22. 7. 2013

V osmini finala SP za mladince Slovenija izgubila z Brazilijo, od 9. do 16. mesta najprej s Tunizijo

Na svetovnem prvenstvu za mladince v Bosni in Hercegovini se reprezentanca Slovenije ni uspela uvrstiti v četrtfinale. Slovenci so na tekmi osmine finala izgubili proti Braziliji z 20:25 (9:12), zdaj pa jih čaka boj za uvrstitev od 9. do 16. mesta, v katerem se bodo najprej pomerili s Tunizijo.


SLOVENIJA - BRAZILIJA 20:25 (9:12)


Sarajevo - Športna dvorana Skenderija, gledalcev: 250, sodnika: Volodkov in Zotin (oba Rusija).

Slovenija: Baznik (9 obramb), Zaponšek (7 obramb), Žabič, Cehte 1, Blagotinšek 3, Mačkovšek 3, Lavrič 1, Šoštarič 1, Gorela, Hrastnik 8, Fidel, Špende 2, Kodrin, Gorenjak 1, Sendelbah, Bradeško.

Brazilija: Franzini (18 obramb), Santana (0 obramb), Dias, Medina, Lago 2 (2), Volpa, Novaes, Dutra, Toledo 2, Andrade 2, Santos 6, Silva 3, Patrianova 5, Martins 1, Oliveira 1, Almeida 3.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (0), Brazilija 4 (2).

Izključitve: Slovenija 10 minut, Brazilija 10 minut.



Po petih zaporednih zmagah v skupini C v Sarajevu (Madžarska, Argentina, Bosna in Hercegovina, Južna Koreja, Kongo) je moška mladinska reprezentanca Slovenije na letošnjem svetovnem prvenstvu doživela prvi poraz in ostala brez četrtfinala. V osmini finala jo je v sarajevski dvorani Skenderija premagala Brazilija s 25:20 (12:9), ki se je uvrstila v četrtfinale, Slovenci pa bodo tekmovanje nadaljevali v boju za uvrstitev od 9. do 16. mesta.


Slovenski mladinci, ki so na zadnji pripravljalni tekmi pred SP nadigrali Brazilce v Slovenj Gradcu (28:24), so na tekmi v Sarajevu hitro zaostajali z 0:2 in 1:3, v deveti minuti pa že z 2:5. Nato se je ekipa selektorja Slavka Iveziča približala na 4:5, toda Brazilci so zatem najprej povedli s 7:4, kasneje pa po treh zaporednih zadetkih že z 10:5 v 19. minuti.


Do konca prvega polčasa je Slovencem uspelo nekoliko zmanjšati visok zaostanek (9:12), začetek drugega pa je minil povsem v njihovem znamenju. Gašper Hrastnik se je trikrat zapored vpisal med strelce (s skupno osmimi goli je bil tudi najboljši strelec tekme) in po dobrih dveh minutah in pol igre je Slovenija prvič izenačila (12:12).


Toda Brazilci so odgovorili z novim delnim izidom 3:0 za vodstvo s 15:12 v 38. minuti, štiri minute pozneje pa so se Slovenci še zadnjič približali na minus dva (14:16). Predvsem po zaslugi odličnega vratarja Roneyja Franzinija, ki je zbral kar 18 obramb, so Brazilci ves čas držali prednost od treh do petih zadetkov.


V 49. minuti so imeli Brazilci, ki so v skupini D v Zenici osvojili šele četrto mesto (dve zmagi in trije porazi na petih tekmah), znova pet golov razlike - bilo je 20:15. Do konca tekme so se Slovenci trikrat približali na tri zadetke zaostanka (17:20, 18:21, 19:22), toda po zadnji takšni razliki je Leon Santos v končnici dvakrat zadel v polno za 24:19 v predzadnji minuti in potrdil napredovanje Brazilije v četrtfinale SP.

 

 

Proti Braziliji so slovenski igralci desetim tehničnim napakam so dodali še katastrofalno realizacijo. Z izjemo Hrastnika, ki je iz desetih poizkusov zadel osemkrat, so ostali odločilni slovenski zunanji in krilni igralci skupaj zadeli le šestkrat, na vrata Franzinija pa sprožili 27 strelov. Ne pomnimo, kdaj se je zgodilo nazadnje, da bi imeli naši glavni  napadalci realizacijo le nekaj čez 20 odstotkov! Slovenci so bili sicer doslej na prvenstvu vodilni v izkoristku napada, danes pa so povsem zatajili.

 

 

S tem so prek noči postali eno večjih presenečenj prvenstva, saj so jih vsi, med njimi številna ugledna svetovna rokometna imena, ki so se zbrala v Sarajevu, uvrščali med favorite. Po prvem delu prvenstva so namreč mediji poročali, da je bila doslej Slovenija najbolj prepričljiva, tudi po statistiki je bila med najboljšimi v napadu in med najboljšimi tremi ekipami v obrambi.

 

 

V boju za razvrstitev od 9. do 16. mesta se bodo slovenski rokometaši najprej pomerili s Tunizijo, ki je v osmini finala visoko izgubila proti Hrvaški (17:29). Tekma Slovenija - Tunizija bo v torek, 23. julija, ob 20. uri v Sarajevu.

 

 

Slavko Ivezič, selektor reprezentance Slovenije: "Doživeli smo hladno prho, zasluženo smo izgubili. Žalosten sem, ker moje trenerske izkušnje z dosedanjih evropskih in svetovnih prvenstev niso prispevale k temu, da bi fantje to tekmo odigrali tako, kot smo se dogovorili in trenirali. In da bi tekmo osmine finala vzeli tako resno in zavzeto kot so jo nasprotniki. Tako kot prejšnjo generacijo, ki je komajda zmagala s Katarjem in izgubila z Egiptom, nas je nekaj podobnega doletelo tudi sedaj. Takšen način tekmovanja, kot ga ima svetovna zveza, je lahko seveda tudi loterija. Dovolj je en slab dan in si izločen. Težko bo odigrati do konca, v boju za mesta od 9 do 16, a tako bo za vse, ki so izločeni. Tudi tu se bo pokazalo, katera ekipa je bolj zrela." (rp)

 

 

 

SP ZA MLADINCE - BOSNA IN HERCEGOVINA 2013NEPOSREDNI PRENOSI TEKEM SP 2013