4. 1. 2013

Slovenski mladinci v prvem krogu kvalifikacij za SP 2013 premagali gostitelje Nizozemce

V prvem krogu kvalifikacijskega turnirja na Nizozemskem za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2013 v Bosni in Hercegovini se je moška mladinska reprezentanca Slovenije pomerila z gostitelji. Slovenci so prepričljivo zmagali s 30:21 (17:10).

SLOVENIJA - NIZOZEMSKA 30:21 (17:10)

Panningen - Športna dvorana Sporthal De Heuf, gledalcev: 1000, sodnika: Leszcynski in Plechota (oba Poljska).

Slovenija: Baznik, Zaponšek (14  obramb), Blagotinšek 2, Bradeško, Cehte 5, Gorenjak 1, Grzentič , Hrastnik, Janc, Kodrin 4, Mačkovšek 7, Sendelbah, Šoštarič 6, Špende 5, trener: Slavko Ivezič.

Nizozemska: Ravensbergen (2 obrambi), Hoiting (6 obramb), Lambert 3, Kupyer 1, Hemmes 2, Bucken 3, Falke 1, Berghammen 1, Steins 2, De Jonge Sonni 1, Fiege, Smits, Remco Van Dam, Polman 6, Sinkeldam,  Hoiting, trener: Fiege Joop.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (0), Nizozemska 5 (4).

Izključitve: Slovenija 8 minut, Nizozemska 2 minuti.

Prvo tekmo kvalifikacij je pred nabito polno dvorano v Panningenu je Slovenija odigrala brez Žabiča, ki je dobil prepoved igranja na eni tekmi zaradi rdečega kartona na zadnji tekmi minulega evropskega prvenstva. Njegova odsotnost se ni poznala, saj Slovenci z odlično obrambo  domačim niso pustili, da bi dosegli zmago, ki so jo domači oranžni tudi pričakovali.

Nizozemcem so dovolili, da so svoj prvi zadetek kljub uvodni bučni podpori s tribun dosegli šele v deseti minuti s šele drugim strelom na slovenski gol. Takrat so Slovenci vodili že 6:1. Niti v enem trenutku tekme Slovenci niso dovolili, da bi se jim domači rokometaši resneje približali, saj so bili v prvem polčasu tudi zelo učinkoviti. Od 22 strelov na vrata Nizozemske so jih kar 17 spravili v mrežo.

Tudi v drugem polčasu slovenski mladinci niso dovolili priključka, četudi so igralci iz dežele tulipanov vseskozi igrali zelo neugodno obrambo 4+2. S to zmago je ekipa selektorja Slavka Iveziča naredila velik korak k uvrstitvi na svetovno prvenstvo, ki ga bo gostila Bosna in Hercegovina.

To si bodo skušali zagotoviti že na sobotni tekmi proti Ukrajini, ki je bila vse do zadnjih sekund tekme prvega kroga z Islandijo v igri za izenačenje, a so bili srečnejši Islandci, ki so na koncu zmagali s 27:25 (12:12).

Tekst: Rado Pantelič

Foto: Peter Van Ninhuys