjene športu. Dobro je, da ima RZS nekaj stabilnih pokroviteljev, poleg tega pa smo dobili tudi nekaj novih, medtem ko so dogovori z nekaterimi v zaključni fazi. A obstaja tudi temna plat medalje," je razpravo začel predsednik RZS Franjo Bobinac.


 

Predsednik Bobinac je opozoril, da je tudi RZS strani Fundacije za šport prejela obvestilo, da bo za leto 2012 dobila le 156.000 evrov, kar je polovico manj, kot je RZS prejemala vsako leto doslej (312.000). Prispevek Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bo odvisen od rebalansa državnega proračuna, glede na vse okoliščine pa se je RZS odločila za revidiranje plana za letošnje leto.


 

"V okviru RZS bo potrebno varčevanje na vseh ravneh. Z zaposlenimi na zvezi so bili že opravljeni pogovori za zmanjševanje osebnih dohodkov od 15 do 25 odstotkov, v podobni meri bodo zmanjšane tudi pogodbe, potrebno bo tudi drastično zmanjševanje tekočih in ostalih stroškov. Lani smo poslovali okoli ničle, a imamo izgube iz minulih let. S sedanjega proračuna okoli 1,2 milijona evrov moramo proračun za leto 2012 zmanjšati na okoli 750.000 evrov," je dejal predsednik Bobinac, vsi člani predsedstva so predlog soglasno potrdili, pisarna RZS pa bo nadaljevala z dejavnostmi na tem področju.

Prisotni so se seznanili z dopisom Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport o Nacionalnih panožnih zvezah, nato pa je sledila razprava o dopisu RK Celje Pivovarna Laško o vključitvi v regionalno ligo SEHA.

 

 

Člani predsedstva so se seznanili s stališčema Združenja klubov 1. NLB Leasing lige in Strokovnega sveta, ki imata odklonilno stališče do morebitnega vključevanja slovenskih klubov v regionalna tekmovanja, če ob tem klub oziroma klubi ne odigrajo tudi celotnega domačega ligaškega tekmovanja.


 

"Strokovni svet je ugotovil več minusov kot plusov pri morebitnem vključevanju slovenskih klubov v regionalna tekmovanja. Vsak klub ima sicer pravico, da se vključuje v regionalne povezave, a zaradi tega ne sme biti okrnjena njegova udeležba v domači ligi," je pojasnil predsednik Strokovnega sveta Aleš Praznik.


 

Predsednik Združenja klubov 1. NLB Leasing lige Stane Ostrelič je pojasnil, da so o tem razpravljali dvakrat. "Stališče večine klubov je, da sicer podpirajo regionalne povezave, vendar zaradi njihove udeležbe v teh ne sme trpeti domače ligaško tekmovanje. To pomeni, da mora vsak slovenski klub, ki bi se vključil v regionalno ligo, odigrati tudi domače prvenstvo v celoti – od začetka do konca," je dejal Stane Ostrelič, ki je pojasnil, da bodo v sezoni 2012/13 uvedli poskusno licenciranje, v sezoni 2013/14 pa tudi uradno.

Selektor slovenske moške članske reprezentance Boris Denič je predstavil svoje poročilo o EP 2012 v Srbiji. Tudi njegovo poročilo so člani predsedstva RZS soglasno sprejeli in potrdili ter ob tem izrekli obilico čestitk za uspeh in igro reprezentance Slovenije na Euru.

 

 

22. in 23. junija bo v Monte Carlu 11. redni kongres EHF, na katerem bodo za funkcije v okviru EHF kandidirali tudi Leopold Kalin (za predsednika tekmovalne komisije in člana tekmovalne komisije za moška prvenstva), dr. Marko Šibila (za metodološko komisijo – za metodiko in treniranje ter za razvoj) in dr. Marta Bon (za članico ženskega rokometnega sveta).

 

 

Soglasno je bil potrjen tudi predlog italijanske rokometne zveze, da bi se njihova ženska mladinska reprezentanca (od 17 do 22 let) vključila v 1. A DRL za ženske. A še pred tem bo pisarna RZS italijanski zvezi poslala pobudo za skupen sestanek in dokončen dogovor o tem.

 

 

Člani predsedstva so razpravljali tudi o problematiki RD Loka. Stečajni upravitelj RD Merkur je RZS obvestil, da se je 15. februarja letos začel stečajni postopek proti omenjenemu društvu, starši in mladi igralci pa so stečajnemu upravitelju pismo, v katerem so zapisali, da se ne strinjajo z njegovim dopisom (naslovljenim na RZS) in zahtevo za izstopom vseh klubskih starostnih skupin iz tekmovanj pod okriljem RZS.