24. 7. 2014

Evropsko prvenstvo za mladince: Slovenija na prvi tekmi prepričljivo premagala Madžarsko

Slovenski mladinci so tekmovanje na letošnjem evropskem prvenstvu v Avstriji začeli z zelo visoko zmago. Ekipa selektorja Slavka Iveziča je na prvi tekmi v skupini D v Linzu premagala reprezentanco Madžarske z osmimi goli razlike, končni izid pa je bil 29:21 (17:11).


Na prvi tekmi v skupini D je bila Švedska boljša od izbrane vrste Izraela s 36:24 (17:15). V drugem krogu bosta v petek, 25. julija, na sporedu tekmi Izrael - Slovenija (ob 14.00) in Madžarska - Švedska (16.00).


SLOVENIJA - MADŽARSKA 29:21 (17:11)


Linz - Mestna športna dvorana, gledalcev: 300, sodnika: Bounouara in Sami (oba Francija).


Slovenija: Škorc (4 obrambe), Blaževič (10 obramb), Blagotinšek 6, Suholežnik 1, Groff, Lapajne, Janc 7 (1), Jurečič 4, Ovniček 2, Maroh 1, Gjerek, Levc 4, Kodrin 3, Bratkovič 1, Jenko-Bogdanič, Šol, trener: Ivezič.


Madžarska: Miklos (9 obramb), Borbely (2 obrambi), Hornyak 8 (2), Kovacsics 2, Zakics, Leimeter, Törteli, Faluvegi 3, Banhidi 1, Vasvari, Nagy, Gyene 1, Horvath 1, Szeitl, Ligetvari 3, Vizes 2, trener: Csoknyai.


Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Madžarska 7 (3).


Izključitve: Slovenija 10 minut, Madžarska 10 minut.



Slovenija je z odliko otvorila letošnje EP in zabeležila visoko zmago proti čvrsti ter v povprečju precej višji in težji ekipi Madžarske, ki ima v svojih vrstah kar sedem igralcev Veszprema. Madžari so se, kot je po tekmi dejal trener Istvan Csoknyai, nadejali zmage.


Želja po maščevanju za lanska dva minimalna poraza na svetovnem prvenstvu ter tudi po maščevanju za poraz članske ekipe proti slovenski prvi selekciji v kvalifikacijah za SP 2015 v Katarju je bila velika, a  to ni zadostovalo za tisto, kar jim je pripravila naša mlada izbrana vrsta.


Slovenska repezentanca, ki se je še kako zavedala pomena tekme v Linzu, še posebej, ker so Madžari v kvalifikacijah izločili svetovne podprvake Hrvate,  je povedla že na začetku. Bilo je 3:1, 4:2 in po enajstih minutah, ko je Blaževič ubranil že dva kazenska strela, tudi 8:3.


Prva minuta odmora madžarskega stratega je prispevala k temu, da so do začetka 20 minute Madžari prišli na minus 3 in v 23. minuti že samo na dva zadetka zaostanka, a naši niso dopustili preobrata. Nekaj posrečenih menjav je prispevalo, da so po sedmem zadetku Janca, vseh sedem je namreč dal v prvem delu, odšli na odmor z nepričakovano visoko prednostjo šestih zadetkov (17:11).


Zadnjo priložnost za priključek so Madžari zapravili že na začetku drugega polčasa, ko so naši izgubili tri žoge, a jim kaj več kot znižati razliko na 15:19 ni uspelo. Do konca srečanja visokega slovenskega vodstva niso uspeli več ogroziti, že v 40. minuti je v linški Tips Areni odmevala le še Golica. Še višji poraz je preprečil ob koncu madžarski vratar Miklosz.


Slovenci kljub presenetljivo visoki zmagi niso bili dovolj zbrani v vseh elementih igre. Izgubili so 14 žog, a vseeno visoko porazili  nasprotnika, kar  je predvsem posledica odlične igre v obrambi in velikega vložka strokovnega tima v to srečanje.


Jutri jim bo zaradi tega proti Izraelu gotovo lažje, vendar bo potrebna velika opreznost. Izraelci so namreč danes v prvem polčasu proti Švedom ob koncu prvega polčasa vodili že s tremi zadetki prednosti, a so potem eni prvih favoritov prvenstva le preobrnili izid in šele potem, ko so se Izraelci vdali v usodo, visoko zmagali z 36:24 . Presing, ki ga Izraelci pogosto igrajo, našim namreč mnogo manj ustreza kot Švedom.


Za igralca tekme proti Madžarski je bil na naši strani proglašen Janc, ki ne le, da je zabijal gole, v obrambi je namreč eden najpomembnejših členov. Že na prvi tekmi je nakazal, da utegne na tem prvenstvu na svoj talent opozoriti tudi širšo evropsko rokometno javnost.


Aleksander Lapajne, pomočnik trenerja, je za uradne spletne strani prvenstva povedal, da je bilo to izjemno pomembno srečanje za dobro nadaljevanje prvenstva, zato mu je bilo med pripravami namenjeno največ pozornosti. Madžarska je izjemno močna, sicer ne bi izločila Hrvaške: "Toda še vedno ni ničesar odločenega. Razlika v zadetkih je pomembna, kajti Madžari so sposobni premagati Švede."


Kvalitetnejšega in tako izenačenega evropskega prvenstva, kot se obeta letos, že dolgo ni bilo, so poudarili predstavniki Evropske rokometne zveze in njen predsednik Jean Brihault na včerajšnji otvoritvi na mestnem trgu v Traunu. Kajti večina sodelujočih rokometašev že igra v prvih moštvih najmočnejših rokometnih lig sveta, mnogi od njih igrajo tudi že ligo prvakov. Obeta se torej zelo kvalitetno prvenstvo. (rp)



EVROPSKO PRVENSTVO ZA MLADINCE - AVSTRIJA 2014