5. 4. 2014

Z zmago proti Turčiji so si slovenski mladinci predčasno zagotovili uvrstitev na EP v Avstriji

Na kvalifikacijskem turnirju v Slovenj Gradcu si je moška mladinska reprezentanca Slovenije že po dveh krogih zagotovila napredovanje na letošnje EP v Avstriji. V drugem krogu so Slovenci visoko premagali Turčijo s 30:22 (16:11).

 

 

SLOVENIJA - TURČIJA 30:22 (16:11)

 

 

Slovenj Gradec - Športna dvorana, gledalcev: 400, sodnika: R. in P. Geraets (Nizozemska).

 

 

Slovenija: Kastelic (1 obramba), Blaževič (11 obramb), Suholežnik, Henigman, Groff 1, Maroh 2, Janc 9 (2), Jurečič 7, Okleščen 1, Gjerek 2, Levc 1, Kodrin 2, Šol 2, Jenko Bogdanič, Bratkovič 3.

 

 

Turčija: Gursoy (2 obrambi), Emre, Aras (3 obrambe), Mutlu 2, Yilmaz, Guney 7 (1), Tas 1, Ecer, Simsar 3, Soz, Mercau 4, Tinkir 3, Beyaztoprak, Ozturk, Halvacioglu 1, Gunerlev.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 4 (2), Turčija 5 (1).

 

 

Izključitve: Slovenija 12 minut, Turčija 8 minut.

 

 

Rdeči karton: Gunerlev (Turčija, 56. minuta).

 

 

 

Slovenija si je po pričakovanju že z zmago v drugem krogu proti Turčiji (30:22) zagotovila nastop na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo konec julija v Avstriji. Tudi tokrat je bila odločilna zelo dobra igra v obrambi s čvrstima Groffom in Suholežnikom na sredini.

 

 

Edino izenačenje na tekmi je bilo pri rezultatu 1:1, nato pa so naši s tremi zaporednimi zadetki Jurečiča nakazali, da so se lotili tekme veliko bolj zbrano kot dan prej proti Finski. Do 20. minute si sicer niso ustvarili višje razlike, potem pa so, kljub dvojni izključitvi, prvič povedli za pet zadetkov.

 

 

Od takrat Turkom niso več dovolili približanja, do konca tekme so svojo igro le še stopnjevali. Janc je bil tudi tokrat z devetimi zadetki najboljši strelec pri Slovencih, Jurečič pa jih je prispeval sedem. Blaževič je branil odlično, med drugim tudi tri kazenske strele, eno sedemmetrovko pa je ubranil tudi Kastelic. Mlado izbrano vrsto je k zmagio popeljala tudi bučna publika, ki jo je vodila domača navijaška skupina.

 

 

Slovenija je tako kot na prvi tekmi igrala s petnajstimi igralci, pred zadnjo tekmo v nedeljo z Estonijo pa bo prijavila še šestnajstega. Selektor Ivezič ni želel ničesar prepustiti naključju, v rezervi je za primer poškodb obdržal vratarja ter krožnega in srednjega napadalca (Škorc, Gašperšič in Ovniček).

 

 

Tudi v zadnjem krogu Slovenijo čaka čvrsta in izredno gibljiva ekipa Estonije, ki si je ob naših tudi že zagotovila nastop v Avstriji, saj je po zmagi nad Turčijo s 27:20 tokrat z 29:23 (16:7) porazila še Finsko, proti kateri je v začetku drugega polčasa vodila že za 11 zadetkov.

 

 

Dvoboj med Slovenijo in Estonijo bo odločal o prvem mestu v skupini in boljšem izhodišču pri žrebu skupin za evropsko prvenstvo v Avstriji. Obe reprezentanci imata po dveh krogih po štiri točke, Finska in Turčija pa sta še brez njih.

 

 

Slavko Ivezič, selektor repezentance Slovenije: "Veseli smo, da smo dosegli naš osnovni cilj in da bo imela tudi ta generacija možnost merjenja moči z najboljšimi evropskimi ekipami. To je velikega pomena za njihov razvoj. Kvalifikacijski turnir v Slovenj Gradcu bi radi zaključili še z zmago proti Estoniji."

 

 

 

 

RAZPORED IN IZIDI KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA V SLOVENJ GRADCU:

 

 

 

Petek, 4. april 2014:

 

 

Turčija - Estonija 20:27 (11:12)

 

 

SLOVENIJA - Finska 25:20 (13:11)

 

 

 

Sobota, 5. april 2014:

 

 

Finska - Estonija 23:29 (7:16)

 

 

SLOVENIJA - Turčija 30:22 (16:11)

 

 

 

Nedelja, 6. april 2014:

 

 

ob 15.00: Finska - Turčija

 

 

ob 17.00: SLOVENIJA – Estonija