15. 7. 2012

Po dveh podaljških in sedemmetrovkah slovenski mladinci premagali Švedsko in osvojili bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v Turčiji

Slovenska moška mladinska reprezentanca se z EP v Turčiji vrača z bronasto kolajno! Na tekmi za končno tretje mesto v Ankari so Slovenci po dveh podaljških in izvajanju sedemmetrovk premagali Švedsko s 36:34 (32:32, 27:27, 23:23, 16:13) in ponovili uspeh izpred dveh let, ko so na Slovaškem prav tako osvojili bron. V finalu je Španija premagala Hrvaško s 34:21 (13:10).

 

 

Slovenija - Švedska 36:34 (32:32, 27:27, 23:23, 16:13)

 

Ankara - Športna dvorana Ankara Arena, gledalcev: 1500, sodnika: Erdogan in Özdeniz (oba Turčija).

 

Slovenija: Žitnik (2 obrambi), Zaponšek (21 obramb), Žabič 4, Cehte 1 (1), Gorela, Špende 1 (1), Šoštarič 9 (4), Potočnik 5 (1), Mačkovšek 8 (1), Sendelbah 2, Hrastnik 2, Bradeško 1, Kodrin 2, Gorenjak, Nosan, Fidel 1.

 

Švedska: Johannesson (5 obramb), Nordlander (7 obramb), Andersson 1, Jonsson 1, Leijonborg 4, Wanne 5, Gottfridsson 1, Freiman 3, Blickhammar 5, Pettersson 3, Stenmalm, Lagergren 1, Östlund 2, Pujol 4, Lindskog 1, Karlsson 3.

 

Sedemmetrovke: Slovenija 9 (9), Švedska 8 (4).

 

Izključitve: Slovenija 6 minut, Švedska 4 minute.

 

 

 

Doslej najbolj infarktna tekma EP je prinesla nov velik uspeh slovenskemu rokometu. Slovenski mladinci so po dveh podaljških in po izvajanju sedemmetrovk premagali Švede. Štiri dni po prvem srečanju, ki so ga naši izgubili z 21:19, so se ponovno srečali s Skandinavci in dvoboj začeli precej bolj odločno. Zaigral je tudi Hrastnik, ki je zaradi lažjega pretresa možganov na tekmi s Švico izpustil polfinalno tekmo s Hrvaško.

 

 

V prvem polčasu je slovenska izbrana vrsta nekajkrat vodila z dvema zadetkoma prednosti (3:1, 6:4, 7:5, 9:7, 11:9, 12:10, 13:11), vendar so bili Švedi vztrajni in so izid kar petkrat izenačili. Na začetku drugega polčasa so si naši rokometaši v 37. minuti prvič priigrali tri zadetke razlike (16:13), enako prednost pa so imeli tudi deset minut pred koncem rednega dela tekme (21:18).

Toda Švedi so nato dosegli štiri zadetke zapored (brez prejetega gola), kar je imelo najprej za posledico ponovno izenačenje (21:21 v 53. minuti), nato pa šest minut pred koncem tudi njihovo prvo vodstvo na tekmi v Ankari (22:21). V 57. minuti je bil izid še vedno izenačen (23:23), do konca pa nobeni reprezentanci ni uspelo doseči zadetka in na vrsti so bili podaljški.

 

 

V prvem desetminutnem podaljšku ni imela nobena ekipa več kot zadetka plusa in na semaforju je bilo 27:27. Sledil je še en podaljšek, v katerem je Slovenija po petih minutah povedla s 30:28. Ko je že kazalo, da je bronasta kolajna na dosegu roke, pa je Švedska izenačila, brez zmagovalca pa se je končal tudi drugi podaljšek (32:32) in o zmagovalcu so odločale sedemmetrovke.

 

 

Odlični slovenski vratar Zaponšek je ustavil prva dva strela Švedov, naši mladinci pa so obakrat zadeli v polno in povedli s 34:32. Švedi so znižali na 34:33, a je Slovenija spet poskrbela za vodstvo s 35:33. Skandinavci so nato zadeli drugič zapored za zmanjšanje zaostanka na 35:34, Slovenci pa so s četrto zaporedno uspešno sedemmetrovko (priložnost za zmagoviti gol so soigralci dali Cehtetu, ki jim zaradi zlomljenega nosu ni mogel pomagati na zadnjih tekmah) zapečatili usodo nasprotnikov, zmagali s 36:34 (zadnja serija sploh ni bila potrebna) in se zasluženo veselili bronaste kolajne.

Veselje na igrišču in v garderobi je bilo nepopisno. Vratar Zaponšek je enega izmed dveh kipcev, ki jih je prejel na prejšnjih tekmah, podaril soigralcu Šoštariču, ki je bil izbran v idealno sedmerko tekmovanja. Proti Švedski je bil najboljši igralec na slovenski strani Potočnik, igralcem in članom reprezentančnega vodstva pa je po tekmi čestitala tudi mag. Božena Forštnerič Boroje, ministrica svetovalka Veleposlaništva RS v Turčiji.

 

 

Trener Slavko Ivezič, sicer tudi letošnji dobitnik Bloudkove plakete, je Sloveniji priboril že šesto medaljo na evropskih in svetovnih prvenstvih. Nov uspeh je takole Slavko Ivezič pokomentiral takole: "Lahko smo ponosni tudi na to generacijo. Dokazali smo, da smo še vedno del evropskega rokometnega vrha. Že uvrstitev med štiri je velik uspeh, medalja je le še pika na i. Tudi danes smo imeli vzpone in padce v igri, delali smo začetniške napake, vendar smo zdržali do konca. Imeli smo tudi nekaj sreče, a smo si zaslužili to mesto. Čestitke tudi vsem klubskim trenerjem, ki delajo s temi fanti z željo, da se to delo nadaljuje še v prihodnje, kajti morajo se še veliko naučiti."

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - TURČIJA 2012