7. 2. 2014

Krim Mercator v drugem krogu drugega dela evropske lige prvakinj v gosteh proti Budućnosti

Po domači zmagi proti norveškemu Larviku (24:19) v prvem krogu drugega dela v evropski ligi prvakinj čaka igralke Krima Mercatorja prvo gostovanje. V drugem krogu skupine 2 bodo v nedeljo, 9. februarja 2014, ob 19. uri igrale proti Budućnosti v Podgorici.

V razvpiti dvorani Morača se bosta pomerila kluba, ki sta v prvem krogu prišla do uvodnega para točk v drugem delu tekmovanja. Krimovke so v Stožicah nadigrale Larvik, Budućnost pa je na gostovanju pri Györu na Madžarskem remizirala (23:23), čeprav je ob polčasu proti aktualnim evropskim prvakinjam iz prejšnje sezone vodila s štirimi zadetki prednosti (13:9).

"Budućnost je odlična ekipa, ki ima vrhunski igralski kader in je zelo dobro vodena, ima pa tudi odlične pogoje za delo. Prihaja iz države, ki je še vedno aktualni evropski prvak in drugouvrščena reprezentanca z olimpijskih iger v Londonu leta 2012. V ekipi ima tudi veliko odličnih tujk. Gre za klub, ki je naš tradicionalni nasprotnik že petnajst let, tako v ligi prvakinj kot v regionalni ligi in na različnih turnirjih. To pomeni, da med ekipama ni večjih skrivnosti. Če je bil Krim na začetku tisočletja najbolj vroča ekipa v Evropi, je to po letu 2010 zagotovo Budućnost," ocenjuje Krimov trener Tone Tiselj.

Po Tisljevem mnenju je remi Črnogork na Madžarskem dokaz, da gre za superkakovostno ekipo z visokimi ambicijami v Evropi. "V primerjavi z lansko sezono ima Budućnost neprimerno kakovostnejši igralski kader. Za mojo ekipo bo to velika preizkušnja, kajti Morača je zagotovo najbolj vroč teren v Evropi. Poleg kakovostnega ansprotnika nas bo v njej pričakalo še 5000, 6000 glasnih domačih navijačev. Smo dobro pripravljeni in sproščeni, zato verjamem, da bodo dekleta v Podgorici pokazala pravi karakter," meni Tiselj, ki vlogo favorita prepušča domači ekipi.

Trener Tiselj opozarja, da je ima Larvik najboljši (pol)protinapad v Evropi, Budućnost pa po njegovih besedah najboljšo obrambo. Zaveda se, da bo razplet tekme v delni meri odvisen tudi od sodniškega kriterija Hrvatov Jurinovića in Mrvice: "Upam, da se bodo zadeve na igrišču normalno odvijale in da bo vse tako, kot je treba. Pri sojenju obstajata glede Budućnosti dve zadevi, ki lahko imata velik vpliv. Prva je pokrivanje krožnega napadalca, ki ga obramba Budućnosti ves čas drži, druga pa veliko število nastavljanj obrambnih igralk Budućnosti za prebijanje (prekrški v napadu) nasprotnikov."

Črnogorka Anđela Bulatović je z Budućnostjo osvojila naslov prvakinj Evrope v sezoni 2011/12, pred letošnjo sezono pa je okrepila vrste Krima Mercatorja. "Srečale se bomo z ekipo, ki je doma skoraj nepremagljiva, ki ima posebno energijo in značaj ter fenomenalne navijače, ki jo spodbujajo vseh šestdeset minut. V primerjvi s prejšnjo sezono imajo letos po dve dobri igralki na vsakem položaju, kar povečuje možnisti za rotacijo. Kljub temu v Podgorico ne gremo z belo zastavo, ampak želimo v dvorani Morača pokazati svojo pravo kakovost in karakter," napoveduje Krimova igralka in črnogorska reprezentantka Anđela Bulatović.

Bulatovićeva priznava, da je remi Budućnosti proti Györu niti ni presenetil. O Krimovih možnostih v Podgorici 27-letna igralka, ki je prepričana, da je navijači Budućnosti ne bodo izžvižgali, ker bo v dresu slovenskih prvakinj, meni: "Verjamem v našo ekipo, čeprav nimamo velikega števila igralk in kakšne posebne rotacije. V obrambi moramo biti agresivne, v napadu pa pametne, potrpežljive in disciplinirane. Narediti moramo čim manj napak, kajti Budućnost s hitrimi (pol)kontrami kaznuje prav vsako. Zavedamo se, da nas čaka zelo težka tekma, vendar upam, da se bomo na koncu me veselile."

Andrea Penezić je bila s sedmimi zadetki prva strelka tekme proti Larviku, s 35 goli pa je trenutno tudi najučinkovitejša Krimova rokometašica v ligi prvakinj 8skupno na 11. mestu). "Čaka nas zelo težka naloga, vendar smo dobro pripravljene na boj z Budućnostjo. Črnogorke imajo najboljšo obrambo v Evropi, zato bomo morale prikazati vrhunsko igro, če ne želimo Morače zapustti poražene. Atmosfera v dvorani Morača je nekaj posebnega in zaradi tega je v njej gostujočim ekipam vedno težko, a smo pripravljene na vse," je optimistično razpoložena Andrea Penezić, ki ji po tej sezoni poteče pogodba in ki se pogovarja s skopskim Vardarjem.

Tekma Budućnost - Krim Mercator bo v nedeljo, 9. februarja 2014, ob 19. uri v Podgorici. Sodila jo bosta Hrvata Dalibor Jurinović in Marko Mrvica, delegat pa bo Belgijec Klaus Dieter Convents.

EVROPSKA LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2013/14