8. 4. 2012

Slovenski mladinci so kvalifikacije za EP končali z minimalnim porazom proti Francozom

Na kvalifikacijskem turnirju v Franciji si je moška mladinska reprezentanca Slovenije že po dveh tekmah zagotovila napredovanje na letošnje evropsko prvenstvo v Turčiji. Na zadnji tekmi v Dreuxu, ki je bila zgolj prestižnega pomena, so se Slovenci pomerili z gostitelji Francozi in izgubili s 23:24 (11:11).

 

 

Slovenija - Francija 23:24 (11:11)

 

Dreux - Športna dvorana Palais des sports Dreux, gledalcev: 600, sodnika: I. Covalciuc in A. Covalciuc (oba Moldavija).

 

Slovenija: Žitnik (15 obramb), Zaponšek, Bradeško 1, Cehte 6, Cingesar, Fidel 2, Gorela, Gorenjak, Hrastnik 2, Lavrič, Nosan 1, Potočnik 1, Sendelbah, Šoštarič 2 (2), Špende 6, Žabič 2; trener: Slavko Ivezič.

 

Francija: Merceron (2 obrambi), Desbonnet (8 obramb), Cramoisy 1, Descart 4, Beilet 2, Ferrandier, Toto 1, Nyateu 1, Causse 1, Bonefond, Boschi 1, Mouret, Brasseleur 8, Bastaille 1, N'Guessan 3, Bonilaur 2; trener: Petit Girard Guy.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (2), Francija 1 (1).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Francija 2 minuti.

 

 

 

Na zadnji tekmi s Francozi je dal trener Slavko Ivezič zaradi že znanega razpleta v tretji kvalifikacijski skupini priložnost vsem igralcem, tudi tistim, ki na prvih dveh tekmah niso igrali. Proti Francozom je šlo le za prestiž, še posebej, ker je ta ekipa na lanskem kadetskem svetovnem prvenstvu v Argentini osvojila četrto mesto. Naši so zamudili imenitno priložnost, da bi premagali favorizirane domačine. V prvem polčasu so imeli pobudo in zadetek prednosti do 20. minute, nato so do konca polčasa uspešno lovili enak zaostanek.

 

 

V drugem delu so imeli pobudo slovenski mladinci, vodili so za dva ali tri zadetke, Francozi pa so jih ujeli in prvič povedli v 56. minuti po dveh zaporednih izključitvah Žabiča. Vseeno so Slovenci izenačili, spet povedli in imeli potem, ko so na začetku zadnje minute Francozi spet poravnali rezultat, žogo za zmago. Toda petnajst sekund pred koncem so jo nespametno zapravili, prvi strelec srečanja Brasseleur pa je dve sekundi pred koncem razveselil polno dvorano z zmagovitim zadetkom.

Zadnji dan kvalifikacijskega turnirja sta se trenerja francoske in slovenske reprezentance dogovorila, da bosta namesto dopoldanskega treninga dovolila igralcem kratek ogled središča Dreuxa, mesteca z 20 tisoč prebivalci, ki leži kakšnih 80 kilometrov zahodno od Pariza.

 

 

Dreux, ki ima nekaj impozantnih srednjeveških zgradb, je najbolj znan po kapeli s kraljevsko grobnico, kjer sta pokopana kralj Luis Philippe in kraljica Marie-Amelie.

 

 

Francoski organizatorji so našo in romunsko reprezentanco zvečer peljali še na ogled Pariza. Organizatorja velja pohvaliti na vseh ravneh: od namestitve, prevozov, do promocije turnirja in organizacij tekem. EHF je poskrbela, da je bilo odlično tudi sojenje obeh parov.

 

 

V skupini 3 sta se pomerili tudi Madžarska in Romunija, ki sta v prvih dveh krogih obakrat izgubili. Boljši so bili Madžari, ki so zmagali s 34:27 (15:13) in osvojili tretje mesto.

KONČNI VRSTNI RED: 1. Francija 6 točk, 2. Slovenija 4, 3. Madžarska 2, 4. Romunija 0.

 

 

 

SPORED IN IZIDI TEKEM REPREZENTANCE SLOVENIJE NA KVALIFIKACIJSKEM TURNIRJU V FRANCIJI ZA NASTOP NA EP 2012:

 

 

Petek, 6. april 2012, ob 18.30: Slovenija - Madžarska 25:22 (15:12)

 

 

Sobota, 7. april 2012, ob 20.00: Slovenija - Romunija 31:26 (17:12)

 

 

Nedelja, 8. april 2012, ob 16.30: Francija - Slovenija 24:23 (11:11).