17. 2. 2013

Gorenje v devetem krogu evropske lige prvakov z zadetkom razlike izgubilo na Danskem

Gorenje je v devetem krogu v evropski ligi prvakov gostovalo pri ekipi Bjerringbro-Silkeborg na Danskem in doživelo tretji poraz v skupini C. Velenjčani so proti gostiteljem izgubili s 26:27 (14:12) in pred zadnjim krogom skupinskega dela ogrozili končno drugo mesto v skupini.

 

 

BJERRINGBRO-SILKEBORG - GORENJE 27:26 (12:14)

 

 

Silkeborg - Mestna dvorana, gledalcev: 1800, sodnika: Hakansson in Nilsson (oba Švedska).

 

Bjerringbro Silkeborg: Šijan, Green, Jakobsen, N. Nielsen 1, M. Nielsen 3 (2), Olafsson 2, Mortensen 2, Lauge Schmidt 7, Jörgensen 1, Kirkegaard 2, Hansen 4, Baagöe 1, Kristiansen, K. Nielsen, Schilling 4.

 

Gorenje Velenje: Gajić, Taletović, Melić 4 (1), Bezjak 1, Pucelj 2, Dolenec 9 (2), Cingesar 1, Cehte 4, Miklavčič, Gaber 2, Golčar, Dobelšek, Gams 3, Bajram, Ovniček, Dujmović.

 

Sedemmetrovke: Bjerringbro-Silkeborg 3 (2), Gorenje Velenje 3 (3).

 

Izključitve: Bjerringbro-Silkeborg 6 minut, Gorenje Velenje 6 minut.

 

 

 

Velenjska ekipa je doživela tretji poraz v elitnem klubskem tekmovanju na stari celini. Po porazih v Kielcah in Skopju je praznih rok ostala tudi v Silkeborgu ter močno otežila svojo pot do želenega drugega mesta v skupini C, ki jim v osmini finala prinaša manj zahtevnega tekmeca. V zadnjem krogu bo na domačem igrišču gostila doslej neporaženo poljsko ekipo Vive Targi Kielce, za katero nastopa tudi slovenski reprezentant Uroš Zorman. Obračun slovenskega in poljskega prvaka se bo v soboto, 23. februarja, v Velenju pričel ob 16.30.

 

 

V skupini C je trenutno na drugem mestu makedonski Metalurg, ki bo v zadnjem krogu na domačem igrišču gostil današnjega rablja velenjske ekipe. Obe ekipi sta po devetih tekmah zbrali po 12 točk, v primeru enakega števila točk po koncu skupinskega dela tekmovanja pa je zaradi boljše medsebojne razlike v golih v prednosti makedonska ekipa.

 

 

Izbranci Branka Tamšeta so v prvem polčasu prikazali spremenljivo predstavo. Začeli so silovito: na račun granitne obrambe 6-0 in raznovrstnega napada so si po devetih minutah priigrali tri gole prednosti (5:2), v naslednjih treh minutah pa naredili nekaj osnovnošolskih napak, kar so gostitelji s pridom izkoristili in z delnim izidom 3:0 postavili tekmo v začetno izhodišče (5:5).

 

 

"Ose" so v naslednjih minutah znova zaigrale bolj odločno in zbrano ter z goloma Jureta Dolenca in Fahrudina Melića znova povedle s 7:5, prednost dveh golov pa zadržale vse do 25. minute, ko sta Darko Cingesar in Dolenec - ob igralcu več na igrišču - povišala na 12:8.

 

 

 

Tamše je zaradi ostrega ritma in obojestranskega "revolveraškega" pristopa opravil številne menjave ter hranil moči za veliko pomembnejši drugi polčas, ki so ga velenjski rokometaši začeli s prednostjo dveh golov (14:12). Njihova zaloga v zadetkih bi lahko bila izdatnejša, a je po izključitvi Cingesarja v izdihljajih prve polovice tekme prejela kar tri gole.

 

 

Uvod v drugi polčas je minil v znamenju srbskega vratarja Ivana Gajića, ki je dobesedno zaklenil svoja vrata in nanizal nekaj bravuroznih obramb, a njegovi soigralci tega niso v celoti izkoristili, saj je v uvodnih šestih minutah le Peter Pucelj dosegel dva gola in povišal na 16:12. Nato so se v velenjske vrste znova prikradle napake, po vodstvu z 18:14 so prejeli kar tri gole in gostitelji so jim v 41. minuti znova zadihali za ovratnik (18:17).

 

 

Slovenski prvaki so v zadnji tretjini med 46. in 52. minuto zapravili kar štiri gole prednosti (22:18) in tekmecu dopustili, da je izenačil na 22:22. Kar sedemminutni velenjski strelski post je v 53. minuti prekinil Dolenec, v izjemno razburljivi končnici pa so vendarle ostali praznih rok.

 

 

V domači ekipi je "eksplodiral" Rasmus Lauge Schmidt, ki je v 57. minuti - v teh trenutkih so imeli Velenjčani igralca več na igrišču - dosegel zaporedna gola in povišal na 26:24. Velenjčani se navkljub temu niso predali, po golih Mateja Gabra in Dolenca, slednji je izenačujoči gol dosegel deset sekund pred koncem dvoboja, je kazalo na delitev točk, a njihove načrte je pokvaril Schmidt. Po danski minuti odmora je absolutni junak tekme silovito krenil v napad in s strelom iz obupa premagal Gajića za končno zmago s 27:26.

 

 

V velenjski ekipi je bil na današnji tekmi strelsko najbolj učinkovit Dolenec, ki je dosegel devet golov, po štiri sta jih prispevala Klemen Cehte in Melić.

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2012/13