29. 3. 2014

Rokometaši Gorenja na povratni tekmi v Parizu v lov za četrtfinalno vstopnico v ligi prvakov

V nedeljo, 30. marca 2014, ob 17. uri bodo rokometaši Gorenja odigrali povratno tekmo osmine finala evropske lige prvakov v Parizu. Njihov nasprotnik bo Paris St. Germain, ki pa so ga Velenjčani v Rdeči dvorani premagali s 30:28.

Pred odhodom v Francijo so igralci iz Šaleške doline odigrali derbi tretjega kroga končnica za prvaka v 1. NLB Leasing ligi proti Maribor Braniku in v dramatični končnici iztržili točko (34:34), čeprav so v drugem polčasu vodili že z 29:20. Velenjčanom je točko priigral učinkoviti krilni igralec Mario Šoštarič (skupaj 9 zadetkov, prvi strelec tekme Staš Skube je bil uspešen kar 12-krat), ki je že po izteku regularnega časa igre z devetih metrov zadel prek mariborskega bloka in svoji ekipi priigral točko.

"Upam, da neodločen izid na derbiju v Mariboru ne bo pretirano zamajal samozavesti mojih igralcev in celotne ekipe. Večino tekme smo lepo kontrolirali, imeli že kar devet golov prednosti, nato pa precej padli in na koncu lovili točko. Toda zdaj ni časa za tarnanje ob izgubljeni točki, ampak so vse naše misli usmerjene na povratno tekmo osmine finala lige prvakov, na kateri bomo lahko igrali sproščeno in neobremenjeno. Nimamo česa izgubiti, že doslej pa smo v Evropi opravili velik posel," se zaveda Gorenjev trener Ivan Vajdl.

Velenjčani so imeli prejšnjo soboto v Rdeči dvorani slovitega nasprotnika že na kolenih, saj so vodili kar s 25:20. Francozi so nato izenačili na 27:27, zadnje minute pa so spet pripadle Vajdlovi četi. "Vedeli smo, da bo v takšnem ostrem ritmu nemogoče igrati vseh šestdeset minut, saj poleg tega tudi nismo veliko rotirali. Čeprav so Francozi v končnici izenačili, so se moji fantje spet pobrali in dokazali, da so kondicijsko dobro pripravljeni. Prav tako sem bil vesel, da se niso ustrašili slovitih in vrhunskih nasprotnikov, ampak so se pogumno in uspešno podali v boj z njimi," se prve tekme spominja Vajdl.

Trener Vajdl priznava, da je PSG doma še večji favorit kot v Rdeči dvorani, a to ne pomeni, da njegova ekipa ni sposobna pripraviti še enega presenečenja. "Že na prvi tekmi smo ugotovili in pokazali, da se lahko enakovredno kosamo tudi s takšno vrhunsko zasedbo, kot jo ima PSG. Vsi se dobro zavedamo, da nas v Parizu čaka še precej težje delo kot v Velenju in da bo to povsem drugačna pesem. Če bomo želeli iztržiti ugoden izid, bomo morali biti pametni, preudarni, potrpežljivi in borbeni, predvsem pa moramo odpraviti nihanja v igri," napoveduje trener Vajdl.

Staš Skube je na prvi tekmi s PSG-jem znova odlično vodil igro svoje ekipe in ob tem dosegel še osem zadetkov. "Na gostovanje v Pariz odhajamo sproščeno. V Evropi smo že doslej naredili več, kot smo pričakovali. In to je naša nagrada. PSG v francoski ligi ne blesti in četrtkov poraz proti vodilnemu Dunkerqu je zgolj potrditev teze, da imajo težave. Kljub temu, da so Parižani favoriti, mi ne odhajamo z belo zastavo. Če se bo ponudila priložnost, jo bomo zgrabili in že tako senzacionalno evropsko sezono naredili še bolj senzacionalno," napoveduje igralec Staš Skube.

Gorenje je v četrtek zvečer na derbiju slovenske lige remiziralo na gostovanju pri Mariboru Braniku, isti dan pa se je derbi francoske lige še slabše končal za PSG. Parižani so namreč na domačem igrišču izgubili proti Dunkerqu s 25:27 (12:15) in imajo šest krogov pred koncem že tri točke zaostanka za vodilno ekipo. Poleg tega je Parižane na drugem mestu ujel tudi Montpellier (oba imata po 20. krogu po 30 točk), vodilni Dunkerque pa jih je doslej zbral 33.

"Mi se ne obremenjujemo z njimi, njihovimi rezultati in analizami. To je pač njihov problem. Po drugi strani mi poznamo svoje naloge na igrišču. Tudi na gostovanju v Parizu bomo igrali svojo igro. V obrambi jih bomo po številu dobljenih zadetkov z njihove strani skušali ustaviti med številkama 25 in 30, v napadu pa moramo igrati strpno in pametno, v takšnem slogu, kot to počnemo že skozi celotno letošnjo sezono," pravi Skube.

Tekma Paris St. Germain - Gorenje Velenje bo v nedeljo, 30. marca 2014, ob 17. uri. Sodila jo bosta Španca Oscar Raluy Lopez in Angel Sabroso Ramirez, delegat pa bo Portugalec Antonio Goulao.

Foto: Spletna stran RK Maribor Branik

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2013/14