19. 1. 2015

Katarci vzeli mero Slovencem v tretjem krogu SP

Slovenska moška rokometna reprezentanca je v tretjem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva v Dohi doživela prvi poraz. Po zmagah proti Čilu in Belorusiji je izgubila proti reprezentanci Katarja z 29:31 (15:18).

 

 

KATAR - SLOVENIJA 31:29 (18:15)

 

 

Doha - Dvorana Lusail, gledalcev 9000, sodnika: Hansen in Gjeding (oba Danska).

 

 

Katar: Šarić, Stojanović, Marković 5, Mabrouk, Roine, Capote 12, Al Karbi, Murad, Memišević 2, Damjanović 3, Vidal, Mallash 7 (4), Benali 1, Madadi, Hamdoon, Hassab 1, Zakkar.

 

 

Slovenija: Škof, Prošt, Kavtičnik 1, Natek, Dolenec 8 (1), Špiler, Skube 5, M. Žvižej, L. Žvižej 7, Blagotinšek, Gaber 1, Zorman 3, Bezjak 1, Kozlina, Gajić 3 (2), Bombač.

 

 

Sedemmetrovke: Katar 5 (4), Slovenija 4 (3).

 

 

Izključitve: Katar 14 minut, Slovenija 10 minut.

 

 

 

Slovenski rokometaši so doživeli prvi poraz na letošnjem sklepnem turnirju v Katarju. Po zmagah nad Čilenci in Belorusi so jih na kolena položili Katarci. Ob peščici domačih igralcev zanjo nastopajo štirje rokometaši iz BiH, po dva iz Črne gore in Kube ter po eden iz Egipta, Tunizije, Francije, Španije in Srbije, vodi pa jih eden najbolj uspešnih rokometnih trenerjev vseh časov, Španec Valero Rivera.

 

 

Slovence po dnevu premora v sredo, 21. januarja, ob 15. uri čaka obračun z Brazilci, ki so se na današnji tekmi proti Belorusom predstavili v lepi luči in na koncu slavili s 34:29. Selektor Boris Denič se je slovitemu kolegu na nasprotni strani igrišča zoperstavil z identičnim igralskim kadrom kot na tekmi z Belorusijo, v svoji uvodni postavi pa je opravil le eno zamenjavo, namesto Gorazda Škofa je v vrata postavil Primoža Prošta.

 

 

Njegovi soigralci v polju - Luka Žvižej in Dragan Gajić na krilnih, Miha Žvižej na krožnem ter Jure Dolenec, Uroš Zorman in Sebastian Skube na zunanjih položajih - so začeli medlo, a po zaostanku z 1:4 po pičlih petih minutah igre počasi začeli prevzemati nadzor na igrišču.

 

 

V nadaljevanju so vidno popravili igro v obrambi, v napadu pa so se razpoloženemu Skubetu, ki je dosegel tri zaporedne gole za Slovenijo, nato pridružili še njegovi soigralci. V 12. minuti so gostitelje ujeli na 7:7, minuto kasneje prvič na tekmi povedli po golu Zormana z 8:7, po njihovem vodstvu z 10:7 pa je Rivera zahteval minuto odmora.

 

 

Po njej so Katarci vidno popravili svojo igro, na krilih Rafaela Capota in Kamalaldina Mallasha - v prvem polčasu je prvi dosegel šest, drugi pa sedem golov - so slovenske rokometaše v 21. minuti znova pahnili v primanjkljaj (12:13), ki je sedem minut kasneje - navkljub Denićevi minuti odmora - dodatno narasel (13:16).

 

 

Slovenija je drugo polovico tekme začela s slabim izhodiščem in se takoj podala v neusmiljen lov za zaostankom treh golov (15:18). A gostitelj se ni dal, vseskozi je bil v rezultatski prednosti, tudi zavoljo dokaj statične slovenske igre, v kateri so predvsem manjkali bliskoviti nasprotni (pol)protinapadi in razpoložen posameznik ali dva.

 

 

V 43. minuti je slovenski zaostanek - ob igralcu več na igrišču - narasel na zaskrbljujočih pet zadetkov (19:24), a nato je slovenska igra vendarle dobila lepšo podobo. Med 43. in 49. minuto je naredila delni izid 5:1 in se po zadetku Dolenca približala na 24:25, v zadnjih desetih minutah pa skušala gostitelju prizadejati usodni udarec.

 

 

A ji ni uspelo, Dolenec je štiri minute pred koncem dvoboja tekmo resda postavil v začetno izhodišče (28:28), v razburljivi končnici pa je bilo preveč napak. Žvižej je dobri dve minuti zgrešil čisti strel s krilnega položaja, Kozlina si je prislužil izključitev, Katarci pa so jim medtem ušli na nedosegljive tri gole in se veselili zmage.

 

 

V slovenski izbrani vrsti je bil najbolj učinkovit Jure Dolenec z osmimi, Luka Žvižej je prispeval sedem golov. (sta)

 

 

Foto: Slavko Kolar

 

 

 

SP ZA MOŠKE - KATAR 2015