19. 7. 2014

V Dohi bodo v nedeljo zvečer izžrebali skupine za moško svetovno prvenstvo v Katarju leta 2015

V nedeljo, 20. julija, ob 21.30 po lokalnem času (ob 20.30 po slovenskem) se bo v Dohi začel žreb skupin za moško svetovno prvenstvo, ki bo od 15. januarja do 1. februarja 2015 v Katarju. Moška reprezentanca Slovenije je pred žrebom uvrščena v drugi boben.


Mednarodna rokometna zveza (IHF) je 24 reprezentanc, ki bodo igrale na SP, razdelila v šest bobnov. V prvem so Španija, Francija, Danska in Hrvaška, v drugem pa poleg Slovenije še Švedska, Poljska in Bosna in Hercegovina.


V šestem, zadnjem bobnu bi morala biti poleg Irana, Združenih arabskih emiratov in Čila tudi reprezentanca Avstralije. Toda IHF jo je črtala s seznama udeležencev SP, čeprav si je priigrala pravico nastopa kot zmagovalka Oceanije, namesto nje pa je posebno povabilo od IHF dobila Nemčija.


Žreb v hotelu Ritz Carlton v Dohi bo potekal pod vodstvom Leona Kalina, ki je predsednik tekmovalne komisije pri IHF. Žreb bo potekal po naslednjem sistemu: najprej bodo vlekli kroglice iz bobna 6, nato pa iz bobnov 5, 4, 2 in 1.


Katar, ki je domačin svetovnega prvenstva in je uvrščen v boben 3 skupaj z Rusijo, Makedonijo in Alžirijo, si bo lahko po žrebu iz petih bobnov sam izbral skupino, v kateri bo igral. Nato bodo izžrebali še preostale tri reprezentance iz bobna 3.


Sistem tekmovanja na svetovnem prvenstvu ostaja nespremenjen. Iz vsake izmed štirih skupin se po štiri najboljše reprezentance uvrstijo v osmino finala, od tam naprej pa so na sporedu izločilni boji. Zadnji dve ekipi iz vsake skupine bosta tekmovanje nadaljevali v predsedniškem pokalu za končno uvrstitev od 17. do 24. mesta.


Slovenska reprezentanca bo v Katarju naslednje leto že sedmič nastopila na svetovnih prvenstvih. Doslej so slovenski rokometaši igrali na Islandiji leta 1995, Franciji leta 2001, Portugalski leta 2003, Tuniziji leta 2005, Nemčiji leta 2007 in Španiji leta 2013. V Katarju bodo Slovenci branili četrto mesto z zadnjega SP lani v Španiji, ko so na tekmi za bronasto kolajno izgubili proti Hrvaški, ampak dosegli svojo najboljšo uvrstitev na SP.



Bobni pred žrebom v Dohi:


Boben 1: Španija, Francija, Danska, Hrvaška
 

Boben 2: SLOVENIJA, Švedska, Poljska, Bosna in Hercegovina
 

Boben 3: Rusija, Katar, Makedonija, Alžirija
 

Boben 4: Avstrija, Argentina, Belorusija, Češka
 

Boben 5: Tunizija, Egipt, Brazilija, Bahrajn
 

Boben 6: Iran, Združeni arabski emirati, Čile, Nemčija.