3. 12. 2014

Intervju s Klemnom Cehtetom, Petrolovim rokometašem meseca - oktober 2014

Skupaj z našim velikim pokroviteljem Petrolom smo v mesecu januarju 2014 začeli z izborom rokometaša meseca. Zmagovalec ankete za mesec oktober je postal Klemen Cehte, slovenski reprezentant, ki je sicer član francoskega prvoligaša Aixa.

 

 

Najprej čestitke za osvojitev naslova »rokometaš meseca oktobra«. Kaj vam pomeni takšno priznanje in dejstvo, da Slovenci z zanimanjem spremljajo tudi vaše predstave v francoski ligi?

 

"Zahvaljujem se vam za čestitke in vsem, ki so glasovali zame. Štejem si v veliko čast, da sem dobil ta laskavi naziv in upam, da se to še kdaj ponovi. Brez pomoči novinarjev bi bilo naše delo v tujini manj opazno, zato hvala tudi njim.  Pri Slovencih je rokomet dobro zapisan in reprezentančni uspehi priljubljenost našega športa samo še dvigujejo. Zato ni čudno, da ima tako majhna dežela, kot je Slovenija, toliko legionarjev, ki igrajo na tujem. Sam pa sem zelo vesel, da med vsemi igralci, ki igrajo v tujini, dobim tudi jaz kanček slovenske pozornosti."

 

 

Očitno ste se na igranje v Franciji že dodobra privadili, navsezadnje ste na zadnji tekmi proti Nimes-u dosegli kar 8 zadetkov. Kdo vam je pri privajanju na novo okolje najbolj pomagal?

 

"Mislim, da je tu ključno vlogo odigral trener, slovenski javnosti, dobro znani Zvonimir Noka Serdarušić. Dodelil mi je vodilno vlogo v ekipi in svobodo v igri. S svojim velikim trenerskim znanjem mi je pomagal odpraviti napake iz preteklosti in me izoblikoval v igralca z večjo kontinuiteto igre. Največjo podporo in motivacijo pa mi dajeta sin Gal in dekle Tjaša, ki mi stojita ob rami v dobrem in slabem."

 

 

Kako bi opisali razliko med igranjem v slovenski in francoski ligi?

 

"V Franciji je večje število težkih tekem s telesno močnimi tekmeci, kjer vsak lahko  preseneti vsakogar. Bistveno večje razlike pa nisem opazil. To govori, da se tudi v Sloveniji igra kvaliteten rokomet."

 

 

Francoska liga je v zadnjih letih postala prava mala slovenska kolonija. Kako je na tekmah, ko si nasproti stojite kolegi iz reprezentance? Se med seboj kaj »šparate«?

 

»"Šparanja" zagotovo ni, saj je vsak lačen zmage. Lepo je igrati proti reprezentančnimi kolegi in vesel sem, da je veliko slovenskih igralcev v Franciji, saj se tako večkrat vidimo in kakšno tudi rečemo."

 

 

Ste tudi sicer slovenski rokometaši, ki igrate v Franciji pogosto v stiku? Se družite v prostem času?

 

"Zaradi natrpanosti urnika s tekmami in treningi, časa ni veliko, se pa slišimo preko telefona."

 

 

Pri selektorju Borisu Deniču ste ponovno dočakali vpoklic v slovensko reprezentanco. S čim ste ga  po vašem mnenju najbolj prepričali?

 

"Menim, da sem ga prepričal z dobrimi predstavami v francoskem prvenstvu."

 

 

Slovenija se bo v Katarju v skupinskem delu pomerila s Španijo, Belorusijo, Brazilijo, Čilom in gostitelji prvenstva – s Katarjem. S kom bi utegnili imeti največ težav in katero mesto napovedujete za skupinski del?

 

"Želje so eno, dejstva pa drugo. Sam bi si želel prvega mesta v skupini, a tu so močni Španci, ki imajo že veliko uspehov na podobnih tekmovanjih. Če nam jih uspe premagati, mislim, da najvišje mesto v skupini, ni nerealno. Ampak na poti do takšnega uspeha bo potrebno premagati neugodne Brazilce in Katarce, malo manj znane Čilence in naše stare prijatelje Beloruse. Lotili se bomo pa vsakega tekmeca posamezno in v vsako tekmo šli maksimalno motivirano."

 

 

Si upate napovedati reprezentance, ki bodo zaigrale v polfinalu prvenstva?

 

"Ne, si ne upam. Imam pa svoj krog favoritov."

 

 

Kdo je bil med odraščanjem vaš rokometni vzornik in kdo je za vas najboljši rokometaš vseh časov?

 

"V mladosti me je navduševal Iztok Puc. Moj najboljši rokometaš vseh časov pa je po mojem mnenju Staffan Olsson."

 

 

Že razmišljate kje bi v prihodnosti radi zaigrali, če odmislimo vaš sedanji klub?

 

"Moje želje so, da bi zaigral v klubu, kjer bi se borili za najvišje mesto v državnem prvenstvu in v ligi prvakov."