13. 4. 2012

Slovenski mladinci na evropskem prvenstvu v Turčiji v skupini z Nemčijo, Francijo in Srbijo

Na Dunaju so danes izžrebali skupine za evropsko prvenstvo za mladince, ki ga bo julija letos gostila Turčija. Slovenska mladinska reprezentanca bo igrala v skupini D skupaj z Nemčijo, Francijo in Srbijo.

 

 

Evropska rokometna zveza (EHF) je šestnajst reprezentanc, ki bodo od 5. do 15. julija letos nastopile na EP v Turčiji, na osnovi dosežkov na kvalifikacijskih turnirjih in na EP 2010 za kadete razdelila v štiri bobne. V prvem so bile Hrvaška, Španija, Danska in Nemčija, v drugem Francija, Norveška, Švedska in Poljska, v tretjem Islandija, Portugalska, Turčija in Srbija, v četrtem (zadnjem) pa poleg Slovenije še Švica, Rusija in Češka.

 

 

Na sedežu EHF na Dunaju so najprej izžrebali reprezentance iz bobna 4 v posamezne skupine, nato pa je sledilo še žrebanje ekip iz bobnov 2 in 1. Zadnji korak je pripadel gostiteljem tekmovanja Turkom, ki so bili v bobnu 3 in ki so si lahko izbrali skupino, v kateri bodo igrali: odločili so se za skupino A s Španijo, Norveško in Češko.

 

 

Moška mladinska reprezentanca Slovenije bo na osnovi žrebanja na Dunaju na letošnjem evropskem prvenstvu v Turčiji nastopila v zelo močni skupini D, v kateri so še Nemčija, Francija in Srbija. V drugem delu se bo skupina D križala s skupino C, v katerei so tri skandinavske reprezentance (Danska, Švedska, Islandija) in Švica.

 

 

Nemci so na kvalifikacijskem turnirju v domačem Krefeldu osvojili prvo mesto v konkurenci s Češko, Nizozemsko in Ukrajino. Nemški rokometaši so premagali vse tri nasprotnike: v prvem krogu Nizozemsko z 29:28, nato Ukrajino s 35:20 in Češko s 35:31 ter osvojili prvo mesto (Nemčija 6 točk, Češka 4, Nizozemska 2, Ukrajina 0).

Francija je bila nasprotnik Slovenije že na kvalifikacijskem turnirju v Dreuxu. Potem ko sta si obe reprezentanci že pred zadnjim krogom zagotovili napredovanje na evropsko prvenstvo v Turčiji (obe sta premagali tako Madžarko kot Romunijo), sta se pomerili še na medsebojnem dvoboju, ki so ga z minimalno razliko (24:23) dobili gostitelji turnirja.

 

 

Srbija si je uvrstitev na EP 2012 priigrala na kvalifikacijskem turnirju na Norveškem, na katerem je osvojila drugo mesto. S tremi zmagami na treh tekmah so prvo mesto prepričljivo osvojili domačini (6 točk), tri reprezentance (Srbija, Izrael, Avstrija) pa so zbrale po dve točki. V krogu treh reprezentanc z enakim številom točk so odločali rezultati medsebojnih tekem (Srbija - Izrael 27:22, Avstrija - Srbija 27:26, Izrael - Avstrija 27:23) pa so bili najboljši Srbi (razlika v zadetkih +4) pred Izraelci (-1) in Avstrijci (-3).

 

 

"Evropsko prvenstvo je izjemno močno tekmovanje in je v tej konkurenci povsem v rangu svetovnega. Konkurenca je izenačena, s tem, da sta letos skupini A in B verjetno nekaj lažji od C in D, ki sta tako po imenih kot tradiciji težji. Slovenija je z vrhunsko igro sposobna premagati vsakogar. Naš uspeh bo odvisen od številnih faktorjev, v prvi vrsti pa od dobrih priprav in dobre analize nasprotnikov ter seveda od tega, da bomo čim bolj zdravi. Naš osnovni cilj je biti tretji v skupini in se uvrstiti v nadaljevanje prvenstva," je po žrebanju dejal selektor slovenske mladinske reprezentance Slavko Ivezič, ki se s svojimi fanti ne bo udeležil junijskega turnirja v Franciji, kamor so slovensko reprezentanco povabili gostitelji, ker bosta ekipi igrali v isti skupini na EP.

 

 

 

SKUPINE ZA EP 2012 ZA MLADINCE:

Skupina A Skupina B Skupina C Skupina D
ŠPANIJA HRVAŠKA DANSKA NEMČIJA
NORVEŠKA POLJSKA ŠVEDSKA FRANCIJA
TURČIJA PORTUGALSKA ISLANDIJA SRBIJA
ČEŠKA RUSIJA ŠVICA SLOVENIJA