4. 4. 2014

Slovenci na turnirju na Danskem boljši od olimpijskih in evropskih prvakov Francozov

Moška članska reprezentanca Slovenije je v drugem krogu mednarodnega turnirja za zlato ligo na Danskem dosegla prvo zmago. Slovenci so v napeti končnici premagali aktualne olimpijske in evropske prvake Francoze s 27:26 (14:13).

 

 

SLOVENIJA - FRANCIJA 27:26 (14:13)

 

 

Aalborg - Dvorana Gigantium Arena, gledalcev: 4550, sodnika: Togstad in Kristiansen (oba Norveška).

 

 

Slovenija: Prošt, Ferlin, Natek 3, Dolenec 5, Bundalo, Gaber 1, Mačkovšek, Marguč, St. Skube, Seb. Skube 3, M. Žvižej 1, Špiler 1, Bombač 2, Bezjak 1, Razgor 8 (4), Šoštarič 2.

 

 

Francija: Gerard, Doumoulin, Fernandez 3, Barachet 3, Joli 6 (5), Honrubia 4, N. Karabatić, Mahe 2, Guessan 4, Grebille 1, Accambray, Abalo, Sorhaindo 2, Guigou, Porte, Afgour 1.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (4), Francija 5 (5).

 

 

Izključitve: Slovenija 14 minut, Francija 8 minut.

 

 

Rdeči karton: Gaber (Slovenija, 43. minuta).

 

 

Precej oslabljena slovenska izbrana vrsta je v uvodnem delu tekme dvakrat povedla z zadetkom razlike (1:0 in 2:1), toda nasprotniki so obakrat izenačili. Francozi so si prvič na tekmi priigrali minimalno prednost po uspešno izvedeni sedemmetrovki v deveti minuti (3:2), vendar so Slovenci po dveh zaporednih golih v dveh minutah tehtnico spet nagnili na svojo stran (4:3).

 

 

Čeprav so Francozi, ki so januarja letos na evropskem prvenstvu na Danskem osvojili zlato kolajno prav po visoki zmagi v velikem finalu proti gostiteljem Dancem, nastopili skoraj v popolni zasedbi (manjkala sta samo Daniel Narcisse zaradi alergije in Kevynn Nyokas zaradi težav z ramenom; na tribuni so ostali Thierry Omeyer, Luka Karabatić in Igor Anić), so v 17. minuti prvič zaostajali za dva gola (4:6).

 

 

Ekipa selektorja Clauda Oneste je kmalu vzpostavila rezultatsko ravnotežje (najprej na 6:6, nato še na 7:7), zatem pa so na igrišču spet zagospodarili Slovenci. Naredili so delni izid 3:0 in v 23. minuti so si prvič na tekmi priigrali kar tri zadetke plusa (10:7). V naslednjih minutah sta reprezentanci izmenično zadevali v polno, tako da je prednost Deničeve čete ves čas znašala dva ali tri gole.

 

 

To se je dogajalo od slovenskega vodstva z 10:8 do 14:12, toda v zadnji minuti prvega polčasa se je francoska reprezentanca približala samo na gol razlike (13:14). Začetni del drugega polčasa je pripadel Francozom, ki so po manj kot dveh minutah izničili zaostanek za Slovenijo (15:15), pri izidu 17:16 v 32. minuti pa so povedli šele drugič na tekmi v Aalborgu.

 

 

Po izenačenju na 17:17 (to je bilo že deveto izenačenje na tekmi) so Francozi dosegli tri zadetke zapored in v 40. minuti so vodili že z 20:17. Toda štiri minute kasneje se je tekma pravzaprav začela z ničle, kajti slovenska izbrana vrsta je najprej poskrbela za izenačenje na 21:21, kmalu zatem pa je - potem ko ji je uspel delni izid 4:0 - povedla s 23:21.

 

 

Že pred tem je Slovenija zaradi rdečega kartona ostala brez Mateja Gabra. Francozi so nato poskrbeli za novo izenačenje na 23:23, nato še na 24:24 in 25:25, skupno pa je bil rezultat na tekmi izenačen kar 13-krat.

 

 

Nazadnje v 54. minuti, potem pa so slovenski rokometaši po dveh doseženih golih Sebastiana Skubeta in Simona Razgorja povedli s 27:25 na začetku zadnje minute. Francozi so izkoristili sedemmetrovko in zmanjšali na 26:27, trinajst sekund pred koncem pa je selektor Denič vzel minuto odmora. Njegovi ekipi je do konca uspelo zadržati žogo in doseči minimalno zmago proti aktualnim olimpijskim (London 2012) in evropskim (Danska 2014) prvakom.

 

 

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj razpoložen Simon Razgor z osmimi goli, od tega jih je štiri dosegel po 7-metrovkah. Za Slovenijo je pet golov dosegel Jure Dolenec, Sebastian Skube in Jure Natek po 3, Mario Šoštarič in Dean Bombač po 2 ter David Špiler, Matej Gaber, Miha Žvižej in Marko Bezjak po 1. V francoski reprezentanci je bil najbolj razpoložen Guillaume Joli s petimi zadetki.

 

 

Po dveh krogih imata tako Slovenija (v prvem krogu je izgubila proti Danski s 25:31) kot Francija (v uvodnem krogu je bila boljša od Norveške s 27:25) po dve točki. Na drugi tekmi drugega kroga je Norveška prav tako z zadetkom razlike premagala domačo reprezentanco Danske z 32:31 (14:14). To pomeni, da imajo vse štiri reprezentance pred zadnjim krogom po dve točki (po en poraz in eno zmago).

 

 

Po prosti soboti (5. april 2014) se bodo Slovenci v zadnjem krogu turnirja za zlato ligo pomerili z Norveško. Tekma Slovenija - Norveška bo v nedeljo, 6. aprila 2014, ob 18. uri v Aarhusu.