2. 4. 2014

Moška članska reprezentanca Slovenije začenja turnir na Danskem s tekmo proti gostiteljem

Slovensko moško člansko reprezentanco čaka od 3. do 6. aprila 2014 nastop na močnem turnirju na Danskem. Ekipa selektorja Borisa Deniča bo prvo tekmo odigrala v četrtek, 3. aprila, ob 21. uri, ko se bo pomerila z domačo reprezentanco Danske.

Poleg Dancev bodo nasprotniki Slovenije na mednarodnem turnirju Zlate lige še Francozi in Norvežani. Slovenci bodo prvo tekmo odigrali z Dansko v Horsensu, v petek, 4. aprila, se bodo ob 18.45 pomerili s Francijo v Aalborgu, zadnji dan turnirja (nedelja, 6. aprila, ob 18. uri) pa še z Norveško v Aarhusu.

S seznama 21 igralcev je selektor Boris Denič črtal pet kandidatov za reprezentanco. To so Gorazd Škof (Nantes, Francija), Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier, Francija), Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško) in Uroš Zorman (Kielce, Poljska). Poškodovan je tudi vratar Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško), zato je selektor na priprave v Zreče poklical Klemna Ferlina (Trimo Trebnje).

Nastop na turnirju Zlate lige na Danskem bo potekal v okviru tradicionalnega tedna EHF. Za slovensko reprezentanco bo to tudi generalka za tekmi junijskih dodatnih kvalifikacij proti Madžarski za nastop na svetovnem prvenstvu leta 2015 v Katarju.

DANSKA: Gostitelji turnirja so na zadnjih dveh velikih tekmovanjih osvojili srebrni kolajni. V finalu svetovnega prvenstva v Španiji so klonili proti domači reprezentanci, v finalu evropskega pa pred domačimi gledalci proti Franciji. Za legendarnega selektorja Ulrika Wilbeka bo turnir zadnja akcija na klopi moške izbrane vrste, nato pa ga bo nasledil Islandec Gudmundur Gudmundsson, trener nemškega kluba Rhein Neckar Löwen.

Danci imajo kar nekaj težav s sestavo igralskega kadra, saj bodo nastopili brez Thomasa Mogensena (Flensburg), ki si je vzel reprezentančni premor, manjkal bo tudi poškodovani Rasmus Lauge Schmidt, na tokratno reprezentančno akcijo pa ni bil niti povabljen Rene Toft Hansen. S tekmo proti Norveški se bo od reprezentančnega dresa Danske poslovil tudi legendarni krožni napadalec Michael Knudsen, ki je za njihovo izbrano vrsto zbral kar 244 nastopov.

FRANCIJA: Aktualni evropski prvaki z letošnjega tekmovanja na Danskem se vračajo na to prizorišče v skoraj najmočnejši postavi. Med glavnimi nosilci igre v ekipi selektorja Clauda Oneste bo manjkal samo Daniel Narcisse (Paris St. Germain), ki ima težave z alergijo. V reprezentanco se vrača Michael Guigou, glede na Euro 2014 pa bo v postavi tudi Xavier Barachet.

Odlični krožni napadalec in eden stebrov obrambe Bertrand Gille po poškodbi še ni povsem nared, zato ne bo igral na turnirju na Danskem. Prav nedeljska tekma v zadnjem krogu turnirja z gostitelji Danci, ki so jih Francozi povozili v finalu letošnjega evropskega prvenstva kar z rezultatom 41:32, bo vrhunec tekmovanja za zalto ligo.

NORVEŠKA: Na letošnjem evropskem prvenstvu na Danskem so Norvežani povsem razočarali, kajti v skupini B so na treh tekmah osvojili samo točko. Najprej so izgubili proti Islandiji s 26:31, nato še proti Španiji s 25:27, v zadnjem krogu pa so remizirali z Madžarsko (26:26), a so osvojili zadnje mesto v skupini in so se morali predčasno posloviti s tekmovanja. Selektorja, Šveda Roberta Hedina, je zamenjal Christian Berge, nekdanji odlični igralec in reprezentant, ki z domačo reprezentanco začenja novo zgodbo.

Odločil se je za pomladitev reprezentance, zato v njej vsaj na tej akciji med pomembnejšimi igralci ni več Harvarda Tvedtna, Erlenda Mamelunda in Oleja Erevika, zaradi poškodbe pa je bil prisiljen sodelovanje odpovedati Kristian Kjelling. Vseeno bodo Norvežani nastopili v močni zasedbi in s petimi igralci iz nemške lige na čelu z odličnim krožnim napadalcem Bjartejem Myrholom (Rhein Neckar).

Selektor moške reprezentance Boris Denič seznam igralcev za Dansko skrajšal za pet imenSelektor moške reprezentance Boris Denič objavil seznam kandidatov za turnir na Danskem