25. 2. 2014

Predsedstvo RZS ne nasprotuje sodelovanju slovenskih moških klubov v regionalni ligi SEHA

Na seji predsedstva RZS je bila ena od osrednjih točk nastop slovenskih klubov v regionalni ligi SEHA. Člani predsedstva načeloma niso proti nastopu slovenskih moških klubov v tem tekmovanju, do marčevske seje pa pričakujejo, da bodo znane tudi vse podrobnosti.

V tem tekmovanju naj bi v naseldnji sezoni nastopila Gorenje Velenje in Celje Pivovarna Laško, morda tudi Maribor Branik. Po Združenju rokometnih prvoligašev Slovenije so nastop slovenskih klubov v regionalni ligi načeloma podprli tudi člani predsedstva RZS, svojo dokončno odločitev o tem pa bodo - na današnji seji so se zgolj informirali o tem - sprejeli šele po marčevski seji.

Takrat naj bi imeli natančna poročila pogovorov slovenskih klubov z vodstvom lige SEHA ter do najmanjših podrobnostih dodelan nov tekmovalni sistem državnega prvenstva v odsotnosti dveh ali treh slovenskih klubov. V primeru, da bodo marčevska poročila zadovoljila člane predsedstva RZS, bo končna odločitev o nastopu slovenskih klubov v ligi SEHA padla na skupščini RZS, ki bo meseca maja.

Liga SEHA - glavni pokrovitelj tega tekmovanja je ruski energetski velikan Gazprom - naj bi v prihodnji sezoni zadihala s polnimi pljuči, poleg dveh, morda celo treh slovenskih predstavnikov pa bodo v njej predvidoma nastopali tudi madžarska kluba Veszprem in Pick Szeged, poljska Kielce in Wisla Plock, makedonska Vardar in Metalurg iz Skopja, hrvaška ekipa Zagreb, slovaški Tatran Prešov, beloruski Meškov Brest ter nekateri najboljši klubi iz BiH, Črne gore in Srbije.

Slovenski klubi v minulih letih niso želeli nastopati v ligi SEHA, zavoljo vse slabše kakovosti klubov na domačem prizorišču in nekonkurenčnosti v evropski ligi prvakov ter pokalu EHF pa je pri obeh najboljših slovenskih klubih vse močnejša želja po nastopu v tem regionalnem tekmovanju, ki je že prebolel začetne organizacijske težave.

Če bodo na majski skupščini potrdili nastope slovenskih klubov v ligi SEHA, potem Gorenje Velenje in Celje Pivovarna Laško, morda tudi Maribor Branik, ne bodo igrali v rednem delu, temveč le v končnici državnega prvenstva. Podobno v zadnjih letih počneta Union Olimpija in novomeška Krka na košarkarskem področju.