6. 2. 2014

RZS pripravila sprejem ob 10-letnici srebrne kolajne moške reprezentance Slovenije na EP

Na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2004 je moška članska reprezentanca Slovenije osvojila srebrno kolajno. Ob še vedno največjem uspehu kolektivnega športa pri nas je Rokometna zveza Slovenije pripravila sprejem za člane generacije, ki so jo mediji poimenovali "Srebrni vitezi".

 

 

Na Euru 2004 v Sloveniji so slovenski rokometaši osvojili srebrno odličje, potem ko so v velikem finalu izgubili proti reprezentanci Nemčije s 25:30 (10:16). Na tekmi za tretje mesto je bila izbrana vrsta Danske boljša od Nemčije z 31:27 (15:14).

 

 

Rokometna zveza Slovenije je ob 10-letnici (finalna tekma je bila 1. februarja 2004 v dvorani Tivoli v Ljubljani) pripravila slovesen sprejem za igralce in člane strokovnega vodstva. Zaradi igralskih, službenih in drugih obveznosti je manjkalo nekaj reprezentatov iz takratne srebrne igralske generacije, vendar pa so se sprejema vseeno udeležili Tomaž Tomšič, Dušan Podpečan, Beno Lapajne, Andrej Kastelic, Boštjan Ficko, Ivan Simonović in Zoran Jovičić.

 

 

Slovenske barve so pred desetimi leti zastopali Dušan Podpečan, Ognjen Backovič, Renato Vugrinec, Zoran Jovičić, Andrej Kastelic, Vid Kavtičnik, Branko Bedekovič, Roman Pungartnik, Gorazd Škof, Tomaž Tomšič, Ivan Simonović, Aleš Pajovič, Beno Lapajne, Boštjan Ficko, Uroš Zorman in Zoran Lubej. Selektor je bil Tone Tiselj.

 

 

Slovenija je v prvem delu v Celju premagala Islandijo s 34:28 in Češko s 37:33 ter remizirala z Madžarsko 29:29, v drugem delu pa premagala tedanjo Srbijo in Črno goro s 27:20 in Francijo s 27:22 ter izgubila z Nemčijo s 24:31. V polfinalu je bila boljša od Hrvaške s 27:25, v tekmi za zlato kolajno pa je izgubila z Nemčijo s 25:30.

 

 

Na sprejemu na sedežu RZS v Ljubljani je bila prisotna tudi večina članov takratnega strokovnega vodstva reprezentance Slovenije (selektor Tone Tiselj, dr. Marko Šibila, Aleksander Lapajne, Sokol Kadrija, Boris Stajnko, Zoran Čulk), prisotna pa sta bila tudi sodnika Nenad Krstič in Peter Ljubič.

 

 

Predsednik RZS Franjo Bobinac je vsakemu izmed njih izročil spominsko plaketo z znakom Rokometne zveze Slovenije in napisom "Srebrni vitez". Ob tem je prebral tudi pismo, ki ga je poslal častni predsednik RZS Zoran Janković. Oglejte so nekaj fotografij, za katere je na slovesnem sprejemu poskrbel fotoreporter Arsen Perić (Ekipa).

 

 

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije: "Čeprav ste na evropskem prvenstvu leta 2004 osvojili srebrno kolajno, ste v očeh vseh nas "Zlati vitezi". Kljub temu, da je od takrat minilo že deset let, je to še vedno največji uspeh kolektivnega športa v zgodovini samostojne Slovenije. Poleg tega je slovenska moška rokometna reprezentanca še vedno edina med kolektivnimi športi, ki se je uvrstila na olimpijske igre - in to kar dvakrat. S srebrno kolajno na tekmovanju pred desetimi leti se je Slovenija utrdila na rokometnem zemljevidu tako Evrope kot sveta. In rokometaši ste takrat poskrbeli, da je ila Slovenija enotna."

 

 

Tone Tiselj, selektor takratne reprezentance Slovenije: "Vesel in ponosen sem, da sem bil pred desetimi leti del tega velikega in pomembnega projekta. To so bili enkratni in nepozabni trenutki tako zame kot za vse, ki smo bili zraven. Na žalost je enotnost Slovenije trajala bolj kratko. Vseeno smo se zavedali, da je bila to enkratna priložnost, da naredimo nekaj zgodovinskega. Zato smo vsi, ki smo sodelovali pri tem, dali od sebe tudi zadnji atom moči in energije. Še enkrat hvala prav vsem za čudovite trenutke in enkraten športni dosežek. "