2. 6. 2012

Ženska članska reprezentanca Slovenije kvalifikacije za EP končala s porazom v Avstriji

Zadnjo tekmo v kvalifikacijah za nastop na letošnjem evropskem prvenstvu na Nizozemskem je ženska članska reprezentanca Slovenije odigrala v Avstriji. V šestem krogu so Slovenke v gosteh izgubile s 26:29 (11:15) in osvojile zadnje mesto v skupini 5.

Avstrija - Slovenija 29:26 (15:11)

Maria Enzersdorf - Športna dvorana, gledalcev: 500, sodnika: Argyridis in Mouttas (oba Ciper).

Avstrija: Flöck, Blazek, Herrmann, Kaiser, Frey 3, Ivancok, Goričanec, Magelinskas 11 (7), Doppler, N. Stumvoll 1, S. Stumvoll 2, Mauler, Engel 8 (2), Ačimović 1, Spiridon 3.

Slovenija: Šoberl, Zec, Guberinič 5 (1), Gros 1, Jeriček 3, Čerenjak, Mavsar 5 (1), Ferfolja 2, Irman 3, Koren 3, Janković 1, Gregorc 3, Petrinja.

Sedemmetrovke: Avstrija 9 (9), Slovenija 2 (2).

Izključitve: Avstrija 2 minuti, Slovenija 4 minute.

Slovenske rokometašice so imele pred zadnjim krogom v kvalifikacijski skupini 5 na lestvici točko prednosti pred Avstrijkami (2-1). Toda po porazu na medsebojni tekmi v gosteh so padle na zadnje mesto, reprezentanca Avstrije pa se je s prvo zmago v skupini prebila na tretje. Že pred tekmo je bilo jasno, da sta se iz skupine 5 na EP na Nizozemskem uvrstili Švedska in Češka.

Začetek tekme v mestu Maria Enzersdorf pri Dunaju je minil v znamenju znova oslabljene slovenske izbrane vrste, ki si je naprej trikrat priigrala dva zadetka prednosti (2:0, 3:1, 4:2), v deseti minuti pa po zadetku Nine Jeriček prvič tudi tri (5:2). Enaka razlika je bila tudi v dvanajsti (6:3) in domači selektor Herbert Müller je vzel minuto odmora.

Ta je njegovim igralkam zelo koristila, saj so pet minut pozneje najprej izenačile na 6:6, s skupnim izidom kar 6:0 pa so v 21. vodile z 9:6. Za slovensko obrambo je bila nerešljiva uganka Katrin Engel, ki je že v prvem polčasu dosegla sedem zadetkov. Do odhoda na odmor se je prednost v korist Avstrijk ves čas gibala od dveh do treh zadetkov, tik pred koncem prvega dela igre pa je prvič znašala štiri gole (14:10).

Z dvema zaporednima zadetkoma Laure Magelinskas v uvodnih minutah drugega polčasa so gostiteljice hitro povedle s plus šest (17:11). Ista igralka je s svojim osmim zadetkom (sedem jih je dosegla s črte sedmih metrov) v 43. minuti poskrbela za prvo vodstvo Avstrije z desetimi goli – bilo je 24:14 in slovenska reprezentanca je bila na robu velikega poloma.

Toda ekipa selektorja Toneta Tislja je v šestih minutah dosegla šest zadetkov zapored in v tem času ni prejela nobenega, tako da so Avstrijke deset minut pred koncem vodile samo še s 24:20. V končnici so se slovenske igralke v 53. minuti približale le na minus tri (22:25), štiri minute pozneje pa po zadetku Neli Irman zgolj še za dva zadetka (25:27).

Laura Magelinskas je svoji reprezentanci spet priigrala tri zadetke naskoka, ko je bilo v 58. minuti 28:25, toda še v isti minuti je v polno zadela Alja Koren za zmanjšanje na 26:28. Domača reprezentantka Sonja Frey je nato zadela stativo, vratarka Petra Blazek pa je ubranila strel Sanje Gregorc s šestmetrske črte. Končni izid 29:26 je nekaj sekund pred koncem tekme s svojim enajstim zadetkom postavila Laura Magelinskas.

Na drugi tekmi zadnjega kroga v skupini 5 je Švedska na domačem igrišču premagala Češko s 34:24 (14:13) in potrdila prvo mesto. Končni vrstni red: Švedska 11 točk, Češka 8, Avstrija 3, Slovenija 2.

KVALIFIKACIJE ZA EP 2012 - ŽENSKE (SPORED, SKUPINE, DATUMI, URE, PARI TEKEM, IZIDI IN LESTVICE)