31. 5. 2012

Slovenske rokometašice v Rdeči dvorani proti Švedski izgubile s tremi zadetki razlike

V petem krogu kvalifikacij za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Nizozemskem se je ženska članska reprezentanca Slovenije v Rdeči dvorani v Velenju pomerila s Švedsko. Uspešnejše so bile gostje, ki so zmagale s 26:23 (15:10).

 

 

Slovenija - Švedska 23:26 (10:15)

 

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev: 400, sodnika: Bernet in Wick (oba Švica).

 

Slovenija: Šoberl (4 obrambe), Zec (10 obramb), Guberinič, Gros 8 (7), Jeriček 2, Čerenjak 4, Mavsar 1, Ferfolja 2, Irman 2, Koren 1, Janković 2, Gregorc 1, Petrinja.

 

Švedska: Kain (5 obramb), Grobbström (7 obramb), Agren 1, Flognman 1, Boson 6, Fogelström 3, Helgesson 3, Roberts 1, Wiel Freden 2, Ahlm 1, Torstenson 6 (3), Gullden 1, Helleberg 1, Oden, Alm.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 7 (7), Švedska 5 (3).

 

Izključitve: Slovenija 2 minuti, Švedska 6 minut.

 

 

 

Uvodne minute tekme v Rdeči dvorani so minile v izenačeni igri (od 1:1 do 4:4), saj si nobena reprezentanca ni uspela priigrati več kot zadetka prednosti. To je prvim uspelo aktualnim evropskim podprvakinjam, ki so v deseti minuti povedle s 6:4. Predvsem po zaslugi levokrilne igralke Matidle Boson, ki je v prvih 14 minutah dosegla pet zadetkov, so imele Švedinje sredi prvega polčasa prvič tri gole naskoka (8:5).

 

 

V slovenski reprezentanci je pridno zadevala krožna napadalka Katja Čerenjak, v vratih je Branka Zec v prvem delu zbrala šest obramb (od tega dve sedemmetrovki) in gostiteljice so se v 17. minuti približale le na minus ena (7:8). Toda Skandinavke so nato dosegle tri zadetke zapored in v dvajseti minuti so bili na semaforju prvič štirje goli razlike v korist gostij (11:7).

 

 

V končnici prvega polčasa se je prednost ekipe selektorja Pera Johanssona gibala od treh do štirih zadetkov. Prav v zadnji minuti je desnokrilna igralka Hanna Fogelström s svojim drugim zadetkom poskrbela za rekordno razliko v prvih tridesetih minutah – bilo je 15:10, s takšnim izidom pa sta reprezentanci tudi odšli na odmor.

V prvi minuti drugega polčasa so Švednije povedle že s 16:10, toda že v 38. minuti je njihova prednost znašala samo še en gol (16:17). Ana Gros je neusmiljeno zadevala s črte sedmih metrov (7-7), kljub temu pa so si gostje v nadaljevanju spet priigrale tri gole naskoka (19:16, 20:17, 21:18 in 22:19). Toda med zaporednima izključitvama na švedski strani je ekipa trenerja Toneta Tislja naredila delni izid 3:0 in pet minut pred koncem je bil izid izenačen (22:22).

 

 

Oslabljene Slovenke (na zadnjem treningu se je poškodovala še Ana Petrinja, zato je imel selektor Tiselj na razpolago samo dvanajst igralk) je v končnici pokopala Linnea Torstensson, nova članica Krima Mercatorja. Švednija je trikrat zapored zadela v polno (dvakrat iz igre in enkrat s sedmih metrov), Grosova pa je v 58. minuti spet poskrbela za minimalen zaostanek (23:24). A evropske podprvakinje so se le izvlekle in potrdile prvo mesto v skupini 5.

 

 

Zadnjo tekmo v kvalifikacijah za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Nizozemskem bo Slovenija odigrala v soboto, 2. junija, ko se bo v gosteh pomerila z reprezentanco Avstrije. Ta je v petem krogu na gostovanju na Češkem izgubila z 22:28 in ostaja na zadnjem mestu v skupini 5 (Švedska 9, Češka 8, Slovenija 2, Avstrija 1).

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 - ŽENSKE (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)