27. 11. 2015

V ligi prvakov v dvorano Zlatorog prihaja trikratni evropski prvak Kiel

Nasprotnik rokometašev Celja Pivovarne Laško v devetem krogu evropske lige prvakov bo nemški klub Kiel. Tekma v skupini A med slovenskim prvakom in trikratnim prvakom Evrope bo v soboto, 28. novembra 2015, ob 17.30 v celjski dvorani Zlatorog.

 

 

Niti Celjani niti gostje iz Kiela po osmih odigranih tekmah v letošnji ligi prvakov nimajo posebnih razlogov za zadovoljstvo. Slovenski klub je po zmagi v prvem krogu v Turčiji proti Bešiktašu nanizal kar sedem zaporednih porazov, nemški pa je štirikrat zmagal (Bešiktaš, Flensburg, Wisla Plock, Celje) in štirikrat izgubil (Zagreb, Veszprem, dvakrat s Paris. St. Germainom).

 

 

Pred zadnjo tekmo v ligi prvakov v Zlatorogu v letu 2015 imajo v domačem taboru spet velike težave s poškodbami in boleznimi. Odlični Blaž Janc je staknil virozo in postavlja se vprašanje, ali bo nared do tekme s Kielom. Vratar Ivan Gajić je na sredini prvenstveni tekmi v Slovenj Gradcu pri obrambi dobil močan udarec v oko in je v nadaljevanju tekem sedel na klopi z obvezanim očesom, težave pa ima tudi Hrvat Šime Ivić.

 

 

"Kot posledice vseh težav se še vedno kažejo oscilacije posameznikov in ekipe v igri. Tako še nismo na optimumu, na tisti ravni, ki smo je sposobni. Na domačih tekmah je včasih dovolj od deset do petnajst minut dobre igre in zlomiš nasprotnika, kot je bilo tudi v sredo v Slovenj Gradcu, ko smo zmagali z 32:21. To nam je tudi omogočili, da smo delno spočili nekatere nosilce igre v zaključku tekme," pravi trener celjske ekipe Branko Tamše.

 

 

Tamše se dobro zaveda, da se Kielovi igralci in ekipa kot celota dvigujejo v formi. To je bilo vidno tudi na sredinem derbiju 14. kroga v nemški ligi, ko je Kiel v domači dvorani Sparkassen Arena premagal Melsungen, ki je na lestvici nepričakovano na visokem drugem mestu, z 32:27. Kljub zmagi je Kiel še vedno na četrtem mestu, ki je za trikratnega evropskega prvaka v letih 2007, 2010 in 2012 seveda skromen dosežek.

 

 

"Za Kiel velja enako, kot velja za nas v slovenski ligi - vsi si želijo njihovega oziroma našega skalpa. Ob naši pravi igri v obrambi je proti Kielu mogoče razviti našo pravo hitro igro s (pol)protinapadi. Po drugi strani pa Kielovi odlični strelci ne bodo oproščali, če ne bomo maksimalni, če ne bomo preprečevali podaj krožnim napadalcem in krilnim igralcem, ki skačejo iz malih kotov. Želim si, da bi nam uspela obramba, ki smo jo v prvih 25 minutah drugega polčasa prikazali na prvi tekmi v Kielu," je dodal trener Tamše.

 

 

Na oktobrski tekmi v Kielu  je Celjanom le malo zmanjkalo, da bi poskrbeli za veliko presenečenje. Potem ko so Nemci v prvem polčasu nekajkrat vodili s štirimi goli prednosti, so Celjani v nadaljevanju poskrbeli za velik preobrat in večji del drugega polčasa vodili. V 54. minuti so še vedno vodili za tri (31:28), toda gostitelji so nato v slabih štirih minutah naredili delni rezultat 6:0, na koncu pa zmagali s 35:32.

 

 

Takrat je bil najboljši celjski strelec Blaž Janc, pet golov pa je prispeval litovski reprezentant Povilas Babarskas. "V Zlatorogu si proti Kielu želimo zmage, a se zavedamo, da to ne bo lahko. V Celje namreč prihaja izvenserijska ekipa s prav takšnimi posamezniki. Na prvi tekmi v Kielu smo prikazali 55 minut zelo dobre igre, ki jo moramo sedaj raztegniti na vseh šestdeset. Ni toliko pomembno, kdo bo dosegal gole in kdo bo najbolj razpoložen, ampak je pomembno, da igramo ekipno in skupaj skušamo priti do uspeha," meni Povilas Babarskas.

 

 

Zaradi Jančeve viroze je v Slovenj Gradcu celo tekmo na desnem krilu odigral Gal Marguč in dosegel šest golov. "Kiel je vrhunska ekipa, ampak že v Nemčiji smo pokazali, da je mogoče igrati z njimi. Na tisti tekmi smo bili enakovredni, žal pa je bilo v tistih zadnjih minutah preveč tehničnih napak, ki so jih kaznovali z njihovim najmočnejšim orožjem, hitrimi nasprotnimi napadi. Ključna bo dobra obramba. V Celju moramo vedno igrati na zmago, ne glede na to, kdo je nasprotnik," pravi celjski igralec Gal Marguč.

 

 

Posebno darilo oziroma presenečenje je domači klub pripravil za vse policiste in vojake, ki pomagajo ob begunski krizi. Ti bo bodo lahko tekmo s Kielom ogledali brezplačno. Tekma Celje Pivovarna Laško - Kiel bo v soboto, 28. novembra 2015, ob 17.30. Sodila jo bosta Rusa Jevgenij Zotin in Nikolaj Volodkov, delegat pa bo Finec Tapio Arponen.

 

 

 

Foto: RK Celje Pivovarna Laško

 

 

 

EVROPSKA LIGA PRVAKOV - SEZONA 2015/16