19. 7. 2012

Slovenci na SP 2013 s Srbijo, Poljsko, Južno Korejo, Belorusijo in Savdsko Arabijo

V Madridu so izpeljali žrebanje skupin za svetovno prvenstvo za moške, ki ga bo januarja 2013 gostila Španija. Slovenja bo igrala v skupini C v Zaragozi, njeni nasprotniki pa bodo Srbija, Poljska, Južna Koreja, Belorusija in Savdska Arabija.

 

 

Na svetovnem prvenstvu v Španiji naslednje leto bo igralo 24 reprezentanc, ki jih je žreb razdelil v štiri skupine s po šestimi ekipami. Skupinski del tekmovanja bodo gostili Granollers (skupina A), Sevilla (skupina B), Zaragoza (skupina C) in Madrid (skupina D).

 

 

Po štiri najboljše reprezentance iz vsake skupine se bodo uvrstile v drugi del tekmovanja, v katerem se križata skupini A in B ter C in D. Novost na svetovnih prvenstvih bo v Španiji v tem, da v drugem delu ne bo več skupin, ampak se bo takoj igralo na izločanje po sistemu: A1 – B4, A2 – B3, A3 – B2, A4 – B1, C1 – D4, C2 – D3, C3 – D2, C4 – D1.

 

 

Med 24 reprezentancami jih 14 prihaja iz Evrope. Poleg gostiteljice (Španija) in aktualnega svetovnega prvaka (Francija) so si neposredno udeležbo zagotovile še tri najboljše reprezentance z letošnjega evropskega prvenstva v Srbiji: Danska (aktualni evropski prvak), Srbija (srebrna kolajna) in Hrvaška (bronasta kolajna). Ostalih devet reprezentanc si je nastop na SP 2013 v Španiji priigralo skozi dodatne kvalifikacije, ki so bile junija letos: Slovenija, Rusija, Nemčija, Belorusija, Makedonija, Poljska, Madžarska, Črna gora in Islandija.

 

 

Slovenija bo v Španiji 2013 že šestič nastopila na svetovnem prvenstvu. Na dosedanjih petih je dosegla naslednje uvrstitve: na prvem tekmovanju na svetovni ravni je na Islandiji leta 1995 osvojila 18. mesto, v Franciji 2001 je bila 17., na Portugalskem dve leti pozneje pa je tekmovanje končala na 11. mestu. V Tuniziji leta 2005 je bila Slovenija na dvanajstem mestu, najboljšo uvrstitev pa je dosegla v Nemčiji 2007 z desetim mestom.

 

 

Boris Denič, selektor reprezentance Slovenije: "Po žrebu v Madridu imam nekoliko mešane občutke, dejstvo pa je, da bomo igrali v kakovostni skupini. Srbija je na letošnjem evropskem prvenstvu zasedla drugo mesto, Poljska je že dolgo časa v samem vrhu mednarodnega rokometa, Belorusija se po nekajletnem zatišju znova vrača na veliko rokometno sceno, ob tem pa bo tudi naša tekmica v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na Danskem leta 2014. Savdska Arabija iz leta v leto napreduje in vlaga vse več denarja v rokomet. V tem trenutku je še največja neznanka Južna Koreja, a njeno rokometno moč bomo spoznali že na bližnjih olimpijskih igrah v Londonu. V vsakem primeru gre za kakovostno izbrano vrsto, ki je vedno znala poskrbeti za presenečenja."

 

 

 

SKUPINE NA SP 2013 ZA MOŠKE:

Skupina A: Skupina B: Skupina C: Skupina D:
Francija Danska Srbija Španija
Nemčija Makedonija Slovenija Hrvaška
Argentina Islandija Poljska Madžarska
Tunizija Katar Južna Koreja Alžirija
Črna gora Rusija Belorusija Egipt
Brazilija Čile Savdska Arabija Avstralija