9. 8. 2012

Črnogorke v velikem finalu olimpijskega turnirja, Španijo čaka boj za bronasto kolajno

V veliki finale olimpijskega rokometnega turnirja v Londonu so se uvrstile tudi reprezentantke Črne gore. Na drugi polfinalni tekmi so bile Črnogorke boljše od Špank s 27:26 (13:13) in bodo igrale za zlato kolajno proti Norveški, medtem ko se bosta za bronasto pomerili Španija in Južna Koreja.

Španija - Črna gora 26:27 (13:13)

London - Dvorana Riverbank Arena, sodnika: Krstič in Ljubič (oba Slovenija).

Španija: Navarro (15 obramb), Ciobanu (0 obramb), Lopez, Barno, Alberto 6 (2), Fernandez Ibanez 5 (2), Cuadrado 1, Mangue 3, Aguilar 4, Alonso, Pinedo 5, Fernandez Molino 2, Amoros, Elorza.

Črna gora: Vukčević (5 obramb), Barjaktarović (3 obrambe), Miljanić 2, Radičević 2, Đokić 2, Jovanović 1, Radović, A. Bulatović 1, Savić, Popović 6 (1), Lazović 2, K. Bulatović 9 (4), Mehmedović 1, Knežević 1.

Sedemmetrovke: Španija 6 (4), Črna gora 5 (5).

Izključitve: Španija 2 minuti, Črna gora 8 minut.

Črnogorske rokometašice so poskrbele še za eno veliko presenečenje na letošnjih olimpijskih igrah v Londonu. Potem ko so v četrtfinalu z zadetkom prednosti premagale Francijo (23:22), so z enako razliko dobile tudi polfinalno tekmo proti Španiji (27:26). V soboto, 11. avgusta, se bodo v velikem finalu ob 21.30 pomerile z Norveško, Španke pa ob 18. uri čaka dvoboj za bronasto kolajno z Južno Korejo.

Prvih trideset minut je minilo v zelo enakovredni igri, izid pa je bil kar 13-krat izenačen. Vsaka reprezentanca si je samo po enkrat uspela priigrati dva zadetka prednosti: najprej Črna gora pri izidu 6:4 v enajsti minuti, nato pa še Španke pri 12:10 v 24. minuti. V drugem delu so najprej sledila še tri izenačenja, nato pa so rokometašice Črne gore poskrbele za velik preobrat.

Po zadnjem izenačenju (19:19 v 45. minute) so Črnogorke poskrbele za velik preobrat, saj so v naslednjih sedmih minutah naredile delni izid 5:0 in si priigrale najvišjo prednosti na polfinalni tekmi - pet zadetkov (24:19). Popovićeva in Bulatovićeva sta neusmiljeno polnili špansko mrežo, saj sta skupaj dosegli kar petnajst zadetkov, čeprav je vratarka Navaro zbrala petnajst obramb (črnogorski čuvajki mreže Vukčevićeva in Barjaktarovićeva skupaj le osem).

Toda Španke se niso predale, čeprav so dve minuti in pol pred koncem zaostajale za štiri gole (23:27). V končnici polfinalne tekme so v zadnji minuti dvakrat zatresle mrežo nasprotnic (obakrat je bila uspešna Pinedo), toda za morebitno izenačenje in podaljške jim je zmanjkalo časa in napredovanja v veliki finale olimpijskih iger so se zasluženo veselile Črnogorke.

ROKOMET NA OLIMPIJSKIH IGRAH V LONDONU 2012