5. 2. 2014

Rokometaši Gorenja v osmem krogu lige prvakov izgubili proti evropskemu prvaku Hamburgu

Rokometaši Gorenja so v osmem krogu v skupini D v evropski ligi prvakov doživeli peti poraz. V Rdeči dvorani v Velenju so bili uspešnejši igralci aktualnega evropskega prvaka Hamburga, ki so četo trenerja Ivana Vajdla premagali s 36:29 (19:13), španska La Rioja pa je bila doma boljša od Aalborga (25:23).

GORENJE VELENJE - HAMBURG 29:36 (13:19)

Velenje – Rdeča dvorana, gledalcev: 1000, sodnika: Togstad in Kristiansen (oba Norveška).

Gorenje Velenje: Taletovič (8 obramb), B. Burić (6 obramb), N. Cehte, Medved, S. Burić 2, K. Cehte 4, Skube 7, Golčar 2, Šoštarič 4, Papež 5 (1), Dobelšek, Gams 1, Nosan, Oštir, Dujmovič 1, Bećiri 3.

Hamburg: Bitter (5 obramb), Cleverly (5 obramb), Schröder 5, Duvnjak, Jansen, Lacković 2, Flohr 2, Canellas 5 (1), Toft Hansen 2, Đorđić 4, Lindberg 3, Nilsson, Mahe 5, Dominiković 1, Pfahl 6, Marković 1.

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 1 (1), Hamburg 1 (1).

Izključitve: Gorenje Velenje 4 minute, Hamburg 8 minut.

Imenitna zasedba iz Nemčije, ki je lani slavila v ligi prvakov, je bila za domačo ekipo enostavno premočna, velenjska bo tako svojo kožo reševala na zadnjih dveh tekmah. Najprej bo 16. februarja gostovala pri danskem Aalborgu, 22. februarja pa bo gostila nemški Flensburg-Handewitt. V tekme na izločanje se bo uvrstila le v primeru, če bo osvojila eno od prvih štirih mest v svoji skupini.

Velenjska Rdeča dvorana zaradi vremenskih nevšečnosti ni bila polna. Toda dobrih tisoč gledalcev je videlo privlačno predstavo, v kateri pa gostitelji niso bili kos mednarodno obarvani nemški zasedbi, kjer nastopajo odlični igralci iz Francije, Hrvaške, Danske, Španije, Švedske, Srbije in Črne gore.

Domača udarna sedmerka - na vratih Benjamin Burić, na krilnih položajih Mario Šoštarič in Niko Medved, na zunanjih Klemen Cehte, Staš Skube in Jernej Papež, na mestu krožnega napadalca pa Senjanin Burić - je dobro odprla tekmo, po vodstvu s 4:2 pa je bolj resno in odgovorno zaigrala tudi gostujoča ekipa.

Ta je tekmo začela brez prvega zvezdnika in lanskega najboljšega igralca na svetu po izboru Mednarodne rokometne zveze, Hrvata Domagoja Dunjaka, od "prvokategornikov" pa je manjkal tudi Danec Hans Lindberg. Kljub temu so evropski prvaki iz Hamburga v deveti minuti ujeli gostitelje (4:4).

Po spodbudnem začetku pa so se sredi prvega polčasa v velenjski igri prikradle napake, kar so gostje s pridom izkoristili in jim v 16. minuti ušli na tri gole prednosti (6:9). Domača minuta odmora jih je predramila, le tri minute kasneje so tekmo postavili v začetno izhodišče (10:10), v zadnjih desetih minutah pa so znova naredili nekaj napak v igri in zvezdniki iz Nemčije so jim prvič ušli na šest golov (13:19).

Velenjska zasedba se je v drugi polovici tekme borila po najboljših močeh, a kakovostni nemški zasedbi je bila dorasla le v začetku, ko je znižala na 18:20. Po minuti odmora nemškega trenerja Martina Schwalba, ki je enakovredno porazdelil minutažo med svojimi varovanci, so bile škarje in platno v rokah gostov, ki so se z novo zmago utrdili na prvem mestu v skupini D.

S tremi zaporednimi goli si je Schwalbova četa spet priigrala plus pet (23:18 v 39. minuti), v nadaljevanju pa se je Gorenju nekajkrat uspelo približati na tri zadetke zaostanka. Nazadnje se je to zgodilo pri izidu 26:29 v 54. minuti, v končnici dvoboja pa so Nemci znova dodali plin in si v predzadnji minuti priigrali najvišjo prednost sedmih zadetkov (35:28), s takšno razliko pa se je tekma tudi končala (36:29).

Velenjčane v zadnjih dveh krogih čaka še krčevit boj - ob tem morajo upati še na kakšen spodrsljaj tekmecev iz španske La Rioje - za naskok na četrto mesto v prvem delu tekmovanja. Slovenski prvaki bodo v naslednjem krogu gostovali pri Aalborgu na Danskem (nedelja, 16. februar 2014), v zadnjem pa v Rdeči dvorani gostili neški Flensburg (sobota, 22. februar 2014).

Na drugi tekmi osmega kroga v skupini D je španska La Rioja doma premagala danski Aalborg s 25:23 (13:10). Vrstni red: Hamburg 14 točk, Flensburg 11 (tekma manj), Aalborg 8, Gorenje Velenje 6, La Rioja 6, Drott Halmstad 1 (tekma manj).

Ivan Vajdl, trener Gorenja: "Pred tekmo smo upali, da se bomo bolje upirali tekmecem iz Hamburga. V prvi četrtini tekme je bilo tako, nato pa smo naredili ogromno tehničnih napak, v prvem polčasu kar 14, kar so izkušeni tekmeci znali izkoristiti. Visokega primanjkljaja v zadetkih v drugem polčasu nismo mogli nadoknaditi. Pogrešal sem večjo agresivnost v obrambi, zgolj dve minuti izključitve zgovorno priča o tem. V nadaljevanju sezone bomo temu elementu posvetili več pozornosti."

Mario Šoštarič, igralec Gorenja: "Pred začetkom tekmo smo upali, da bo zavoljo utrujenosti po nedavnem evropskem prvenstvu na Danskem manjkal kakšen igralec v nemški ekipi, a ni bilo tako. Trudili smo se po najboljših močeh in do izida 11:11 smo bili povsem enakovredni. Toda na koncu se nam navkljub bojeviti in všečni igri ni izšlo."

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14V osmem krogu lige prvakov v Rdečo dvorano v Velenje prihaja aktualni evropski prvak Hamburg