5. 9. 2012

S tekmo Maribor Branik - Krka se začenja 1. NLB Leasing liga v tekmovalni sezoni 2012/13

Uvodno tekmo v 1. NLB Leasing ligi za moške v sezoni 2012/13 bosta v sredo, 5. septembra, odigrala Maribor Branik in Krka. Štiri tekme prvega kroga bodo na sporedu v soboto, 8. septembra, medtem ko se bosta Krško in Cimos srečala v sredo, 26. septembra.

 

 

Zaradi nastopa v prvem krogu evropskega pokala EHF proti luksemburškemu Dudelangeju (v soboto, 8. septembra, v dvorani Tabor) bodo rokometaši Maribora Branika vnaprej odigrali tekmo uvodnega kroga v 1. NLB Leasing ligi proti Krki iz Novega mesta, ki bo v sredo, 5. septembra, ob 19. uri v dvorani Tabor. Štiri tekme prvega kroga (Istrabenz plini Izola - Sevnica, Jeruzalem Ormož - Celje Pivovarna Laško, Ribnica Riko hiše - Trimo Trebnje, SVIŠ Pekarna Grosuplje) bodo v soboto, 8. septembra, tekma Krško - Cimos pa je zaradi nastopa Koprčanov na turnirju povabljencev ("wild card") za evropsko ligo prvakov (konec tedna v Franciji) preložena na sredo, 26. septembra.

 

 

V tekmovalni sezoni 2012/13 bo v moški prvoligaški konkurenci nastopilo dvanajst klubov. Poleg desetih, ki so igrali že v prejšnji sezoni (Gorenje Velenje, Celje Pivovarna Laško, Cimos Koper, Trimo Trebnje, Maribor Branik, Krško, Krka, Ribnica Riko hiše, Istrabenz plini Izola, Jeruzalem Ormož), bosta med najboljšimi v letošnji sezoni spet nastopila tudi SVIŠ Pekarna Grosuplje in Sevnica. Naslov slovenskega državnega prvaka iz sezone 2011/12 branijo rkometaši Gorenja.

 

 

Zduženje prvoligašev je tekmovanje v 1. NLB Leasing ligi v letošnji sezoni poimenovalo "Lov na knapov zaklad". Tekmovalni sistem ni doživel nobene spremembe, kar pomeni, da bo 12 klubov v rednem delu prvenstva odigralo 22 krogov po sistemu vsak z vsakim doma in v gosteh. Nato sledita končnici za prvaka (ekipe, ki bodo po rednem delu uvrščene od 1. do 6. mesta) in obstanek (od 7. do 12. mesta), v obe končnici pa se prenašajo vse točke, osvojene v rednem delu prvenstva. V obeh končnicah pa vsak klub odigral še po deset tekem - po pet doma in v gosteh.

 

 

Letošnje državno prvenstvo bo že 22. v zgodovini samostojne Slovenije. Na dosedanjih 21 ligaških tekmovanjih so bili najuspešnejši rokometaši Celja Pivovarne Laško, ki so kar 17-krat postali državni prvaki: najboljši so bili med sezonama 1991/92 in 2000/01, 2002/03 in 2007/08 ter v sezoni 2009/10. Dva naslova ima Gorenje (sezona 2008/09 in 2011/12), po enega pa Mobitel Prule 67 (2001/02) in Cimos Koper (2010/11).

Na novinarski konferenci v prostorih RZS se je pred začetkom nove sezone predstavilo vseh dvanajst slovenskih moških prvoligaških klubov, večinoma z glavnimi trenerji in po enim igralcem. Dvanajsterica je predstavila tekmovalne cilje in želje v letošnji sezoni, pred tem pa sta Dušan Šiško (predsednik Združenja 1. NLB Leasing lige) in Mitja Gavriloski (Hummel) podpisala pogodbo o sodelovanju, na osnovi katere bo žoga tega proizvajalca športne opreme tudi uradna žoga prvoligaškega tekmovanja.

 

 

RZS se še vedno pogaja in dogovarja s TVS za prenose tekem 1. NLB Leasing lige v sezoni 2012/13. Po besedah Gorana Cvijića, projetnega vodje za stike z javnostjo in marketing pri RZS, tudi v primeru neuspešnih pogajanj s TVS (čeprav upa, da bodo našli skupni jezik z nacionalno TV) ljubitelji rokometa ne bodo prikrajšani za oglede tekem. Po rezervnem scenariju bo ena izmed komercialnih televizij prenašala najmanj 15 prvoligaških tekem. Poteka pa tudi prenova spletne strani RZS (končana naj bi bila v dveh tednih), v okviru katere bo tudi podstran, povezana z 1. NLB Leasing ligo.

 

 

Dušan Šiško, predsednik Združenja 1. NLB Leasing lige: "Začenja se najmočnejše državno prvenstvo v Sloveniji, ki smo ga poimenovali "Lov na knapov zaklad". V letošnji sezoni bomo poleg tekmovanja na igrišču nadaljevali tudi s procesom licenciranja in pripravo nove spletne strani, ki bo podstran uradne spletne strani RZS. Prepričan sem, da so se strasti iz preteklosti umirile. Pričakujem športne boje in polne dvorane."

 

 

 

1. NLB LEASING LIGA ZA MOŠKE - SEZONA 2012/13