17. 10. 2012

V Romuniji bo težko, zelo težko

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so se na krilih zmage nad švedskim Sävehofom odpravili v Buzau, kjer jih v četrtek ob 19. uri čaka četrti dvoboj v evropski ligi prvakov. Celjane v Romuniji čaka vroče gostovanje, polna dvorana in vročekrvno občinstvo, ki se nadeja prve zmage svojih ljubljenčkov v najmočnejšem klubskem evropskem tekmovanju.

»Constanta je vsekakor veliko boljša ekipa, kot bi lahko sodili po izidih v letošnji ligi prvakov. To je dokazala v pripravljalnem obdobju, ko je ugnala tudi velenjsko Gorenje. Gre za zelo visoko in po kilogramih težko ekipo, kombinacijo romunskih reprezentantov in izkušenih tujih igralcev. Zanjo igrajo dva Srba, dva Španca, Makedonec in igralec iz Črne Gore ter romunska reprezentanca v malem. Nevarni so z vseh položajev, imajo odlična vratarja in težko jim najdem šibko točko. Imajo tudi zelo nevsakdanjega krožnega igralca, ki s svojimi 208 cm zbuja strah in trepet. Njihov koncept igre se v glavnem naslanja na Daliborju Čuturi, ki ima vse v svojih rokah, ob njem pa sta zelo nevarna oba zunanja igralca. Constanta je v zelo težki situaciji, saj je v ligi prvakov pričakovala več, zato bo na tej tekmi naredila vse, da se vrne v igro,« je romunsko zasedbo opisal celjski trener Vladan Matić.

»V Romuniji bo vse odvisno od nas. Po zmagi nad Sävehofom smo malce lažje zadihali, zdaj nas čaka še eno zelo pomembno srečanje. Z zmago bi si zelo olajšali nadaljevanje tekmovanja, a moramo se zavedati, da bo to zelo težko in da bomo znova morali dati vse od sebe. V tej dvorani sem gostoval že z madžarskim Szegedom, ko sem bil trener, takrat so doma premagali tudi Montpellier in vem, da nas čaka peklensko vzdušje in velik pritisk. Težko bo, zelo težko, tako da tudi mene zanima, kako se bodo na takšne razmere in vzdušje odzvali moji fantje, ki še nimajo veliko takšnih izkušenj,« je dodal Matić, ki je med potnike za Romunijo povabil tudi rekonvalescenta Luko Žvižeja, njegov nastop pa je pod vprašajem.

V ekipo se je po bolezni vrnil tudi Žiga Mlakar, kar pomeni, da bo imel trener pivovarjev na voljo vsaj igralca več, kot na zadnji tekmi s Švedi.

»Dve zmagi, ki smo jih dosegli na zadnjih tekmah, sta nam prišli zelo prav, saj smo se zdaj malce sprostili v igri. Tega in samozavesti nam je pred tem manjkalo in mislim, da smo jo zdaj dobili in da nam bo tako lažje. To nam bo še kako prav prišlo tudi v Romuniji, kjer nas čaka ena zelo težka tekma, po moji oceni mnogo težja od obračuna s Sävehofom. Gre za telesno zelo močno in visoko ekipo, zato bomo prednost morali iskati v naši obrambi in hitri igri. Vseeno mislim, da smo sposobni zmagati, za kar pa se bo potrebno odlično taktično pripraviti. Morali bomo narediti čim manj napak, kar bo ob vročekrvnem občinstvu, ki nas tam pričakuje, ključnega pomena. Dvorana bo gotovo polna in gledalci tam vršijo velik pritisk na vse akterje na igrišču. A to je liga prvakov in takšne pritiske moramo zdržati in prepričan sem, da jih tudi bomo,« je pred tekmo dejal Sebastian Skube.

Tekma v Romuniji bo v mestu Buzau, ki je od Bukarešte oddaljeno dobrih 120 km. Celjani bi tekmo morali po prvotnih načrtih odigrati v Bukarešti, a so jo domačini v zadnjem trenutku prestavili. Zanimivo je, da se je to zgodilo le za tekmi s Sävehofom in Celjem, ne pa tudi za druge tri domače tekme.

Pravico na tekmi bosta delila Čeha Vaclav Horaček in Jiri Novotny, delegat bo Hrvat Vladimir Sokol.

(sta)

foto: Ekipa