15. 1. 2013

V skupini C v Zaragozi čaka slovensko reprezentanco večerna tekma z močno Poljsko

Pred slovensko moško rokometno reprezentanco je prvi pravi preizkus znanja na svetovnem prvenstvu v Španiji. Po "tekmah za ogrevanje" s Savdsko Arabijo in Južno Korejo se bo v torek, 15. januarja, v dvorani princa Filipa v Zaragozi pomerila s kakovostno Poljsko, tekma pa se bo začela ob 20.15.
 
 
Slovenija je uspešno prestala uvodni dve tekmi v skupini C, do konca tega tedna pa si bo v obračunih proti Poljski, Belorusiji in Srbiji skušala izboriti čim boljši izhodiščni položaj za osmino finala. V primeru prvega ali drugega mesta v svoji skupini bo tekmo za nastop v četrtfinalu igrala v Barceloni, v primeru tretjega ali četrtega mesta pa bo ostala v Zaragozi.
 
 
Slovenija se je v minulih letih večkrat pomerila s Poljsko, nazadnje v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Srbiji. Na prvi tekmi v Ljubljani je zmagala s 30:28, na povratni v Zieloni Gori pa izgubila s 27:35. Njuna zadnja tekma na velikem tekmovanju, na evropskem prvenstvu v Avstriji leta 2010, se je končala z neodločenim izidom 30:30, na svetovnem prvenstvu v Nemčiji leta 2007 pa je Poljska visoko slavila z 38:27.
 
 
Poljska je v Španijo pripotovala z nekoliko spremenjeno zasedbo, a to je še vedno reprezentanca vrednega vsega spoštovanja. Slawomir Szmal, Krzystof Lijewski, Karol Bielecki, Bartosz in Michal Jurecki in še nekateri izkušeni igralci niso več v zenitu svoje rokometne moči, a znanje nesebično prenašajo na mlajše reprezentančne soigralce, ki so lačni dokazovanja. Na prvi tekmi v Zaragozi so brez stresa premagali Beloruse, dve točki bodo zagotovo osvojili tudi na današnji večerni tekmi proti Savdijcem.
 
 
"Tekma s Poljsko bo velik rokometni praznik. Ekipi se dobro poznata, nam pa ustrezajo nekoliko višje in počasnejše ekipe, le tako lahko pride do izraza naša hitrost. Upam in verjamem, da bomo vknjižili novi dve točki, v tem primeru bi bili zares zelo blizu prvemu etapnemu cilju - prvem mestu v naši skupini," je pred torkovo osrednjo tekmo v Zaragozi dejal slovenski reprezentant Dragan Gajić.
 
 
Motor slovenske reprezentance Uroš Zorman v zadnjih dveh letih zastopa barve poljskega prvaka Vive Targi Kielce in dobro pozna kakovost poljskih rokometašev. "Poljaki imajo odlične posameznike, vsak od njih lahko zablesti na posamični tekmi, tako da ne bi nobenega posebej izpostavljal. Morda levorokega Krzystofa Lijewskega, virtuoza rokometa, ki lahko marsikaj naredi z žogo. Drugi so bolj 'šuterji'. Bomo videli, ali jim bo tudi steklo, vendar upam, da ne. Če bosta oba naša vratarja na dosedanji ravni, potem bomo na dobri poti." (sta)