5. 9. 2012

Marta Bon nasledila Toneta Tislja na selektorskem položaju ženske reprezentance

Na današnji seji predsedstva Rokometne zveze Slovenije so izbrali novega selektorja ženske članske reprezentance Slovenije. Namesto dosedanjega selektorja Toneta Tislja je soglasno podporo članov predsedstva dobila dr. Marta Bon, njen mandat pa naj bi trajal do olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru.

 

 

Bonovo je predsednik RZS Franjo Bobinac (v zadnjem času je opravil številne pogovore) na seji predstavil kot kandidatko za naslednico Toneta Tislja, že pred tem pa je o njej razpravljal tudi strokovni svet. "S Tonetom Tisljem sva se že pred časom pogovarjala o tem, da je njegovo delo osredotočeno na klub Krim Mercator, ženska reprezentanca pa potrbuje človeka, ki se bo stoodstotno ukvarjal z njo. S Tisljem sva se dogovorila, da konča sedanji ciklus, kandidaturo Bonove pa v celoti podpiram, saj sem prepričan, da ima dovolj znanja, izkušenj, želje, motiva in osebnega naboja za to funkcijo," je najprej dejal predsednik RZS Franjo Bobinac.

 

 

Nato je dr. Marta Bon predstavila svoj obsežen program dela in načrtov, zatem pa spregovorila še o tem, kakšno je stanje v slovenskem ženskem rokometu in zakaj se je odločila sprejeti kandidaturo. "Zame je to predvsem velik športni in strokovni izziv, prav tako pa tudi velika čast in privilegij. Razmere v slovenskem ženskem rokometu so zelo zapletene: reprezentanca je na tako nizki ravni, kot ni bila še nikoli doslej, na klubski ravni pa sta dva svetova - eden je Krim, drugi pa so ostali klubi," je ocenila dr. Marta Bon.

 

 

Za nekdanjo odlično rokometašico in reprezentantko Bonovo je to že tretji mandat na čelu ženske članske reprezentance Slovenije. Prvič je bila v tej vlogi med letoma 1996 in 1998, ko je slovensko izbrano vrsto popeljala tudi na svetovno prvenstvo v Nemčiji leta 1997. Drugi je bila v selektorski funkciji v obdobju od 2003 do 2005, v tem času pa je dosegla tudi največji uspeh ženske članske reprezentance Slovenije na velikih tekmovanjih - osmo mesto na SP 2003 na Hrvaškem. Poleg tega je bila tudi selektorica mladinske ženske reprezentance, dvakrat je bila trenerka rokometnega kluba Krim...

"Kljub težkim časom za ženski reprezentančni rokomet in slabim dosećkom sem prepričana, da smo sposobni krivuljo obrniti navzgor. Zagotovo lahko dosežemo precej več, na relaciji med klubi, predvsem Krimom, in reprezentanco pa moramo povečati sinergijske učinke," pravi Bonova, ki je lani prevzela tudi vlogo selektorice ženske reprezentance Švice. Vseeno se nadeja, da s prekinitvijo pogodbe ne bo imela težav (ima trimesečni odpovedni rok), švicarsko zvezo pa je že obvestila o prevzemu nove funkcije v slovenskem rokometu, tako da se ji bo lahko povsem posvetila.

 

 

Bonova je prepričana, da trimesečni odpovedni rok ne bo ogrozil vodenja slovenske ženske reprezentance na predkvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu v Srbiji leta 2013, ki bo med 29. novembrom in 2. decembrom na Nizozemskem. Slovenija se bo v deželi tulipanov pomerila z Nizozemsko, Avstrijo in Izraelom, v dodatne kvalifikacije pa se bo uvrstila le zmagovalka tega turnirja.

 

 

"Moja želja je, da Slovenija izboljša slabe rezultate v zadnjem obdobju in se izogne predkvalifikacijskim turnirjem. O ciljih bom podrobneje spregovorila po pogovoru z mojimi sodelavci. Predvsem pa bi, ob spoštljivem odnosu znotraj ekipe, rada zgradila močno, moderno in odločno reprezentanco," je še poudarila Bonova, katere mandat traja do olimpijskih iger v Braziliji leta 2016.