13. 7. 2013

Slovenski mladinci bodo SP v Bosni in Hercegovini začeli s tekmo proti Madžarski

Moška mladinska reprezentanca Slovenije bo na svetovnem prvenstvu v Bosni in Hercegovini igrala v skupini C v Sarajevu skupaj z gostitelji, Kongom, Argentino, Korejo in Madžarsko. Slovenski mladinci bodo prvo tekmo odigrali v nedeljo, 14. julija, ob 18.30, njihov nasprotnik pa bo Madžarska.


Slovenska reprezentanca je po slabem mesecu priprav danes zjutraj odpotovali proti Sarajevu, kjer jih v nedeljo, 14. julija, ob 18.30 čaka prvi dvoboj v skupini C proti zelo močni Madžarski. Generacija, ki je bila lani bronasta na evropskem prvenstvu v Turčiji, je v obrambi sicer izgubila Potočnika, ki pa sta ga uspešno nadomestila Lavrič in Blagotinšek, novinec na velikih prvenstvih pa je še vratar Baznik.


Pričakovanja javnosti so zaradi lanskega brona velika, četudi se v zadnjih desetih letih ni zgodilo, da bi reprezentanca tudi na svetovnem prvenstvu potrdila dober rezultat z evropskega. Nazadnje se je to zgodilo z bronasto kolajno na SP 2003 v Braziliji, potem ko so bili leto prej na EP slovenski mladinci srebrni.


Svetovna prvenstva so zgodba zase, saj gre za sistem napornega tekmovanja, v katerem velja za razliko od evropskih prvenstev sistem izločilnih tekem že takoj po prvem delu tekmovanja. To dokazuje tudi zadnja zgodba, ko se je naša ekipa, ki je leta 2010 osvojila bron na EP na Slovaškem, na zadnjem svetovnem prvenstvu v Grčiji, leta 2011, skozi osmino finala prebila šele po dveh podaljških v tekmi s Katarjem, potem pa v četrtfinalu visoko izgubila z Egiptom.


Skozi ves zadnji del priprav sta zato selektor Slavko Ivezič in pomočnik Klemen Luzar opozarjala na moč afriških in azijskih ekip, ki se lahko enakovredno kosajo z evropskimi. Na srečo so imeli igralci priložnost to spoznati tudi v pripravljalnem obdobju, ko so enkrat izgubili s Katarjem in se komaj izvlekli s Kuvajtom.


Sicer pa so Slovenci od 5. aprila odigrali 13 tekem, od tega so jih devet dobili, tri remizirali (dvakrat Francija in Srbija) ter eno (Katar) izgubili. Igralci so pred odhodom optimistično razpoloženi, vsem je primarni cilj prvo mesto v predtekmovalni skupini, ki jih bo naša reprezentanca odigrala v sarajevski olimpijski dvorani Zetra.


Prvo mesto bi pomenilo dobro izhodišče za izločilne boje, saj so v skupini D, s katero se Slovenija križa v drugem delu SP (osmina finala) in kjer bo o napredovanju v četrtfinale odločala le ena tekma, zelo močne reprezentance Nemčije, Švedske, Egipta, Kuvajta in Brazilije.


Slavko Ivezič, selektor reprezentance Slovenije:
"V času priprav smo imeli nekaj težav z sestavo ekipe, saj sta bila naša prva igralca Mačkovšek in Šoštarič ves čas s člansko reprezentanco v okviru njenega kvalifikacijskega ciklusa za EP 2014 in sredozemskih iger v Turčiji. Zato smo morali tudi malce improvizirati. Vse to smo skušali nadoknaditi v zadnjem delu, ko sta se nam oba spet pridružila. Za spremembo smo imeli letos v primerjavi s prejšnjimi leti kar nekaj več pripravljalnih tekem. Dobro je, da smo se srečali z reprezentancami, ki gojijo različne igralne sisteme, za kar gre zasluga Urošu Mohoriču iz RZS in agenciji Condor travel, ki jima je uspelo te reprezentance na stroške njihovih zvez pripeljati v Slovenijo. V BIH imamo visoke ambicije, naša osnovna želja pa je, da se v izločilne boje podamo z maksimalnim izkupičkom." (rp)



RAZPORED TEKEM SLOVENIJE - SKUPINA C (SARAJEVO):



nedelja, 14. julij 2013, ob 18.30: Slovenija - Madžarska


ponedeljek, 15. julij 2013, ob 16.00: Slovenija - Argentina


sreda, 17. julij 2013, ob 21.00: Slovenija - Bosna in Hercegovina


četrtek, 18. julij 2013, ob 18.30: Slovenija - Koreja


sobota, 20. julij 2013, ob 18.30: Slovenija - Kongo



Igralci in strokovno vodstvo moške mladinske reprezentance Slovenije in zgodovina nastopovSP za mladince: Predtekmovalne skupine, razpored tekem, prizorišča in zgodovina