5. 7. 2012

Slovenski mladinci so nastop na EP v Turčiji začeli z visoko zmago proti Francozom

Moška mladinska reprezentanca Slovenije je odlično začela nastop na evropskem prvenstvu v Turčiji. V prvem krogu v skupini D v Ankari so slovenski mladinci visoko premagali Francijo s 30:23 (14:12).

 

 

Slovenija - Francija 30:23 (14:12)

 

Ankara - Športna dvorana Ankara Arena, gledalcev: 300, sodnika: Alvarez in Bustamante (oba Španija).

 

Slovenija: Žitnik (6 obramb), Zaponšek (7 obramb), Bradeško, Cehte 2, Fidel 1, Gorela 1, Gorenjak, Hrastnik 2, Kodrin, Mačkovšek 9, Nosan, Potočnik 1, Sendelbah 5, Šoštarič 8 (1), Špende, Žabič 2; trener: Slavko Ivezič.

 

Francija: Merceron (11 obramb), Desbonnet, Demaill (4 obrambe), Ballet 4, Cramoisy, Descat 4 (2), Zerbib 1, Ferrandier, Emonet 1, Minel 4, Bonefond 3, Toto 2, Boschi, Tricaud, Brasseleur 2, Bataille 2; trener: Petit Girard Guy.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (1), Francija 3 (2).

 

Izključitve: Slovenija 8 minut, Francija 8 minut.

 

 

 

Vse od evropskega prvenstva v Latviji leta 2004 do tekmovanja v Turčiji Slovenci v tej kategoriji na velikih tekmovanjih niso uspeli proti Franciji, tokrat pa so jih v uvodni tekmi nadigrali. S to zmago so presenetili vse, kajti Francozi so v Turčijo pripeljali še močnejšo ekipo, kot je bila tista, ki je naše premagala pred tremi meseci na kvalifikacijah za to prvenstvo. A tudi Slovenci so imeli svoje skrite adute.

 

 

Začetek tekme je bil do 10. minute izenačen, nato pa so Francozi z zelo dobro igro v napadu in ob kar sedmih obrambah svojega vratarja že v 15. minuti povedli za štiri zadetke (9:5). Tudi dvojna zaporedna izključitev jih ni iztirila in ko so takoj zatem Slovenci zaradi nespametnih izključitev ostali na igrišču samo s štirimi igralci, je kazalo že zelo slabo.

 

 

A takrat se je odprlo slovenski dobri vratarski dvojici in pri šestem zadetku Mačkovška so naši v 24. minuti prvič na tekmi izenačili in nato tudi povedli. Do konca tekme vodstva niso več izpustili iz rok, z zelo borbeno igro v obrambi so povsem razorožili Francoze, ki so ob koncu zaostajali tudi že z devetimi zadetki.

Žal so v zadnjih dveh minutah z nekaj manj koncentracije v igri slovenski mladinci izpustili priložnost za višjo razliko, ki še vedno utegne biti odločilna pri tem, kdo bo napredoval med osem najboljših v Evropi. Igralec tekme na francoski strani je bil Ballet, na slovenski pa Borut Mačkovšek, ki je od štirinajstih strelov za hrbet odličnega francoskega vratarja spravil kar devet žog. Kapetan Šoštarič je za osem zadetkov porabil 13 strelov, zelo učinkovit pa je bil ponovno Sendelbah, ki ni zgrešil nobenega strela.

 

 

Slavko Ivezič, trener reprezentance Slovenije: "Kot sem že povedal pred prvenstvom, je dobršen del zadnjega dela naših priprav temeljil na tej tekmi. Doslej proti Francozom pod mojim vodstvom še nismo zmagali. Ekipa je odigrala na visokem nivoju, obramba je bila zelo dobra. Od dobrega starta je veliko odvisno, a ni nobene evforije. Upamo, da bomo podobno odigrali tudi preostali dve uvodni srečanji, že prvega proti Nemčiji."

 

 

Na prvi tekmi v skupini D je Nemčija po preobratu v drugem polčasu premagala Srbijo s 24:20 (9:12). V drugem krogu se bo Slovenija v petek, 6. julija, ob 16. uri pomerila z Nemčijo.